Не «голосування», а імітація: як правильно називати путінські «вибори» на окупованих територіях

Не «голосування», а імітація: як правильно називати путінські «вибори» на окупованих територіях

15 Березня 2024
884
15 Березня 2024
18:04

Не «голосування», а імітація: як правильно називати путінські «вибори» на окупованих територіях

884
Як відзначають автори словничка, в журналістських матеріалах і виступах публічних осіб і досі трапляється невідповідна реаліям лексика, що є відголосом російської пропаганди.
Не «голосування», а імітація: як правильно називати путінські «вибори» на окупованих територіях
Не «голосування», а імітація: як правильно називати путінські «вибори» на окупованих територіях

Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки та Інститут масової інформації підготували рекомендації і застереження зі вживання коректної термінології щодо незаконних «виборів» президента РФ.

«17 березня в Росії відбудуться чергові “вибори”. І, хоча в країні панує диктатура, Москва регулярно імітує “акти волевиявлення” для легітимації путінського режиму та свого контролю над тимчасово окупованими територіями України. На жаль, відголос російської пропаганди у вигляді неузгодженої з реаліями лексики можна й досі зустріти в журналістських матеріалах і виступах публічних осіб», — пишуть укладачі словничка.

Зокрема, автори стверджують, що неправильно вживати вислів «вибори президента Росії», адже в РФ відсутні вибори як процедура волевиявлення і ротації президентської влади, а результати цього дійства безальтернативні. Правильними формулюванням є: так звані вибори, «імітовані вибори», «псевдовибори», «вибори Путіна».

Експерти також закликають не вживати формулювання «переобрання Путіна», адже путінський режим не переобирається на виборах, а утримує владу завдяки пропаганді та апарату насильства. Правильні формулювання: спроба легітимації диктатури до 2030 року, імітація перемоги на виборах.

Замість фраз «рейтинг Путіна / явка виборців / відсоток підтримки» рекомендується вживати: заявлені / оголошені результати, сфальсифіковані відсотки — адже немає підстав довіряти жодним кількісним показникам, озвученим російською владою.

Неправильно також вживати вислів «голосування на ТОТ», називати вслід за російською пропагандою окуповані території України «нові регіони,
ДНР, ЛНР, Республіка Крим, ОРДЛО
».

Громадяни України, навіть ті, яким нав’язали паспорт РФ, не є російськими виборцями, а їхня участь у «виборах» не є голосуванням чи то актом волевиявлення. Окуповані території України були і є українськими, а проголошені Росією утворення «ЛНР», «ДНР» та «Республіка Крим» є окупаційними та нелегітимними. Крім того, термін «окремі райони Донецької та Луганської областей» був прив’язаний до Мінських домовленостей, які з 2022 року де-факто і де-юре нечинні, а російська окупація територіально вийшла за межі колишніх ОРДЛО.

Тож правильними формулюваннями щодо «виборів» є: примус до участі в псевдовиборах, імітація голосування, імітація виборів Путіна, а щодо територій: тимчасово окуповані території / частина області / Крим.

Врешті, неправильно вживати термін «міжнародні спостерігачі» щодо цих псевдовиборів, адже жодна авторитетна міжнародна організація не делегує туди спостерігачів. Очікуються лише російські пропагандисти з іноземним громадянством, присутність яких на території України незаконна. Правильні формулювання: фейкові «спостерігачі», пропагандисти, друзі Кремля, порушники державного кордону України.

Фото: «Укрінформ»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
884
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду