Експерт з публічних комунікацій Андрій Черніков написав політичний трилер «Ден Крок та український Папа»

Експерт з публічних комунікацій Андрій Черніков написав політичний трилер «Ден Крок та український Папа»

10 Березня 2024
867
10 Березня 2024
14:30

Експерт з публічних комунікацій Андрій Черніков написав політичний трилер «Ден Крок та український Папа»

867
Події роману розгортаються після війни, коли в адміністрацію українського президента надходить пропозиція отримати кредит з Ватикану. До цього завдання залучають експерта з публічних комунікацій Данила Крока і його помічницю — комп’ютерну генійку Оксану Гетьман.
Експерт з публічних комунікацій Андрій Черніков написав політичний трилер «Ден Крок та український Папа»
Експерт з публічних комунікацій Андрій Черніков написав політичний трилер «Ден Крок та український Папа»

Експерт з публічних комунікацій, колишній журналіст Андрій Черніков випустив власний роман «Ден Крок та український Папа». Про це він повідомив на своїй фейсбук-сторінці, а також поділився деталями в розмові з «Детектором медіа».

«Події роману розгортаються після війни, коли в адміністрації українського президента вхопилися за пропозицію отримати астрономічного розміру кредит, і ця пропозиція надійшла звідти, звідки ніхто не очікував — з Ватикану. Для вирішення цієї задачі був залучений Данило Крок, експерт з публічних комунікацій, і його помічниця — комп’ютерна генійка Оксана Гетьман. Але то було лише частиною їх місії. І ця місія виявилася надто складною, а її виконання ледь не коштувало їм життя», — йдеться в описі книги.

Трилер висвітлює теми політики, релігії, історії, культури, бізнесу і ставлення суспільства до ЛГБТ. 

Обкладинка книги. Ілюстаторка: Юлія Олексенко

У коментарі «ДМ» Черніков розповів, що в юності любив читати американські детективи 1940–1960-х років, політичні трилери Фредеріка Форсайта та юридичні детективи Джона Грішема з великою кількістю діалогів, що створюють «ефект присутності». 

«Але я не знаю подібного в українській сучасній літературі, хоча, звісно, не смію стверджувати, що таких прикладів не існує. Оскільки я маю певний досвід у політичній журналістиці, то вирішив спробувати вигадати цікаву історію, побудовану на українському політичному ґрунті з виходом, так би мовити, на світову арену, якою став Ватикан», — зазначив автор. 

За його словами, робота над романом розпочалася ще у 2021 році, однак після повномасштабного російського вторгнення Черніков вирішив відкласти написання, оскільки був переконаний — з новою реальністю читачі вже не зможуть сприйняти сюжет його вигаданої історії «як щось правдоподібне»

«У той момент я написав приблизно третину книги і відклав її — думав, що назавжди. Але я знайшов вихід — переніс події у недалеке майбутнє після нашої перемоги, бо я вірю в неї, і, крім того, війна додала мені нового матеріалу для книги. Не в останню чергу матеріалу додав Папа Римський Франциск, який вже два роки поспіль робить дуже гучні і неоднозначні заяви щодо України», — сказав він.

На своєму сайті Андрій Черніков зауважив, що використав у романі чимало реальних історій. Зокрема, у книзі згадується ідея розширення католицької церкви. Раніше про розширення на схід України заявляла греко-католицька церква. Окрім цього, у 2021 році Черніков уявив, що католики толерують ЛГБТ і готуються благословляти учасників одностатевих союзів, а вже у 2023 році це схвалив сам Папа Римський. Серед інших історій з реального життя — згадка про банкіра, що побив журналістів, які прийшли до нього на інтерв’ю, та конкурси МЗС на посади послів.

На запитання про те, чи мають герої роману прототипів, Черніков відповів, що радше використав архетипи, зокрема українських чиновників та бізнесменів. Він також заперечив, що є прототипом головного героя Данила Крока, консультанта з публічних комунікацій, адже сам ніколи не займався виборами.

Наразі читачі можуть придбати лише електронну версію книги, оскільки, на думку Чернікова, це найпростіший шлях до аудиторії: «Електронна книга дешевша, процес її купівлі займає лічені секунди і читати її так само зручно». Водночас він не відкидає можливості видати паперову книгу в разі її успіху.

«Самвидав у 21 столітті виявився цікавою справою — ти можеш робити все, що сам вважаєш за потрібне», — сказав Андрій Черніков і зауважив, що в перший день виходу «Дена Крока», 9 березня, йому вдалося окупити всі матеріальні витрати на створення роману.

Ознайомитися з уривками політичного трилеру і замовити електронний варіант можна на сайті за посиланням. 

Зазначимо, з 1995 року Андрій Черніков працював журналістом і редактором у низці українських видань, як-от «Кореспондент», «Бізнес», «Українська правда», Kyiv Post та інші. Під час роботи в медіа писав про політику і бізнес, брав інтерв’ю у законодавців, прем’єр-міністрів, президентів та власників бізнесу. Понад 10 років є членом загальних зборів ГО «Детектор медіа».

З 2012 року Андрій Черніков працює у сфері зв’язків з громадськістю, консультує українські компанії та міжнародні корпорації. 

Фото: Андрій Черніков

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
867
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду