В Україні вже задокументовано 64 тисячі злочинів РФ, українським правозахисникам потрібна міжнародна допомога, - Олександра Матвійчук

В Україні вже задокументовано 64 тисячі злочинів РФ, українським правозахисникам потрібна міжнародна допомога, - Олександра Матвійчук

23 Лютого 2024
678
23 Лютого 2024
23:06

В Україні вже задокументовано 64 тисячі злочинів РФ, українським правозахисникам потрібна міжнародна допомога, - Олександра Матвійчук

678
На переконання Олександри Матвійчук, у питанні притягнення до відповідальності є прогалини, зокрема - відсутність міжнародного суду, який вже зараз міг би покарати Путіна, вище політичне керівництво та вище військове командування Росії за злочини агресії.
В Україні вже задокументовано 64 тисячі злочинів РФ, українським правозахисникам потрібна міжнародна допомога, - Олександра Матвійчук
В Україні вже задокументовано 64 тисячі злочинів РФ, українським правозахисникам потрібна міжнародна допомога, - Олександра Матвійчук

В Україні вже задокументовано 64 тисячі злочинів РФ із більш, ніж 120 тисячі зареєстрованих, і українській  владі необхідна міжнародна допомога у правосудді.

Про це на міжнародній конференції на тему «Відповідь на злочини за міжнародним правом: притягнення воєнних злочинців до відповідальності», яка відбулася у Берліні, заявила голова організації «Центр громадянських свобод», Нобелівська лавреатка Олександра Матвійчук, повідомляє кореспондент Укрінформу.

За їсловами української правозахисниці, аби процеси розгляду цих справ не затягувалися на роки, національні та міжнародні судді та розслідувачі повинні працювати спільно, а для покарання Путіна, Лукашенка та їхнього оточення має бути створено спеціальний трибунал.

«Ми створили національну мережу локальних розслідувачів, та ми маємо амбітну мету задокументувати кожен кримінальний епізод, який було здійснено у найменшому населеному пункті, в кожній області України. Й працюючи разом, ми документували злочини протягом дворічного періоду широкомасштабного вторгнення - ми вже задокументували 64 тисячі злочинів. І це лише вершина айсбергу тих злочинів, які були вчинені РФ», - зазначила Олександра Матвійчук.

На її переконання, у питанні притягнення до відповідальності є прогалини, зокрема - відсутність міжнародного суду, який вже зараз міг би покарати Путіна,  вище політичне керівництво та вище військове командування Росії за злочини агресії. «Якщо ми хочемо уникнути воєн у майбутньому, ми повинні карати держави та їхнє керівництво, хто такі війни починає. Це загальна логіка. Але проблема в тому, що в усій історії ми мали один прецедент - Нюрнберзький процес. Але він відбувся вже після того як впав нацистский режим», - підкреслила правозахисниця.

Вона наголосила, що для притягнення до відповідальності Путіна, Лукашенка та їхнього оточення має бути створено трибунал.

Другою прогалиною у питання притягнення до відповідальності Матвійчук назвала невідповідність кількості розслідувачів величезній кількості злочинів РФ.

«Офіс Генерального прокурора зареєстрував більше 120 тисяч злочинів. Неможливо розслідувати їх всі відповідно до статті 6 Європейської конвенції з прав людини навіть за умови, що це робить найкраща правозахисна система в світі», - заявила павозахисниця.

Вона наголосила, що в таких умовах Україна потребує міжнародної підтримки й вона буде ефективною, коли міжнародні та національні судді та розслідувачі працюватимуть разом.

«Ми повинні побудувати комплексну стратегію правосуддя та відповідну структуру правосуддя для досягнення всіх потреб постраждалих та продемонструвати правосуддя. Не лише для українців. Все те пекло, з яким ми стикнулися зараз в Україні - це результат повної безкарності, якою Росія насолоджувалася десятиліттями. Російські війська, здійснюючи жахливі воєнні злочини в Чечні, Молдові, Грузії, Малі, Сирії, Лівії та інших країнах світу, ніколи не були покарані. Вони вірять, що можуть робити все, що захочуть. Ми повинні розірвати це коло безкарності», - наголосила Олександра Матвійчук.

Правозахисниця акцентувала, що лише правосуддя є передумовою для стійкого миру в регіоні, де Росія десятиліттями використовує війну як інструмент для досягнення своїх геополітичних цілей.

Нагадаємо, наприкінці січня правозахисна асоціація Freerights, що входить до Коаліції «Україна. П’ята ранку», представила збірку «Чорний реєстр випадків страт, катувань і жорстокого поводження з цивільним населенням на тимчасово окупованих територіях».

У грудні 2023 року Верховний комісар ООН із прав людини Фолькер Тюрк, виступаючи в Раді з прав людини в Женеві, оприлюднив нові дані щодо російських воєнних злочинів в Україні, зокрема страт цивільних осіб, смертей внаслідок невибіркових обстрілів, затримань та викрадень на окупованих територіях, тортур і жорстокого поводження із затриманими, включаючи сексуальне насильство тощо. Зокрема, моніторинг ООН зафіксував 142 випадки страт цивільних осіб від лютого 2022 року на окупованій збройними силами Росії території України.

Тюрк наголосив, що моніторинг його офісу вказав на «грубі порушення міжнародного права і воєнні злочини, насамперед з боку сил Російської Федерації.

Фото: Укрінформ.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
678
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду