Французький телеканал TF1 випустив репортаж з чеченськими бойовиками, які «захищають» Бєлгородщину від «ворога»

Французький телеканал TF1 випустив репортаж з чеченськими бойовиками, які «захищають» Бєлгородщину від «ворога»

18 Липня 2023
3222
18 Липня 2023
17:52

Французький телеканал TF1 випустив репортаж з чеченськими бойовиками, які «захищають» Бєлгородщину від «ворога»

3222
У репортажі не згадано про те, у яких «зловживаннях» звинувачують бойовиків Кадирова, що саме Бєлгородська область слугувала базою для російського вторгнення на Харківщину та про регулярні обстріли України з Бєлгородщини.
Французький телеканал TF1 випустив репортаж з чеченськими бойовиками, які «захищають» Бєлгородщину від «ворога»
Французький телеканал TF1 випустив репортаж з чеченськими бойовиками, які «захищають» Бєлгородщину від «ворога»

Французький телеканал TF1 випустив репортаж про російських чеченських військових, яких перевели у Бєлгородську область РФ для «нагляду» за кордоном від «ворожих вторгнень».

Репортаж з’явився на сайті телеканалу ще 13 червня у відео- та дещо скороченій текстовій версіях. Матеріал підписаний як спільна робота редакції, однак у кадрі з'являється російський кореспондент каналу Жером Ґарро.

У репортажі розповідається про «бійців з глибин Кавказу», яких перевели «наглядати» за російським кордоном у Бєлгородській області. Ця територія, як сказано в репортажі, вже півтора місяця піддається регулярним «ворожим вторгненням». Ідеться про рейди Російського добровольчого корпусу, який у матеріалі назвали «російськими антипутінськими бійцями, підтримуваними Україною».

Чеченський бойовик, який супроводжує знімальну групу, застерігає, що попереду «сіра зона», а до «противника» (тобто території України та позицій українських прикордонників. — «ДМ») менше кілометра, тож не варто довго затримуватись, адже можна зазнати артилерійського обстрілу (з боку України. — «ДМ»).

У матеріалі порівнюють негативне ставлення чеченців до ватажка ПВК «Вагнер» Євгенія Пригожина, бойовиків якого вони замінили на Бєлгородщині, та віддане до очільника Кремля. «Росія — наша батьківщина. Путін — наш президент. Ми тут, щоб захистити мирних жителів і нашу країну», — каже в ефірі чеченський бойовик, командир батальйону «Ахмат Захід» Рустам Аґуєв.

У текстовій версії матеріалу згадано, що його герої, чеченські солдати, «часто звинувачуються у зловживаннях», хоча не конкретизовано, що саме мається на увазі — фінансові зловживання чи злочини проти цивільного населення.

Також у репортажі не згадується про регулярні обстріли території України з Бєлгородської області, «захищати» яку покликані чеченські бойовики, та те, що саме Бєлгородська область слугувала базою для російського вторгнення на Харківщину. 

Нагадаємо, у червні журналісти цього ж французького телеканалу, TF1, відзняли репортаж на позиціях російських загарбників на тимчасово окупованій території України.

Французькі журналісти взяли короткі коментарі в російських окупантів про зброю, яку вони застосовують проти українських військових. У закадровій начитці не згадується, хто є агресором у війні, а натомість говориться про те, що росіяни довго готувалися до контрнаступу ЗСУ і очікують на нього.

Ще у лютому минулого року журналісти телеканалу TF1 потрапили на окупований український Донбас, перетнувши російський кордон, щоб записати інтерв'ю з ватажком терористичної організації «ДНР» Денисом Пушиліним. 

Відзначимо, це не єдиний випадок «інтересу» французьких ЗМІ до російських військових.

13 квітня в ефірі телеканалу France 24, який фінансує уряд Франції, вийшов англомовний півторахвилинний сюжет з табору російських окупаційних військ на окупованій території України. У сюжеті немає згадок про незаконну агресію російських військ проти України. Журналіст, цитуючи ще одного солдата, називає український контрнаступ «ворожим».

Згодом відео з сюжетом видалили з сайту телеканалу. Пізніше директорка телеканалу France24 Ванесса Бурґґраф назвала вихід сюжету про російський військовий табір на окупованій території України «прикрою помилкою». 

Фото: скриншот

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3222
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Слава
285 дн. тому
Корисні ідіоти вони такі. Рублі не пахнуть. Й у бучанських окупантів-гвалтівників-різників брали би компліментарне інтерв'ю прямо з вулиць Бучі. Не встигли.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду