Оксана Забужко отримала диплом почесної докторки Львівського університету

Оксана Забужко отримала диплом почесної докторки Львівського університету

5 Листопада 2023
692
5 Листопада 2023
11:00

Оксана Забужко отримала диплом почесної докторки Львівського університету

692
За словами ректора університету Володимира Мельника, своє звання письменниця отримала «за активну громадську та політичну діяльність, за видатні заслуги в розвитку освіти, науки, культури, суспільно значущий внесок у розбудову української державності та вагоме сприяння розвитку Університету».
Оксана Забужко отримала диплом почесної докторки Львівського університету
Оксана Забужко отримала диплом почесної докторки Львівського університету

У п’ятницю, 3 листопада, під час урочистого засідання Вченої ради Львівського національного університету імені Івана Франка письменниця та публіцистка Оксана Забужко отримала диплом почесної докторки ЛНУ. Про це повідомили на сайті університету.

Почесне звання Оксана Забужко отримала «за активну громадську та політичну діяльність, за видатні заслуги в розвитку освіти, науки, культури, суспільно значущий внесок у розбудову української державності та вагоме сприяння розвитку Університету».

«Мені бракує слів, щоб висловити всю міру мого безмежного зворушення сьогоднішньою подією, цим посвяченням в орден львівської професури. І це не просто риторична фігура, адже з усіх моїх нагород ця для мене найбільш особиста і навіть, не побоюся цього слова, родинна. З тих перелічених тут сьогодні моїх регалій, ознак та ідентичностей бракувало однієї, котра сьогодні найважливіша і котра, власне, й хвилює мене до такої міри, що я ледве стримую сльози. Я дочка абсольвентів Львівського університету. Мої тато і мама були вашими випускниками», — поділилася Оксана Забужко.

Під час своєї інавгураційної промови письменниця наголосила на важливості культури як тяглості традицій, адже «ця єдина спільнота мертвих і живих, котра будує майбутнє сьогодні, у знову ж таки темні часи, виявляється вирішальною вже для нашої з вами перемоги».

«Бо перемагає не тільки зброя, перемагає й освіта. Бо сьогодні, в ці темні роки, коли ми змушені зі зброєю у руках обстоювати саме фізичне існування нашої країни і нашого імені, виявляється, що саме наша цивілізаційна перевага, історично нажитий нами рівень культури і освіти в тому числі дає нам і мотивацію, й інтерес до таких непрагматичних речей, як історія і національна класика, котрі пояснюють нам, зокрема й на полі бою, за що ми воюємо і що ми обстоюємо», — сказала вона.

Після урочистого засідання Оксана Забужко поспілкувалася з послом Великої Британії в Україні Мартіном Гаррісом. Разом із ректором Львівського університету Володимиром Мельником вони обговорили перспективи популяризації україністики у світі. 

Нагадаємо, у липні письменницю й публіцистку Оксану Забужко відзначили найвищою нагородою Франції — орденом Почесного легіону.

У своєму відеозверненні посол назвав пані Забужко «українською письменницею, відомою в усьому світі, яка бореться за захист української мови та культури».

Раніше «Детектор медіа» писав про те, що Інститут перспективних досліджень гуманітарних наук Единбурзького університету в Шотландії видав збірку нової української прози російською мовою під назвою «После третьего звонка». До неї ввійшли есеї та повісті воєнних часів. Серед авторів — Оксана Забужко, Марія Матіос, Маріанна Кияновська, Євгенія Кононенко та інші. 

У коментарі «ДМ» Оксана Забужко висловила думку, що збірка з її творами в російському перекладі допоможе «деколонізувати» західні кафедри русистики.

Фото: Олег Вівчарик / сайт ЛНУ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
692
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду