СБУ оголосила підозру трьом причетним до реєстрації «партії Шарія»

СБУ оголосила підозру трьом причетним до реєстрації «партії Шарія»

28 Вересня 2021
4097
28 Вересня 2021
15:56

СБУ оголосила підозру трьом причетним до реєстрації «партії Шарія»

4097
Підозра оголошена через підробку документів.
СБУ оголосила підозру трьом причетним до реєстрації «партії Шарія»
СБУ оголосила підозру трьом причетним до реєстрації «партії Шарія»

Служба безпеки України оголосила підозру трьом людям, причетним до протиправної діяльності, пов’язаної із реєстрацією політичної партії «Партія Шарія».

Як повідомляє пресслужба СБУ, трьом людям оголошено про підозру за ч. 2 ст. 205-1 (підроблення документів, які подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи та фізичних осіб-підприємців) Кримінального кодексу України.

«У СБУ є аргументовані докази причетності цих осіб до підробки документів про перереєстрацію політичної партії "Об’єднана Україна" у політичну партію "Партія Шарія" та до фальшування протоколів засідань цієї "політичної сили" задля обрання "потрібних керівників партії"», – повідомляє Служба Безпеки.

В СБУ нагадали, що «Партія Шарія» зареєстрована не на блогера Анатолія Шарія, а на людину з таким же прізвищем. Мешканець Дніпра Віктор Шарій заявляв, що отримав $500 за реєстрацію партії на своє ім'я. СБУ відкрила провадження про підробку документів при перереєстрації партії.

11 березня 2021 року Окружний адмінсуд Києва повідомив, що Мін'юст просить заборонити діяльність «Партії Шарія».

Анатолій Шарій заявив про відсутність підстав для заборони його партії, яку він вважає «найбільш чистою і законною». Суд вирішив розглядати справу за правилами спрощеного позовного провадження без виклику сторін.

12 квітня Окружний адміністративний суд міста Києва відкрив провадження у справі за позовом «Партія Шарія» до Головного управління СБУ у Києві та Київській області. Позивач просить визнати протиправними дії СБУ «щодо складення та надсилання до Міністерства юстиції України листа про порушення "Партією Шарія" українського законодавства».

З 2012 року Шарій живе за межами України – після того як отримав у Литві політичний притулок ЄС, заявивши, що його переслідує режим Януковича нібито через розслідування щодо участі держустанов у наркобізнесі.

Зараз Шарій називає себе «медіаекспертом» та не любить, коли його звинувачують у проросійській пропаганді. Через те, що його назвали рупором «русского міра», у 2017 році він судився з «Детектором медіа», програвши суд.  

31 травня низка українських ЗМІ повідомили, що Литва позбавила Шарія статусу біженця. За даними медіа, Шарія оголосили персоною нон-ґрата та анулювали його документи. За даними видання Європейська правда, Шарій вже оскаржив це рішення. 

Юрист Марк Фейгін повідомив, що литовський суд відмовив Шарію в оскарженні рішення департаменту міграції Литви щодо позбавлення його статусу біженця.  Отже, Шарій повинен залишити територію Євросоюзу.

Хто такий Шарій – читайте в матеріалі Mediasapiens.

Фото: пресслужба СБУ 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4097
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду