Пропагандист Вишинський, якого передали Росії в обмін на Сенцова, очолив російське радіо Sputnik

Пропагандист Вишинський, якого передали Росії в обмін на Сенцова, очолив російське радіо Sputnik

23 Жовтня 2023
1215
23 Жовтня 2023
15:24

Пропагандист Вишинський, якого передали Росії в обмін на Сенцова, очолив російське радіо Sputnik

1215
У вересні 2019 року Росія обміняла ексредактора пропагандистського «РИА Новости Украина» на Олега Сенцова та Романа Сущенка. З того часу він працював у Москві директором «Россия сегодня».
Пропагандист Вишинський, якого передали Росії в обмін на Сенцова, очолив російське радіо Sputnik
Пропагандист Вишинський, якого передали Росії в обмін на Сенцова, очолив російське радіо Sputnik

Колишнього головного редактора «РИА Новости Украина» Кирила Вишинського, якого Україна видала Росії в обмін на політв’язня Олега Сенцова, призначили головним редактором російського пропагандистського радіо Sputnik.

Про це повідомила пресслужба медіагрупи «Россия сегодня», виконавчим директором якої він був раніше, передає «Новая газета».

Кирило Вишинський — колишній головний редактор ресурсу «РИА Новости Украина» (у 2014–2018 роках), що був частиною російського державного пропагандистського холдингу «Россия сегодня». На сайті «Миротворець» повідомляється, що у 2014 році Росія нагородила Вишинського медаллю «За заслуги перед вітчизною» і «за об’єктивне висвітлення подій у Криму». Журналіст начебто мав російське громадянство з 2015 року.

У 2018 році Вишинського затримали в Україні та висунули обвинувачення в державній зраді. Справа дійшла до суду, який визначив запобіжним заходом утримання під вартою.

Росія рятувала свого пропагандиста як могла: написала на своїх ресурсах півтори тисячі статей на захист Вишинського, витратила 50 тисяч доларів для лобіювання його звільнення. У вересні 2019 року Росія обміняла Вишинського, на той момент громадянина України, на українських політичних в’язнів Олега Сенцова та Романа Сущенка.

Після обміну Вишинського призначили виконавчим директором «МИА Россия сегодня». Він є підлеглим російського пропагандиста Дмитра Кисельова, з яким Вишинський познайомився і співпрацював ще за часів роботи Кисельова на каналі ICTV.

Зараз Вишинський знімає пропагандистські фільми для російського телебачення і є членом Ради з розвитку громадянського суспільства та прав людини при президенті Росії.  Він потрапив під санкції ЄС і України.

14 березня 2023 року він виступав на запрошення Росії на закритому засіданні Ради безпеки ООН щодо «проблем русофобії», де скаржився на знищення пам’ятників російським і радянським діячам, «заборону використовувати російську мову в школах і кінотеатрах», а також наводив приклади емоційних висловлювань відомих українських волонтерів чи журналістів, які були сказані на початку повномасштабного вторгнення. І за які вони пізніше перепрошували — але про це Вишинський не згадав.

Детальніше про біографію Вишинського й те, як ресурс «РИА Новости Украина» просував російську пропаганду, читайте в матеріалі: Хто такий Кирило Вишинський, за якого Росія віддала Сенцова

Фото: Кирило Вишинський / «Главком»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1215
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Ігор
187 дн. тому
Штучна створеного героя Сенцова обміняли на негідника. Така ціна брехливої пропаганди. Потім Сенцова ще фінансували державним коштом на створення криміналок за зразком "русского мира".
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду