detector.media
Олена Зварич
06.03.2024 11:30
Завідувати кафедрою журналістики у військовому виші призначили екскандидата в депутати від «Партії Шарія»
Завідувати кафедрою журналістики у військовому виші призначили екскандидата в депутати від «Партії Шарія»
Віцепрезидент Федерації боксу Києва Геннадій Ніколайчук наприкінці 2023 року очолив кафедру військової журналістики у ВІКНУ. Джерела «Детектора медіа» у Військовому інституті повідомили, що керівництво вишу не знало, що у 2019 році він балотувався до Верховної Ради від партії проросійського політика.

Геннадій Ніколайчук, якого в листопаді 2023 року призначили керівником кафедри військової журналістики Військового інституту Київського національного університету імені Тараса Шевченка (ВІКНУ), у 2019 році  балотувався до Верховної Ради України під номером 20 від «Партії Шарія».

Політична сила з виразним проросійським спрямуванням програла ті вибори, набравши 2,23% голосів, і Ніколайчук повернувся до своєї спортивної діяльності: працював начальником групи міжнародних зв’язків Центрального спортивного клубу Збройних сил України.

У відкритих джерелах збереглася інформація про його участь у парламентських виборах за списками «Партії Шарія». Цю інформацію можна відшукати, зокрема, на сайті видання Главком та Руху «Чесно».

Під час дії воєнного стану доступ до матеріалів Центрвиборчкому є закритим, зокрема до реєстрів виборців, відомостей про чинних нардепів і кандидатів у депутати на попередніх виборах. «Детектор медіа» звернувся до Руху «Чесно» й отримав скан з вебархіву, яким підтверджується балотування Геннадія Ніколайчука у 2019 році.

«Детектор медіа» надіслав запит до ВІКНУ щодо призначення соратника Шарія начальником кафедри військової журналістики. У запиті ми також поцікавилися, чи передбачає ця посада обмежений доступ до державної таємниці.

Також редакція звернулася по коментар до Геннадія Ніколайчука, та чекає на відповідь. 

Тим часом джерела «Детектора медіа» у ВІКНУ повідомили, що керівництво вишу не знало про співпрацю Геннадія Ніколайчука з проросійською політичною силою.

У пресслужбі ВІКНУ вранці 6 березня нам коротко повідомили: «На даний момент ми розглядаємо цю ситуацію».

За даними «Детектора медіа», через кілька тижнів після призначення на посаду начальника кафедри, 8 грудня 2023 року, Ніколайчук отримав звання полковника.

Судячи з відкритих джерел, Геннадій Ніколайчук є майстром спорту з боксу, віцепрезидентом Федерації боксу міста Києва, у 2017 році написав книгу «Золотарьов — тренер на рингу і в житті» про тренера братів Кличків. Також він є власником Благодійного фонду «Країна спорту».   

З журналістикою Ніколайчука пов’язує те, що він був членом правління Асоціації спортивних журналістів України.

Читайте також:

Нагадаємо, пропагандист Анатолій Шарій став відомим в Україні у 2014 році, коли виступав з критикою української влади та засуджував Євромайдан. Від 2012 року він мешкав у країнах Євросоюзу, отримав політичний притулок у Литві. Зокрема, Шарій заявляв, що його переслідує режим Януковича нібито через розслідування щодо участі держустанов у наркобізнесі. 31 травня 2021 року Литва позбавила Шарія статусу біженця. Блогера оголосили персоною нон ґрата та анулювали його документи.

Шарій називає себе «медіаекспертом» та не любить, коли його звинувачують у проросійській пропаганді. Через те, що його назвали рупором «русского міра», у 2017 році він судився з «Детектором медіа», програвши суд.   

У лютому 2021 року СБУ оголосила Шарію про підозру за двома статтям КК України: ч. 1 ст. 111 (державна зрада) та ч. 1 ст. 161 (порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками).

У липні 2023 року Офіс генпрокурора повідомив, що Анатолія Шарія судитимуть за державну зраду за співпрацю з ФСБ РФ. Слідчі встановили, що Шарій вів підривну діяльність проти України на виконання завдань російської спецслужби. В Україні проти Шарія запроваджені санкції, він оголошений у розшук. 

Після початку повномасштабної агресії РФ РНБО України призупинила роботу низки партій, які мають зв’язки з Росією. Серед них і так звана «Партія Шарія». 

Фото: Геннадій Ніколайчук (з сайту АрміяInform)

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY