У Латвії почались суди над журналістами російських агентств

У Латвії почались суди над журналістами російських агентств

12 Квітня 2023
1464
12 Квітня 2023
10:08

У Латвії почались суди над журналістами російських агентств

1464
16 журналістів звинувачують у порушенні санкцій ЄС проти Росії. Вони заперечують провину.
У Латвії почались суди над журналістами російських агентств
У Латвії почались суди над журналістами російських агентств

У Ризі у вівторок почалась серія судових процесів проти 16 журналістів, які співпрацювали з російськими новинними порталами Sputnik і Baltnews. Їх звинувачують у порушенні санкцій Європейського Союзу та Латвії. Про це йдеться в публікації видання Delfi.

Справа щодо журналістів ґрунтується на тому, що Sputnik і Baltnews, нині заблоковані на території Латвії, пов’язані з російським державним агентством «Россия сегодня», генеральним директором якого є Дмитрій Кисельов, що перебуває під санкціями ЄС.

До списку обвинувачених входять колишній головний редактор порталу Baltnews Андрєй Яковлєв, відомі латвійські журналісти Алла Березовська, Єлена Кирилова, Владимир Дорофєєв, Александр Малнач, Андрєй Татарчук і Людмила Прибильська, політичний активіст Владимир Ліндерман, помічник депутата Європарламенту Тетяни Жданок Андрєй Солопенко, а також фотограф Сергєй Мелконов. 

Обвинувачення стверджує, що журналісти, які працювали на Sputnik і Baltnews, «усвідомлено і з корисливих мотивів надали господарський ресурс особі, яка перебуває під санкціями». За цією статтею передбачене покарання у вигляді позбавлення волі строком до чотирьох років. 

Фігуранти судового процесу ж підкреслюють, що санкції щодо «России сегодня» як юридичної особи були оголошені тільки в лютому 2023 року, а вони співпрацювали з виданнями раніше.

«Служба держбезпеки пішла шляхом розширеної інтерпретації законодавства ЄС і Латвії і визначила, що раз гендиректор "России сегодня" Дмитрій Кисельов перебуває під персональними санкціями, то це означає, що від співпраці журналістів з "Россией сегодня" побічно він також міг отримувати якесь благо», — йдеться у офіційній заяві журналістів, які потрапили під суд. Будувати обвинувачення на підставі того, що робота в Sputnik сприяла конкретно Кисельову, на їхню думку, некоректно.

«Ми вважаємо справу політично мотивованою і такою, що порушує основні принципи свободи слова. Вона була інспірована для того, щоб залякати журналістів, фактично — заборонити їм займатися своєю професійною діяльністю», — заявили пресі обвинувачені журналісти.

14 справ обвинувачення виділило в окреме судочинство. Шестеро фігурантів постануть перед судом у квітні, травні та червні. Першим суд розглядає справу журналіста Владимира Дорофєєва, який пропрацював у різних ЗМІ понад 25 років. Своєї провини у скоєному він не визнає і вважає, що справа проти нього і його колег сфабрикована і більше нагадує «суд Лінча».

У червні 2022-го Національна рада з електронних ЗМІ Латвії (NEPLP) заборонила російські канали до закінчення війни та повернення Україні Криму. Крім того, у вересні у Латвії заборонили ретрансляцію близько 20 російських каналів, зокрема й мережі RT.

У лютому 2023-го NEPLP тимчасово обмежила доступ на території Латвії до низки пов'язаних із російськими пропагандистськими ЗМІ сайтів) до зняття санкцій Європейського союзу. Здебільшого під блокування потрапили регіональні дзеркала Sputnik і RT, такі як Russia Today English, Russia Today UK, Russia Today Germany, Russia Today France, Russia Today Spanish тощо.

Фото: Getty Image

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1464
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду