В Азербайджані затримали ще дев’ятьох журналістів та кількох опозиціонерів

В Азербайджані затримали ще дев’ятьох журналістів та кількох опозиціонерів

7 Березня 2024
556
7 Березня 2024
11:21

В Азербайджані затримали ще дев’ятьох журналістів та кількох опозиціонерів

556
Офіс незалежного інтернет-каналу Toplum TV обшукали та опечатали, а його відео з ютубу видалили. Працівників каналу звинувачують у «груповій контрабанді».
В Азербайджані затримали ще дев’ятьох журналістів та кількох опозиціонерів
В Азербайджані затримали ще дев’ятьох журналістів та кількох опозиціонерів

В Азербайджані 6 березня затримали дев’ятьох журналістів, пов’язаних із незалежним інтернет-телеканалом Toplum TV, а також щонайменше трьох політичних активістів. Про це повідомили близькі затриманих азербайджанській службі «Радіо Свобода».

Як повідомляється, затримання сталися після обшуків у редакції Toplum і вдома в журналістів та активістів.

Обшук у редакції Toplum TV у Баку розпочався вранці. Toplum TV — це незалежне інтернет-телебачення, яке серед іншого публікує розслідування про порушення прав людини та корупцію в Азербайджані.

МВС Азербайджану підтвердило, що обшук відбувся, але причини його наразі не коментує.

Зокрема, після домашнього обшуку силовики затримали працівника Toplum Фаріда Ісмаїлілова. Під час обшуку, за словами родичів, вилучено понад три тисячі євро, причому Ісмаїлілов заявив, що ці гроші не належать йому.

Згодом з’явилася інформація, що Фаріда Ісмаїлова та декількох інших працівників Toplum підозрюють за статтею 206.3.2 Кримінального кодексу — контрабанда, вчинена за попередньою змовою групою осіб.

Головна редакторка Toplum Хадіджа Ісмаїл заявила, що не знає, що могло стати причиною переслідування, і що жодних юридичних підстав для порушення справ проти Toplum немає. «Ми не були причетні до жодного злочину і не робили жодних протизаконних дій. Це черговий крок у хвилі репресій в країні», — сказала вона.

Ближче до вечора 6 березня обшук в офісі ToplumTV в Баку закінчився. Його двері опечатали.

Головна редакторка видання Хадіджа Ісмаїл повідомила також, що відеоролики Toplum TV були видалені з ютубу.

Крім того, обшук відбувся у квартирах трьох громадських активістів — Акіфа Гурбанова, Араза Алієва та Руслана Ізателі. Їх також затримали. Поліція не дозволила адвокатам бути присутніми під час обшуків.

Усі троє активістів належать до громадського руху «Платформа III Республіки», який виступає за обмеження влади президента та перехід Азербайджану до парламентської форми правління. В офісі руху також відбувся обшук.

Повідомляється, що Акіфа Гурбанова також затримали у справі про групову контрабанду.

Згодом стало відомо, що двох інших активістів, Руслана Ізателі та Араза Алієва, випустили з-під варти.

На останні затримання в Азербайджані вже відреагували за кордоном.

Речник Державного департаменту США Метью Міллер на брифінгу у Вашингтоні 6 березня заявив, що Сполучені Штати «глибоко стурбовані» діями проти тележурналістів у Баку. Він закликав Азербайджан припинити переслідування громадян, які користуються основними свободами.

Організації Amnesty International, Human Rights Watch, «Репортери без кордонів» закликали владу Азербайджану негайно звільнити журналістів і зняти з них звинувачення.

«Ми обурені обшуком у ToplumTV і арештом кількох співробітників, з якими зараз неможливо зв'язатися. Диктатура Ільхама Алієва знищує журналістику. Усі країни, які співпрацюють з Азербайджаном, повинні запитати себе, чи хочуть вони мати справу з таким нетерпимим до незалежних голосів режимом», — заявила 6 березня керівниця відділу RSF у Східній Європі та Центральній Азії Жанна Кавельє.

Нагадаємо, наприкінці листопада та на початку грудня в Азербайджані ув’язнили шістьох журналістів. Серед них четверо працівників незалежного видання Abzas Media. Деяким з них загрожує до восьми років ув’язнення за сфабрикованим звинуваченням у «контрабанді іноземної валюти». 

Згодом, 13 грудня поліція Азербайджану також затримала одного з редакторів інформаційного агентства Turan Хафіза Бабалі, який займається журналістськими розслідуваннями фактів корупції у владі Азербайджану. Затримання медійника пов'язують з тією ж справою про так звану контрабанду валюти, за якою раніше заарештували керівників Abzas Media.

Євросоюз заявив, що занепокоєний затриманням в Азербайджані групи журналістів та громадських активістів, що може свідчити про згортання простору для незалежної журналістики та суперечить міжнародним зобов’язанням країни. «Репортери без кордонів» (RSF) також закликали негайно звільнити працівників Abzas Media.

Відзначимо, Азербайджан нині посідає 151-ше місце серед 180 країн у Всесвітньому індексі свободи преси RSF за 2023 рік.

Фото: скриншот відео «Радіо Свобода»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
556
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду