Премію імені Георгія Ґонґадзе отримав творець Ukraїner Богдан Логвиненко (ФОТО)

Премію імені Георгія Ґонґадзе отримав творець Ukraїner Богдан Логвиненко (ФОТО)

21 Травня 2023
2703

Премію імені Георгія Ґонґадзе отримав творець Ukraїner Богдан Логвиненко (ФОТО)

2703
Під час церемонії українські медійники ділилися спогадами про полеглих на війні колег і говорили про свій щоденний вибір на користь свободи слова й чесної журналістики.
Премію імені Георгія Ґонґадзе отримав творець Ukraїner Богдан Логвиненко (ФОТО)
Премію імені Георгія Ґонґадзе отримав творець Ukraїner Богдан Логвиненко (ФОТО)

21 травня у Києві, в Мистецькому Арсеналі, відбулася церемонія нагородження журналістською Премією імені Георгія Ґонґадзе. Цього разу її переможцем став Богдан Логвиненко — український письменник, літературознавець, журналіст, редактор, телеведучий, блогер, громадський діяч, співзасновник і керівник мультимедійного проєкту Ukraїner.

Цей проєкт стартував шість років тому як медійно-країнознавча експедиція із захопливими зйомками з дрона, відеофільмами та репортажами про віддаленні куточки, людей, мистецтво та бізнес в Україні. Він дуже швидко почав розширюватися, поповнюючись новими форматами, ідеями, мовними версіями і десятками волонтерів, охочих розповідати про Україну й українців.

Мирослава Ґонґадзе представляла Богдана Логвиненка як одного з трьох фіналістів цьогорічної Премії 

Після 24 лютого 2022 року Ukraїner був переформатований, перезапущений і став працювати по-новому. Переважно пізнавальний контент був витіснений матеріалами про війну.   

Останні 15 місяців Ukraїner багатьма мовами світу розповідає про те, як українці чинять опір російським загарбникам, чим живуть звільнені міста й села, робить екскурси в історію російської агресії минулих століть і не припиняє продукувати все нові формати і проєкти. Про те, як багатомовний проєкт про Україну змінив фокус, перетворився з повільного медіа на швидке і наростив аудиторію у 15 разів, Богдан Логвиненко розповідав в інтерв’ю ДМ.

До цього ще варто додати, що 16 січня 2023 року у британському видавництві Batsford вийшла англомовна версія книжки «Ukraїner. Країна зсередини» («Inside Ukraine. A Portrait of a Country and its People»), яка очолила топ продажів на Amazon у категорії Hot New Releases in History of Ukraine. У лютому 2023 року на ютуб-каналі видання Ukraїner відбулася прем'єра першої серії документального проєкту «Стріха» про українську народну архітектуру на заході країни. А нещодавно, 15 травня, Ukraїner презентував першу серію нового документального циклу «Підрозділи перемоги», у якому йдеться про елітні підрозділи української армії: їхні звитяги та символіку, історію створення та структуру.

«Я не вважаю себе особисто достойним цієї премії і переконаний, що нагорода є оцінкою роботи всієї нашої команди, яка 24 лютого 2022 року переформатувала роботу Ukraїner, не поставивши жодного питання, чому і навіщо», — сказав Богдан під час представлення його як номінанта. А коли піднявся на сцену вдруге — як переможець — і отримав нагороду, перелічив імена всіх понад 50 колег, з якими працює над проєктом.  

Богдан зізнався, що до появи Ukraïner почував себе у меншості. Людиною, яка намагається зсередини змінити журналістську етику, розповідати про внутрішню корупцію. «Це премія на честь журналіста, який також відчував себе у меншості серед колег, які за інерцією совєтської пропаганди служили своїм власникам, політикам, правлячим партіям. Безкомпромісність у питаннях співпраці з ворогом, російським колоніалізмом, української ідентичності — це те, що ми отримали у спадок від Георгія Ґонґадзе. Премія — це кредит довіри і відповідальність за цей спадок», — сказав Логвиненко, отримавши нагороду.

Лауреати Премії Ґонґадзе-2022, лауреати Пулітцерівської премії Євген Малолєтка та Мстислав Чернов

Як відомо, Премія Георгія Ґонґадзе була заснована у 2019 році Українським ПЕН разом з Києво-Могилянською бізнес-школою, Асоціацією випускників Києво-Могилянської бізнес-школи та виданням «Українська правда». «За цей час  вона стала суттєвою частиною професійного ландшафту вітчизняної журналістики», — відзначив Юрій Макаров, відкриваючи захід. 

Український філософ, політолог, письменник Володимир Єрмоленко представляв у якості фіналіста Преміїї редактора «Європейської правди» Сергія Сидоренка

Сергій Сидоренко

Ще один фіналіст цьогорічної Премії — фотограф, засновник інтерактивного проєкту DonbasFrontliner Андрій Дубчак

Першим лауреатом Премії був друг Георгія, засновник «Історичної правди» та Музею–архіву преси Вахтанґ Кіпіані, який нині перебуває у лавах ЗСУ. Разом з лауреатами попередніх років Кіпіані взяв участь у цьогорічному заході і під час виступу нагадав фразу одного зі своїх друзів-дисидентів: «Історія — не те, що було, а те, що написано». «Такими церемоніями, своїми публікаціями, текстами, фото-, відеоматеріалами ми маємо фіксувати ті трагічні обставини, у яких відбувається дорослішання української журналістики», — сказав Вахтанґ Кіпіані.   

 Вахтанґ Кіпіані

Це дорослішання, за його словами, надзвичайно болісне і супроводжується великими втратами — починаючи ще з убивства Георгія Ґонґадзе. Сьогодні Премія його імені все більше стає даниною пам’яті не лише самого Георгія, а й інших українських медійників — у тому числі тих, хто загинув під час широкомасштабної війни РФ проти України.

«Рік тому, на попередній церемонії вручення Премії, ми з вами говорили про 28 українських та іноземних журналістів, життя яких на той час забрала російська агресія. І сьогодні я маю назвати ще більш страшну цифру: росіяни вбили вже 58 наших колег. Лише кілька днів тому під Бахмутом, намагаючись урятувати поранених побратимів,  загинув фотограф-натураліст Денис Кривий — володар міжнародних премій, чиї фото публікувалися в National Geographic. І такі страшні звістки ми отримуємо ледь не щодня», — розповіла виконавча директорка Українського ПЕН Тетяна Терен. Також, нагадала вона, чимало українських журналістів перебувають у російському полоні. 

Тетяна Терен

Лауреат Премії Ґонґадзе-2020, журналіст і телеведучий Павло Казарін, який від початку широкомасштабного вторгнення перебуває на фронті, записав для учасників заходу відеозвернення. «Останній рік я не працюю в професії, але дуже вдячний усім колегам, які продовжують там працювати. Тому що ця війна йде, у тому числі, за право називати брехню брехнею, а правду правдою. І люди, які захищають правду, виборюють право суспільства на здоровий глузд, роблять дуже важливу роботу», — запевнив колег Казарін. 

Телеведуча каналу «Київ» Ілона Довгань поділилася спогадами про своїх колег Андрія Загоруйка та Олександра Савоченка, які загинули на фронті

Нагадаємо, лауреата Премії імені Георгія Ґонґадзе визначає капітула, до складу якої входять українські журналісти, медіаменеджери та інтелектуали. Детальніше про цьогорічну капітулу можна дізнатися тут

Лауретка Премії Ґонґадзе-2021 Мирослава Барчук

За умовами Премії, лише члени капітули мають право номінувати журналістів на її здобуття та визначати володарів спеціальних відзнак.

Критерії для висунення претендентів:

  • відданість принципам та цінностям незалежної журналістики;

  • професійність і компетентність;

  • інноваційність;

  • істотний внесок у розвиток окремого жанру чи медіасередовища загалом;

  • створення матеріалів, що сприяли розв'язанню певних проблем у суспільстві та змінам у країні.

Лауреатами Премії в попередні роки були Вахтанґ Кіпіані (2019), Павло Казарін (2020), Мирослава Барчук (2021), Мстислав Чернов і Євген Малолєтка (2022).

Фото: Максим Поліщук / «Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2703
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду