«Як ми назвемо цю війну?»: Ukraїner видав книжку-архів про два роки повномасштабного вторгнення

«Як ми назвемо цю війну?»: Ukraїner видав книжку-архів про два роки повномасштабного вторгнення

24 Лютого 2024
1802
24 Лютого 2024
17:58

«Як ми назвемо цю війну?»: Ukraїner видав книжку-архів про два роки повномасштабного вторгнення

1802
У книзі зібрані ключові події від 24 лютого 2022 року, документальні фото, ілюстрації та меми, мапи бойових дій та інфографіки, а також тексти українських інтелектуалів.
«Як ми назвемо цю війну?»: Ukraїner видав книжку-архів про два роки повномасштабного вторгнення
«Як ми назвемо цю війну?»: Ukraїner видав книжку-архів про два роки повномасштабного вторгнення

Стартувало передзамовлення книги «Як ми назвемо цю війну?», створеної командою проєкту Ukraїner. Цією новиною поділився у фейсбуку засновник і керівник Ukraїner Богдан Логвиненко, який більш докладно розповів про видання «Детектору медіа». 

За його словами, «Як ми назвемо цю війну?» — це насичена хроніка двох років українського опору у війні з Росією. У війні, що почалася ще декілька століть тому. В ній зібрані ключові події від 24 лютого 2022 року, документальні фото, ілюстрації та меми, мапи бойових дій та інфографіки, а також тексти українських інтелектуалів. Ця книга про фронт і тил, взаємодопомогу, міжнародну підтримку, спільне переживання трагедій і здобутків, культуру й гумор — про різні виміри життя країни в час війни. Однак не лише.

«На початку вторгнення ми зрозуміли: якщо не будемо фіксувати і розповідати свою хроніку подій і називати події своїми іменами — це зробить хтось інший. Не зважаючи на те, що досі немає назви цієї війни, прийнятої всім суспільством (і так, ймовірно, буде допоки вона триває), важливо фіксувати усі події, що відбулися за ці два роки, а також в ширшій оптиці — за десять років з 2014-го і в історичній перспективі — за останні століття», — пояснив «ДМ» керівник Ukraїner.

До створення книги були залучені різні експерти з Сил Оборони та волонтерських фондів, історики, картографи. Фаховими консультантами проєкту стали директор департаменту стратегічних ініціатив БФ «Повернись живим» Іван Науменко та полковник ЗСУ Сергій Карнаух.

У книжку вміщені 25 текстів українських інтелектуалів, в яких вони пробують осягнути нові реалії і знайти відповіді на нові чи ще непоставлені питання. Серед авторів Роман Ратушний, Оксана Забужко, Олександра Матвійчук, Артем Чех, Віталій Портников, Володимир Єрмоленко, Таміла Ташева, Олена Стяжкіна та інші.

«Це велика і обʼємна робота, яка не завершується цією книгою, — говорить Богдан Логвиненко. — Оскільки її фінальна версія вийде тоді, коли війна завершиться. Але зараз, коли ми, можливо, перебуваємо в переломному етапі війни, важливо зафіксувати усе, що вже сталося і назвати усі ці події».

Водночас упорядник книги Віталій Побережний зауважує: «Як ми назвемо цю війну? Наша книжка не має на це відповіді. У ній взагалі немає відповідей, але є чіткі, іноді невиправно болісні, факти. Ми зафіксували правду, що допоможе осмислити й означити те, що з нами відбувається».

Багато що призабувається через перенасичення інформацією, а дещо хочеться якщо не стерти, то бодай переполовинити в пам’яті через пережитий біль, говорить Побережний. До того ж, не варто забувати, що російські пропагандисти докладають шалених зусиль, щоб викривити дійсність собі на руку. Тому головне призначення книжки, «Як ми назвемо цю війну?», стверджують ті, хто її створював, — збереження ключових подій у період з 24 лютого 2022 року по лютий 2024-го саме такими, якими вони були насправді. 

Раніше «Детектор медіа» повідомляв про те, що Ukraïner презентував документальний фільм «Жінки на війні».

У квітні 2023 року Ukraїner представив документальний цикл «Підрозділи перемоги» про елітні військові формування в українській армії: їхні звитяги та символіку, історію створення та структуру.

До того Ukraїner випустив 23 документальні серії «Деокупація» з експедицій звільненими у 2022 році регіонами, які можна побачити на ютуб-каналі, а також видало збірку репортажів Богдана Логвиненка у формі книги «Деокупація. Історії опору українців. 2022».

У жовтні 2023-го спільнота Ukraїner також розпочала серію документальних фільмів «Відновлення» про відродження українських міст і сіл після окупації, російських обстрілів та бойових дій.

Про роботу команди Ukraїner у перші пів року повномасштабної війни «Детектору медіа» розповів засновник і керівник проєкту Богдан Логвиненко.

Також ми писали про те, що творець Ukraїner Богдан Логвиненко отримав премію імені Георгія Гонгадзе.

Фото: Ukraїner

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1802
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду