Верховна Рада та МЗС України закликали світ засудити Росію за «псевдовибори» на окупованих територіях

Верховна Рада та МЗС України закликали світ засудити Росію за «псевдовибори» на окупованих територіях

14 Березня 2024
857
14 Березня 2024
16:07

Верховна Рада та МЗС України закликали світ засудити Росію за «псевдовибори» на окупованих територіях

857
Генсек НАТО та голови комітетів 23 парламентів світу вже заявили, що будь-які спроби Росії провести «вибори» на окупованих територіях будуть абсолютно незаконними.
Верховна Рада та МЗС України закликали світ засудити Росію за «псевдовибори» на окупованих територіях
Верховна Рада та МЗС України закликали світ засудити Росію за «псевдовибори» на окупованих територіях

Верховна Рада України та Міністерство закордонних справ України закликали міжнародну спільноту засудити проведення Росією незаконних «президентських виборів» на тимчасово окупованій території України.

Відповідну постанову Верховна Рада прийняла сьогодні, 14 березня, повідомила віцеспікерка Олена Кондратюк.

В ухваленій постанові парламент також підтримав резолюцію Парламентської асамблеї Ради Європи щодо необхідності визнання Путіна нелегітимним президентом після завершення нинішнього президентського терміну.

Верховна Рада також закликала:

  • протидіяти спробам Росії залучити міжнародних спостерігачів для легітимізації так званих «президентських виборів» на ТОТ України;
  • посилити санкційний тиск на Росію і запровадити нові санкції до причетних до організації та проведення незаконних «президентських виборів» на ТОТ України;
  • консолідувати зусилля партнерів України для збільшення військової допомоги Силам безпеки та оборони;
  • взяти активну участь у реалізації Формули миру та в установчому Глобальному саміті миру.

Крім того, Міністерство закордонних справ України 14 березня видало заяву, в якій закликало іноземні держави та міжнародні організації не надсилати міжнародних спостерігачів для участі у «черговому фарсі, який Кремль видає за президентські вибори», та утриматися від визнання їхніх результатів.

МЗС також закликало міжнародні медіа та публічних осіб «не допомагати Кремлю в створенні ілюзії виборчого процесу та не називати цей фарс “виборами”, використовуючи притаманну демократичним державам термінологію».

Міністерство попередило про притягнення всіх порушників українського законодавства до правової відповідальності.

МЗС назвало проведення «виборів президента РФ» на окупованих територіях України «подальшим зухвалим нехтуванням Російською Федерацією нормами та принципами міжнародного права» і заявило, що їх проведення, як і залучення до них українців на ТОТ чи примусово переміщених на територію РФ, є незаконним та не матиме жодних правових наслідків.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що будь-які спроби організувати російські вибори на окупованих територіях України будуть абсолютно незаконними.  Про це він сказав під час пресконференції у четвер у Брюсселі, передає УНН.  

Він додав, що загалом вибори в Росії не будуть вільними та справедливими, адже опозиційні політики сидять у в’язницях, дехто вбитий, багато в еміграції, а в РФ немає вільної та незалежної преси, ЗМІ придушуються або виганяються.

Крім того, голови комітетів із закордонних справ парламентів 23 країн світу виступили зі спільною заявою, в якій засудили проведення так званих «виборів» президента Росії на тимчасово окупованих територіях України. Про це повідомив голова комітету Сейму Литви Жигімантас Павільйоніс.

До заяви долучились голови парламентських комітетів країн Європи, зокрема Британії, Німеччини, Італії, Іспанії, Польщі, Нідерландів, країн Балтії, Чехії, Румунії, Молдови та інших, а також США, Канади, Ізраїлю.

У спільній заяві депутати назвали псевдовибори черговою провокацією з боку Росії, а також спробою легітимізувати тимчасову окупацію територій України.

«Ми однозначно відкидаємо легітимність виборів, що проводяться Росією на окупованих українських територіях. Такі дії Росії на міжнародно визнаній території України є абсолютно нелегітимними і не будуть визнані міжнародною спільнотою», — йдеться у заяві.

Також голови комітетів нагадали, що після повномасштабного вторгнення Росія помітно посилила придушення політичного інакомислення та свободи ЗМІ, а потенційним антивоєнним кандидатам у президенти забороняють брати участь у виборах.

Раніше Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що вважає незаконно організовані вибори президента Росії на тимчасово окупованих територіях України інформаційно-психологічною операцією РФ.

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець закликав міжнародних партнерів, іноземні медіа та незалежних репортерів не висвітлювати псевдовибори на тимчасово окупованих українських територіях.

Нагадаємо, на окупованих територіях України триває посилена підготовка до так званих «виборів президента РФ».

Росіяни активно поширюють фейк про начебто «85% підтримки» Володимира Путіна на захоплених територіях. Керівництво Росії наказало окупаційним адміністраціям забезпечити серед місцевої молоді не менше 72% підтримки Путіна на «виборах».

В університетах у тимчасово захоплених регіонах для «виборів» набирають «спостерігачів», а в рамках передвиборчої агітації за Путіна на окупованих територіях провели так званий «фестиваль молоді».  

Щоб створити видимість високої явки, Кремль допускає «голосування» за місцем проживання без російського паспорта. Окупанти проводять перевірки будинків, а по квартирах примусово збирають підписи на підтримку Путіна. За участь у псевдовиборах росіяни пропонують пенсіонерам на ТОТ 5 тис. рублів.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
857
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду