Шеф-редактора каналу «Спутник Литва» затримали у Ризі

Шеф-редактора каналу «Спутник Литва» затримали у Ризі

5 Січня 2023
2958

Шеф-редактора каналу «Спутник Литва» затримали у Ризі

2958
Марат Касем — громадянин Латвії. Його підозрюють у співпраці з прокремлівським пропагандистським ресурсом, проти якого впроваджено санкції.
Шеф-редактора каналу «Спутник Литва» затримали у Ризі
Шеф-редактора каналу «Спутник Литва» затримали у Ризі

Третього січня латвійські спецслужби затримали шеф-редактора каналу «Спутник Литва» Марата Касема. Про це повідомляє сайт Служби державної безпеки Латвії (VDD). Ім'я підозрюваного в офіційному повідомленні не називають. При цьому редакція «Спутник Литва» і російські телеграм-канали поширюють повідомлення про арешт Марата Касема. 

VDD підозрює Касема у наданні «економічних ресурсів» пропагандистському сайту «Россия сегодня», що перебуває під санкціями Європейського Союзу. Затримання проводилося в рамках кримінального провадження, відкритого VDD за частиною першою статті 84 Кримінального кодексу — можливе порушення санкцій ЄС.

Служба безпеки тривалий час стежила за діяльністю затриманого. «Він працює в одному з підконтрольних Кремлю інформаційних ресурсів агентства «Россия сегодня», яке поширює повідомлення в інтересах Кремля, в тому числі регулярно дискредитуючи Латвію та країни-союзники. Після вторгнення Росії в Україну цей пропагандистський ресурс Кремля заблоковано в країнах ЄС у зв’язку з виправданням військової агресії Росії проти України та дій з дестабілізації ситуації в інших європейських країнах», — зазначається в повідомлені Служби безпеки.

Керівник кілька років мешкав і працював у Росії, а до Латвії приїхав наприкінці 2022 року. При цьому співпрацювати з підсанкційними компаніями заборонено законом. Триває розслідування у межах кримінального провадження. Адвокат Касема Імма Янсоне повідомила порталу Delfi, що поки не отримала матеріалів справи і планує надалі вживати дій щодо оскарження рішення про арешт.

Касем, за даними Delfi, має репутацію скандального політика. У 2018 році він балотувався на виборах до Сейму від партійного об’єднання «За альтернативу». При цьому його знали як кореспондента прокремлівського «Россия сегодня». Пізніше він став редактором каналу «Спутник Литва», але в 2019-му Литва оголосила його «персоною нон грата» і заборонила в'їзд до країни на п'ять років. У 2013-му Касем відзначився відео, в якому він проклинав латвійців після програшу на виборах.

16 січня 2020 року VDD порушила кримінальну справу проти кількох громадян Латвії, які створювали контент для інформаційних ресурсів «Спутник» і «Балтньюз» агентства «Россия сегодня», перебувають під міжнародними санкціями. Генеральним директором агентства «Россия сегодня» є наближений до Володимира Путіна Дмітрій Кисельов, проти якого ЄС ввів санкції через пропаганду Кремля під час російської агресії. У Латвії завершено досудове розслідування у кримінальному провадженні, розпочатому 2020 року. Матеріали 24 вересня 2021 передали прокуратурі.

Фото Delfi

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2958
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду