МЗС України вимагає пояснень від німецького каналу ZDF, який зняв репортаж з окупованого Маріуполя

МЗС України вимагає пояснень від німецького каналу ZDF, який зняв репортаж з окупованого Маріуполя

2 Лютого 2024
1578
2 Лютого 2024
13:33

МЗС України вимагає пояснень від німецького каналу ZDF, який зняв репортаж з окупованого Маріуполя

1578
Українські дипломати вважають, що німецькі журналісти спотворили реальність, розповідаючи про "місто, яке нормально функціонує"
МЗС України вимагає пояснень від німецького каналу ZDF, який зняв репортаж з окупованого Маріуполя
МЗС України вимагає пояснень від німецького каналу ZDF, який зняв репортаж з окупованого Маріуполя

Німецький суспільний мовник ZDF випустив репортаж очільника московського бюро телеканалу Арміна Кьорпера з окупованого Росією Маріуполя. Сюжет викликав критику в Україні, на нього відреагували посол України в Німеччині та Міністерство закордонних справ України.

Речник МЗС України Олег Ніколенко 2 лютого закликав німецький суспільний телеканал ZDF пояснити візит журналіста до тимчасово окупованого Росією Маріуполя.

«Спотворення реальності — це не журналістика. Крім того, візит керівника московського бюро ZDF до окупованого Маріуполя без згоди України є порушенням українського законодавства. Ми закликаємо ZDF надати офіційне пояснення. Порушення законодавства України може вплинути на подальшу роботу ЗМІ в Україні», — написав Ніколенко в соцмережі X.

Репортаж вийшов в етер та був опублікований на сайті ZDF 29 січня. У своєму матеріалі журналіст послідовно називає Маріуполь «українським містом в російській окупації». «Хочу заявити однозначно: це не означає, що ми визнаємо окупацію, а лише що користаємося будь-якою можливістю, щоб показати незалежну картину з місця», — заявив Кьорпер.

Журналіст каже, що Маріуполь став «символом брутальності цієї війни — протягом трьох місяців оточений та обстрілюваний росіянами», в ньому загинуло понад 20 тисяч осіб.

На думку автора сюжету, більшість жителів міста, протягом майже двох років перебувають під окупацією РФ, налаштовані проросійськи. Однак Кьорпер наголошує, що це — винятково його враження. «Люди, з якими ми говорили, як правило, є проросійськими, адже лише такі погоджуються говорити на камеру. (...) Якщо в місті залишився хтось прозахідний, то, мабуть, більше остерігається спілкуватись і боїться репресій», — ідеться в матеріалі.

«Спротив? Я нічого такого не бачу», — заявляє Кьорпер у своєму матеріалі. Також він не побачив ознак того, що Маріуполь заселяють росіянами, хоча припустив, що це цілком імовірно; щоб «знову запрацювала економіка, місту потрібні люди».

Журналіст також розповідає, що «повсюди у Маріуполі Росія вкладає величезні суми у відбудову того, що Росія зруйнувала». У сюжеті одна з місцевих мешканок показує свій розбомблений будинок і каже, що не знає, «не бачила», військові якої країни його розбомбили. Журналіст зауважує, що ця жінка отримала вже нову квартиру — від росіян, які й зруйнували її попереднє житло.

За його словами, «місто функціонує», працюють магазини та ресторани, люди ходять вулицями і «відкриті до спілкування", є опалення, гаряча вода та інтернет.

«Маріуполь — це не місто-привид, я хотів би це чітко прояснити», — сказав Кьорпер.

У репортажі також, із посиланням на місцевих акторів, стверджується, що до окупації в розбомбленому театрі було заборонено грати російською мовою, але «тепер ситуація змінилася». «Це одна з причин, чому люди тут залишаються, — що вони можуть знову користуватись своєю рідної мовою», — розмірковує в кадрі Кьорпер.

Наступного дня після трансляції сюжету, 30 січня, телеканал ZDF додав до текстової версії репортажу уточнення, заявивши, що «серйозно ставиться» до критики, яку канал отримав за цей матеріал.

ZDF визнав, що фраза Кьорпера «місто функціонує» щодо Маріуполя є «неоднозначною», і запевнив, що «виокремлення лише цієї цитати дає лише скорочене уявлення про враження» журналіста. «Натомість Армін Кьорпер описує, як Росія намагається створити враження нормальності та відбудови за допомогою значних фінансових ресурсів», — стверджує редакція.

За словами редакції, Кьорпер розповідає про місто, повністю зруйноване російською загарбницькою війною, та його примусову русифікацію, а також чітко пояснює, що противники російської окупації, ймовірно, бояться репресій, якщо вони розмовлятимуть із західною пресою. ZDF також стверджує, що у своєму репортажі автор «не залишив жодних сумнівів» у тому, що Маріуполь є територією, незаконно окупованою Росією, і хто є агресором, а хто жертвою у цій війні.

30 січня Кьорпер в етері ZDF повторив свої слова про те, що Росія вкладає величезні кошти у відбудову Маріуполя і загалом окупованих територій, але назвав це «частиною російського наративу» з метою «привабити думки місцевого населення».

«Однак це важливо, щоб чули також людей, які мають іншу думку, ніж ми, щодо цієї війни», — резюмував журналіст.

На репортаж 1 лютого звернула увагу медіаекспертка, членкиня Комісії з журналістської етики Діана Дуцик. Вона, зокрема, зауважила, що репортер абстрактно каже, що місто потребує людей, але не згадує про цілеспрямовану російську політику переселення народів, недостатньо акцентує на трагедії маріупольського театру. «В місті нема партизан, нема спротиву, каже Кьорпер, принаймні, він їх не бачив, тому не може підтвердити, що вони є. І це вже навіть не смішно, бо ніби ці партизани мають бігати містом прямо у нього перед камерою», — іронізує Дуцик.

«Цікаво, чи це та ціна, якою треба платити за збереження бюро каналу в Москві?» — підсумувала експертка.

На репортаж також відреагував посол України в Німеччині Олексій Макеєв. Під постом Дуцик посол заявив, що поділяє обурення сюжетом ZDF. Він додав, що сюжет викликав різко негативну реакцію серед багатьох німецьких експертів і журналістів, зокрема в колег Кьорпера з телеканалу. 

За словами Макеєва, посольство одразу звернулося до редакції ZDF з листом про неприпустимість подібних сюжетів, на що вже отримало відповідь із визнанням помилки та запевненням у повазі до територіальної цілісності України. «Працюватимемо і надалі з редакціями, щоб у майбутньому такі випадки не повторювалися», — написав посол.

Фото: скриншот / ZDF

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1578
Читайте також
17.01.2024 14:44
Інга Вишневська
Анастасія Голумбйовська
для «Детектора медіа»
0
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Ігор
86 дн. тому
Тобто одні герої лишають після себе тільки руїни, а іншим доводиться вкладати величезні кошти на відбудову. Треба пред'являти рахунок нашим юдейцям яхто-власникам Ренату Косюку Герегам ... Соромно, що тільки в окупації люди можуть відпочити від корупції і розкрадання.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду