Володимир Притула: «З нами і зараз підпільно співпрацюють журналісти, які лишилися в окупованому Криму»

Володимир Притула: «З нами і зараз підпільно співпрацюють журналісти, які лишилися в окупованому Криму»

25 Березня 2024
1144
25 Березня 2024
14:17

Володимир Притула: «З нами і зараз підпільно співпрацюють журналісти, які лишилися в окупованому Криму»

1144
До 10-річчя проєкту «Крим.Реалії» на «Радіо Свобода» його головний редактор розповів «Детектору медіа», як у 2014 році під тиском та репресіями редакція розпочинала роботу на загарбаному Росією півострові.
Володимир Притула: «З нами і зараз підпільно співпрацюють журналісти, які лишилися в окупованому Криму»
Володимир Притула: «З нами і зараз підпільно співпрацюють журналісти, які лишилися в окупованому Криму»

Ідея проєкту «Крим.Реалії»  виникла в перші дні березня 2014 року, коли стало очевидним, що Росія окуповує український півострів. 25 березня сторінка проєкту з першими матеріалами з’явилася в інтернеті. Про це розповів «Детектору медіа»  головний редактор проєкту Володимир Притула, який на той час був керівником кримського бюро «Радіо Свобода».

За словами Притули, спершу за погодженням з керівництвом «Радіо Свобода»  було вирішено, що проєкт буде зорієнтовано на інформування мешканців півострова, які від кінця лютого 2014 року почали відчувати інформаційний голод.

«Окупанти припинили роботу телевеж, і кримчани не могли дивитися українське телебачення, було припинено роботу ТРК “Черноморка” та державної ТРК “Крим”, — пригадує Володимир Притула.  — Водночас на півострові працювало чимало журналістів, які охоче ділилися своєю інформацією і писали матеріали для нас. На початках з нами співпрацювали журналісти з Сімферополя, Джанкоя, Керчі, Феодосії, Ялти, багатьох міст, це була мережа, яка покривала весь Крим» .

«Ми навіть зняли офіс і кілька місяців у ньому працювали, поки не стало остаточно зрозуміло, що професійна журналістська діяльність у Криму та проукраїнська позиція стають небезпечними. Почалися побиття та викрадення журналістів, затримання  “силовиками”», — розповідає головред проєкту.

У  2014 році більш як 70 кримських журналістів через тиск ФСБ змушені були припинити співпрацю з проєктом, констатує Володимир Притула.

Тією чи іншою мірою тиску та переслідувань зазнавали всі журналісти, які писали для проєкту. Так, Миколу Семена ФСБ затримувала двічі, вперше — у 2014-му. 2017 року його засудили заочно, і лише в 2020-му журналіст отримав можливість виїхати на підконтрольну Україні територію. А фрилансер «Радіо Свобода» Владислав Єсипенко, засуджений за сфабрикованим звинуваченням у 2021 році, досі перебуває в російській в’язниці.

«Попри небезпеку, чимало наших авторів дотепер продовжують співпрацю з “Крим. Реалії”.  Звісно, з міркувань безпеки ми не можемо розкрити їхні прізвища», — сказав Володимир Притула.

Улітку 2014 року було ухвалено рішення переносити роботу проєкту на вільну територію України, редактори почали евакуйовуватися з окупованого півострова. Як розповів Володимир Притула, він виїхав з Криму у грудні 2014-го і з великими труднощами зміг перетнути адмінмежу між Кримом та вільною частиною України. Відтак редакція почала працювати вже в Києві.

Сьогодні «Крим.Реалії » на «Радіо Свобода»  є одним з найбільш запитаних та авторитетних українських ресурсів, які тримають у центрі увагу ситуацію на окупованому Росією півострові. Як підрахували у виданні, за 10 років сайти проєкту, що виходять українською, кримськотатарською та російською мовами, відвідали майже 230 млн читачів. Ютуб-канал «Крим.Реалії» має близько 440 тисяч підписників. За час його існування відео, опубліковане на ньому, дивилися понад 247 млн разів та майже 14 млн годин.

Нагадаємо, російські окупанти затримали  фрилансера «Крим.Реалії» Владислава Єсипенка 10 березня 2021 року після його участі в акції до дня народження Тараса Шевченка в Сімферополі. ФСБ звинуватила Єсипенка в незаконному виготовленні боєприпасів — у «вийманні зі схованки компонентів вибухового пристрою» та співпраці зі Службою зовнішньої розвідки України.16 лютого 2022 року окупаційна «влада» Криму засудила Єсипенка до шести років позбавлення волі в колонії загального режиму та штрафу в розмірі 110 тис. руб. (понад 41 тис. грн).

Пізніше, на «суді» в Сімферополі, журналіст розповів про жорстокі тортури у в'язниці.

З вимогою звільнити журналіста виступали МЗС України, низка правозахисних українських організацій, «Репортери без кордонів», Держдеп США та президент «Радіо Вільна Європа» / «Радіо Свобода» (RFE/RL) Джеймі Флай.

Ще один співробітник «Радіо Свобода» та журналіст проєкту «Крим.Реалії » Микола Семена був засуджений у 2017 році на два з половиною роки умовно з випробувальним терміном та забороною займатися публічною діяльністю. Підставою для судилища стали статті 68-річного Семени, в яких російські слідчі побачили «заклики до порушення територіальної цілісності РФ».

У січні 2020 року після громадського тиску окупанти достроково зняли «судимість» з Миколи Семени, а в 2021 році чоловік зміг виїхати з Криму до Києва.

Читайте також:

 Фото з фейсбук-сторінки Володимира Притули

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1144
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду