Щодо матеріалу ZDF про окупований Маріуполь: Прикро і соромно за колег

Щодо матеріалу ZDF про окупований Маріуполь: Прикро і соромно за колег

2 Лютого 2024
1709
2 Лютого 2024
22:46

Щодо матеріалу ZDF про окупований Маріуполь: Прикро і соромно за колег

1709
Прикро і соромно за колег — не лише мені, а й іншим німецьким колегам.
Щодо матеріалу ZDF про окупований Маріуполь: Прикро і соромно за колег
Щодо матеріалу ZDF про окупований Маріуполь: Прикро і соромно за колег

Заява Суспільне Мовлення щодо репортажу ZDF із прямим включенням з Маріуполя.

Я віддивилася і прочитала репортаж повністю (те, що було доступно на сайті ZDF). Я розумію німецьку, тому мені не довелося шукати додаткових значень у перекладі. Прикро і соромно за колег — не лише мені, а й іншим німецьким колегам. У заяві наше основне, але перед цим хочу сказати наступне. Російська окупація триває вже майже 10 років і ті, хто її висвітлював професійно, чудово розуміють суть проблеми. Важливо не лише те, що деякі з нас, українських та міжнародних журналістів ризикували, намагаючись передати матеріали з окупованого Криму чи Донбасу, а хтось взагалі за це відсидів у полоні чи в'язниці роки — Багато хто мав можливість заїхати туди з Росії, але звичайно не зробив цього, не зневажав українські закони та не заохочував у такий спосіб порушувати закон інших колег. Адже якщо це можна зробити, навіщо тоді боротися за деокупацію і звільнення людей? Все і так «нормально», «життя в окупації триває». Тому хочеться донести до іноземних колег, що спосіб та якість роботи повністю перекреслює цінність картинки з Маріуполя, куди так хочуть і не можуть повернутися тисячі людей. Було би непогано, аби редактори подивилися на свій репортаж очима цих людей. Діана Дуцик дякую, що звернула увагу.

Суспільне Мовлення висловлює своє обурення та розчарування матеріалом німецького суспільного телеканалу ZDF з окупованого росіянами Маріуполя. Матеріал, що було опубліковано 29 січня на сайті мовника і містить відео (у тому числі живе включення) та текст власного кореспондента, очільника московського бюро ZDF Арміна Кьорпера вводить в оману аудиторію не лише щодо умов життя в окупованому місті, а й природи та наслідків російської агресії.

Попри те, що автор підкреслює, що місто було зруйновано та незаконно окуповано російськими військами, а репортаж не є підтримкою окупації, вважаємо за потрібне звернути увагу на наступні професійні порушення:

  • Матеріал було підготовлено з дозволу та сприяння російської окупаційної влади, тобто всупереч українському законодавству, адже знімальна група ZDF потрапила у місто через територію РФ. Цей принциповий момент мав бути озвученим у самому матеріалі: тисячі міжнародних журналістів, та насамперед українців не можуть потрапити у місто, а фраза про те, що група працює у місті «вільно», без перешкод, виглядає як запрошення іншим ЗМІ порушувати закон та співпрацювати з окупаційною владою.
  • Твердження автора про те, що до війни Маріуполь був переважно російськомовним містом, а трупа Драмтеатру, який зазнав бомбардування, не могла ставити вистави російською мовою, «а тепер може», звучать маніпулятивно та сприяють поширенню російської пропаганди, яка і використала наратив про пригноблення російськомовних громадян в Україні для виправдання вторгнення та подальшої окупації.
  • Припущення автора про те, що переважна більшість жителів міста підтримують росію, а не Захід, є маніпуляцією, адже росія не просто піддає репресіям жителів окупованих територій. Вона влаштувала так звану фільтрацію серед жителів, які намагалися евакуюватися, незаконно затримуючи та піддаючи жорстоким тортурам тих, хто «співпрацював» з Україною: державних службовців, журналістів, представників громадянського суспільства.
  • Твердження автора про те, що він «не бачив» у Маріуполі спротиву, без згадки вище наведених фактів спотворює картину і створює враження, що жителі цілком підтримують російську окупацію та примусову русифікацію.
  • Картина «відбудови» міста окупантами, які його ж і зруйнували, є не лише неповною, а й перекрученою. Відомі факти, де жителям міста нове житло пропонують у кредит і на умовах російського законодавства, і це на тлі того, що тисячі жителів не мають можливості вʼїхати у місто і проконтролювати долю свого житла.

Ми поважаємо бажання професійних медіа працювати незалежно та неупереджено. Але подібні матеріали лише декларують «баланс», насправді маніпулюючи цим поняттям, та поширюють наративи російської пропаганди, сприяючи таким чином виправданню війни, воєнних злочинів та окупації. Подібні матеріали є недопустимими, тим більше з боку суспільних мовників, які вільно та незалежно працюють на території України.

Ми закликаємо ZDF дати пояснення усім згаданим порушенням, а своїй аудиторії надати ширший контекст описаним у репортажі фактам.

Ангеліна Карякіна, радниця голови правління Суспільного 

Текст публікується з дозволу авторки, оригінал за посиланням.

Скриншот на головній: репортаж ZDF з тимчасово окупованого Маріуполя (джерело — «Українська правда»)

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1709
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду