Європарламент ухвалив резолюцію проти дезінформації Росії та спроб підірвати демократію

Європарламент ухвалив резолюцію проти дезінформації Росії та спроб підірвати демократію

8 Лютого 2024
658
8 Лютого 2024
20:00

Європарламент ухвалив резолюцію проти дезінформації Росії та спроб підірвати демократію

658
Приводом стали звинувачення в співпраці з російськими спецслужбами на адресу латвійської депутатки Тетяни Жданок.
Європарламент ухвалив резолюцію проти дезінформації Росії та спроб підірвати демократію
Європарламент ухвалив резолюцію проти дезінформації Росії та спроб підірвати демократію

Депутати Європарламенту на пленарному засіданні 8 лютого ухвалили резолюцію «Рашагейт: звинувачення Росії у втручанні в демократичні процеси в Європейському Союзі». Приводом стали звинувачення у співпраці з російськими спецслужбами на адресу латвійської депутатки Тетяни Жданок, повідомляє Укрінформ.

«Випадок Тетяни Жданок може бути не поодиноким, і ще більше членів Європарламенту можуть мати зв'язки з російською розвідкою попри агресивну війну, розв'язану Росією проти України. Починаючи з 2014 року, кілька депутатів Європарламенту відвідали окуповані території України та Грузії, а також були прийняті в Сирії кривавим диктатором Башаром Асадом», — ідеться в тексті.

У Європарламенті вважають, що напередодні виборів 2024 року в Європі варто очікувати посилення втручання та маніпулювання інформацією з боку Росії. Зокрема, у документі згадують надання Росією наративів ультраправим політичним партіям та діячам у Німеччині та Франції з метою підриву громадської підтримки України, а також у Словаччині. 

Окрім цього, автори резолюції стурбовані ймовірними зв'язками каталонських сепаратистів, включно з представниками регіонального уряду Каталонії, а також колишнього регіонального лідера й нинішнього депутата Європарламенту Карлеса Пучдемона, з одного боку, і російською адміністрацією — з іншого. 

Європарламент засудив колишніх високопосадовців, які вирішили служити російському режиму, та наполягає на ухваленні правил, які б забороняли їм обіймати посади в державних компаніях Росії, Китаю, Ірану та інших автократичних держав.

У резолюції також відзначено «російську політику використання культури як зброї для досягнення цілей Кремля та використання російських громадян, які працюють у цій сфері, як агентів впливу та шпигунів». 

Нагадаємо, у січні під час презентації матеріалів другого щорічного звіту ЄС про дезінформацію голова дипломатії ЄС Жозеп Боррель висловив думку, що вибори в усьому світі у 2024 році стануть головною ціллю для таких країн, як Росія, що прагнуть поширювати дезінформацію та підривати демократію. 

Він переконаний, що безпека наразі є питанням інформації та того, як люди отримують ідеї та факти, що згодом визначатимуть вибір громадян.

Читайте також: 

Фото: Getty Images

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
658
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду