Колишній шефредактор проросійського медіа «Sputnik Литва» Марат Касем здався спецслужбам Латвії (ВІДЕО)

Колишній шефредактор проросійського медіа «Sputnik Литва» Марат Касем здався спецслужбам Латвії (ВІДЕО)

16 Лютого 2024
40734
16 Лютого 2024
02:21

Колишній шефредактор проросійського медіа «Sputnik Литва» Марат Касем здався спецслужбам Латвії (ВІДЕО)

40734
В інтервʼю для видання «Новая газета. Европа» Касем заявив, що після початку війни проти України він «прозрів» і з Росією більше нічого спільного не матиме. Він назвав геноцидом українського народу вбивства мирних громадян у Бучі на початку 2022 року та припустив високу ймовірність нападу Росії на країни Балтії.
Колишній шефредактор проросійського медіа «Sputnik Литва» Марат Касем здався спецслужбам Латвії (ВІДЕО)
Колишній шефредактор проросійського медіа «Sputnik Литва» Марат Касем здався спецслужбам Латвії (ВІДЕО)

Колишній співробітник проросійського ЗМІ «Sputnik Литва» Марат Касем здався спецслужбам Латвії і не має наміру повертатися до Росії. В інтерв’ю російському журналісту Іллі Азару для видання «Новая газета. Европа» Касем розповів, що після початку війни проти України він «прозрів» і з Росією більше нічого спільного не матиме, передає «Радіо Свобода».

Марат Касем — громадянин Латвії. Він приїхав до Риги наприкінці 2022 року за сімейними обставинами. 3 січня його затримала Служба безпеки Латвії — Касема запідозрили у шпигунстві та порушенні санкцій Євросоюзу. У січні 2023 року його заарештували, після чого він перебував під вартою в Центральній ризькій в’язниці.

МЗС Росії тоді назвало це порушенням прав і свобод людини.

Наприкінці квітня 2023 року Касема відпустили під підписку про невиїзд. Улітку 2023 року представниця російського зовнішньополітичного відомства Марія Захарова повідомила, що Касем залишив Латвію.

Як зазначив у телеграмі Ілля Азар, «поступово обурення вщухло, а влітку зʼясувалося, що Касем уже на волі — виплатив 15 тисяч євро за незаконну інтелектуальну та фізичну підтримку РФ. Латвійські ЗМІ за інерцією написали, що він поїхав до Москви, але швидко з’ясувалося, що назад латвійський громадянин не збирається».

Під час інтерв’ю Марат Касем заявив, що до Латвії він «приїхав не з порожніми руками, а з подарунками для латвійських спецслужб, сподіваючись на добру волю яких і їхав усвідомлено здаватися»

Також в інтерв’ю колишній шефредактор проросійського медіа назвав геноцидом українського народу вбивства мирних громадян у Бучі на початку 2022 року та заявив про високу ймовірність нападу Росії на країни Балтії.

Нагадаємо, у липні 2023 року Генеральна прокуратура Латвії оштрафувала колишнього шефредактора російського пропагандистського порталу «Sputnik Литва» Марата Касема на 15 500 євро за інтелектуальну та фізичну підтримку Росії

Марата Касема затримала Служба державної безпеки Латвії 3 січня 2023 року. Його підозрювали в наданні господарських ресурсів кремлівському пропагандистському ресурсу, який перебуває під санкціями ЄС. Ризький суд заарештував його.

За даними латвійських спецслужб, Касем працював у підконтрольному Кремлю інформагентстві «Россия сегодня», яке поширює відповідну наративу Кремля інформацію, включно з регулярною дискримінацією Латвії та її союзників, а у 2022 році потрапило під санкції.

Касем обіймав у цьому інформаційному ресурсі керівну посаду, займався організацією та управлінням створення контенту. Обвинувачений кілька років жив та працював у Росії, а наприкінці 2022 року повернувся до Латвії. 

У Службі держбезпеки заявили, що підсанкційним підприємствам заборонено передавати як фінансові, так і господарські ресурси, а також працювати на їхню користь. 

Марат Касем був шефредактором російського пропагандистського порталу новин «Sputnik Литва». У 2018 році він, бувши журналістом «Россия сегодня», балотувався на виборах до сейму від об'єднання партій «За альтернативу», а свого часу був виключений з партії «Згода» за публічне хамство на адресу виборців. У 2019-му Литва оголосила його персоною нон ґрата і заборонила в'їзд до країни на п'ять років. У 2013-му Касем відзначився відео, в якому він проклинав латвійців після програшу на виборах.

У квітні 2023-го у Латвії почалася серія судових процесів проти 16 журналістів, які співпрацювали з російськими новинними порталами Sputnik і Baltnews. Їх звинувачують у порушенні санкцій Європейського Союзу та Латвії. 

Фото: Марат Касем / sputniknews.com.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
40734
Теги:
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду