detector.media
Артур Колдомасов
11.03.2024 03:06
Український документальний фільм «20 днів у Маріуполі» отримав «Оскар»
Український документальний фільм «20 днів у Маріуполі» отримав «Оскар»
Стрічка Мстислава Чернова здобула нагороду в номінації «Найкращий повнометражний документальний фільм».

Український документальний фільм «20 днів у Маріуполі» отримав премію «Оскар». Стрічка режисера Мстислава Чернова перемогла в номінації «Найкращий повнометражний документальний фільм». Про це повідомили під час 96-ї церемонії нагородження премією Американської кіноакадемії. 

Раніше фільм отримав нагороду британської премії BAFTA

Нагадаємо, «20 днів у Маріуполі» — документальна робота режисера, воєнного кореспондента Мстислава Чернова. Також над нею працювали фотограф Євген Малолєтка та продюсерка, журналістка Василиса Степаненко, які в березні 2022 року разом зі Мстиславом Черновим знімали у блокадному Маріуполі. 

Стрічка зображує події в Маріуполі в лютому-березні 2022 року. Зокрема, до неї ввійшли кадри російських обстрілів та бомбардування пологового будинку. 

Cвітова прем’єра «20 днів у Маріуполі» відбулася на фестивалі незалежного кіно у США «Санденс»-2023, де фільм отримав Приз глядацьких симпатій.

У травні 2023 року творців фільму за їхню роботу нагородили Пулітцерівською премією. Режисер Мстислав Чернов здобув за стрічку «20 днів у Маріуполі» головний приз Національної конкурсної програми «Docu/Україна» та Приз глядацьких симпатій 20-го ювілейного фестивалю Docudays UA.

В українському прокаті «20 днів у Маріуполі» стала найкасовішою серед документальних стрічок. У липні 2023 року вона вийшла в прокат у США. 

У грудні «20 днів у Маріуполі» ввійшов у трійку найкращих документальних фільмів 2023 року за версією видання про кіно Indiewire, а також посів четверте місце у списку найкращих фільмів 2023 року у Великій Британії та шосте місце — у США.

Фото: фейсбук-сторінка 20 Days in Mariupol

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY