СБУ оголосила підозру проросійському «журналісту» Дмитру Васильцю

СБУ оголосила підозру проросійському «журналісту» Дмитру Васильцю

16 Лютого 2024
611
16 Лютого 2024
18:47

СБУ оголосила підозру проросійському «журналісту» Дмитру Васильцю

611
Васильця офіційно підозрюють у виправдовуванні збройної агресії та закликах до насильницької зміни конституційного ладу і захоплення державної влади в Україні.
СБУ оголосила підозру проросійському «журналісту» Дмитру Васильцю
СБУ оголосила підозру проросійському «журналісту» Дмитру Васильцю

Служба безпеки України повідомила про підозру проросійському блогеру та колишньому очільнику забороненої партії «Держава» Дмитру Васильцю. Про це інформують СБУ та Офіс генпрокурора

За даними правоохоронців, Василець, який є громадянином України, ще до початку повномасштабного вторгнення Росії переїхав до Москви, де публічно підтримав агресивну війну проти України.

За даними правоохоронців, Василець поширював російську пропаганду на своєму ютуб-каналі (50 тисяч підписників) і телеграм-каналі (520 тисяч підписників).

«На цих ресурсах фігурант вихваляв режим, виправдовував повномасштабне вторгнення РФ і закликав до знищення нашої держави. Також він неодноразово виступав на підтримку Кремля під час масових пропагандистських заходів за участі представників вищого військово-політичного керівництва Росії», — пише СБУ.

Крім того, Василець закликав в ефірах російських центральних телеканалів до захоплення державної влади та всієї території України.

Також він організував у Росії так звану «ініціативну групу зі скликання зборів українського народу». Група назвала себе «народним представництвом» і закликала правоохоронців та держслужбовців перейти на їхній бік.

СБУ заочно повідомила Васильцю про підозру у виправдовуванні, визнанні правомірною, запереченні збройної агресії РФ проти України, а також закликах до насильницької зміни конституційного ладу та до захоплення державної влади (ч. 2 ст. 436-2, ч. 3 ст. 27, ч. 2 ст. 109 КК України).

Оскільки зловмисник переховується від правосуддя на території Росії, тривають комплексні заходи для притягнення його до відповідальності за злочини проти нашої держави.

Як писав «ДМ», Дмитро Василець у 2014 році перетворився з інтернет-підприємця на «журналіста». Він працював на 17 каналі, журналісти якого дискредитували Майдан; і сам створив «Правильне ТБ», де підтримував фейкові «народні республіки» та поширював фейки про американських найманців на Майдані. Також він їздив у Донецьк, де за два місяці після його візиту виник ресурс «Новороссія ТБ», у технічній підтримці та створенні якого Васильця звинуватило СБУ.

Його заарештували та у 2017 році засудили до 9 років позбавлення волі, але апеляційний суд скасував рішення, відпустив Васильця під домашній арешт, а справу відправив на розгляд до першої інстанції.

Після цього Василець почав знову вдавати з себе експерта з медіа та журналіста,  а у 2020 році почав політичну діяльність: очолив партію «Держава», яка виступала за «єдність слов’янських народів» і заборону громадських організацій.  Соратниками Васильця по партії стали Кирило Стремоусов та Олександр Семченко. Разом зі Стремоусовим Василець став активним антивакцинатором за часів пандемії.

Під час повномасштабного вторгнення він підтримав країну-агресора, а потім зник — джерело «Детектора медіа» в СБУ повідомляє, що там відкрили провадження після повномасштабного вторгнення Росії в Україну, але не знає, де перебуває Василець. Згодом його партію «Держава» заборонили разом з іншими проросійськими партіями.

14 березня 2023 року, коли на вимогу Росії Рада безпеки ООН провела закрите засідання, де обговорювалися «проблеми русофобії», росіяни запросили як «свідків русофобії» в Україні Кирила Вишинського та Дмитра Васильця. Судячи з виступу Васильця на Радбезі ООН, зараз він перебуває у Москві, адже виступав, імовірно, з приміщення Асоціації юристів Росії (АЮР).

Про Дмитра Васильця читайте також тут: Дошка ганьби. Українські політики та медійні персони, які підтримали агресію Росії проти України

Фото: СБУ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
611
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду