Асоціація PromoUkraїna звернулась до організаторів «фестивалю слов'янських народів» у Франції: Це недоречно і невчасно

Асоціація PromoUkraїna звернулась до організаторів «фестивалю слов'янських народів» у Франції: Це недоречно і невчасно

21 Квітня 2023
774
21 Квітня 2023
14:30

Асоціація PromoUkraїna звернулась до організаторів «фестивалю слов'янських народів» у Франції: Це недоречно і невчасно

774
PromoUkraїna: Концепція фестивалю і описи подій використовують небезпечні терміни російської пропаганди «слов'янський світ», «слов'янський всесвіт», об'єднання слов'ян релігійною, мовною і ментальною спільністю.
Асоціація PromoUkraїna звернулась до організаторів «фестивалю слов'янських народів» у Франції: Це недоречно і невчасно
Асоціація PromoUkraїna звернулась до організаторів «фестивалю слов'янських народів» у Франції: Це недоречно і невчасно

Базована у Франції культурна та благодійна асоціація  PromoUkraїna опублікувала відкрите звернення до організаторів «фестивалю слов'янських народів» (Festival Arsmondo Slave) через наявність у концепції фестивалю наративів російської пропаганди, які співзвучні з ідеєю «русского мира». Відкриття фестивалю заплановане у п’ятницю, 21 квітня, він має тривати до 15 травня у Страсбурзі.

«Детектор медіа» наводить повний текст звернення:

Ми, представники Асоціації PromoUkraїna публікуємо це відкрите звернення до організаторів Festival Arsmondo Slave та Opéra National du Rhin, щодо нашого глибокого занепокоєння концепцією і акцентами програми Festival Arsmondo Slave, які можуть бути свідченням дуже прикрого ігнорування причин, масштабів і наслідків російської агресії в Україні. Зараз Україна потерпає від жорстокої навали Росії і Білорусі, тому вважаємо що фестиваль на тему слов`янських народів є недоречним і невчасним. На жаль, терміни, які використані для опису концепції фестивалю повторюють наративи російської пропаганди і співзвучні з ідеєю «руского міру», тому ми хочемо застерегти організаторів від їх просування.

Українська держава є багатомовною, багатоконфесіональною та багатонаціональною,  країною Європи. Всі громадяни України страдають від російскої агресії вже 9 років. Держава-агресор використає культуру як зброю, знищуючи культурну спадщину всіх українців незалежно від їхнього мовного та етничного походження.  Тільки тиждень тому від російских ракет загинуло 15 людей, включно дворічну дитину, в місці з символічним для вашого фестивалю назвою Слов'янськ.

Концепція фестивалю і описи подій використовують небезпечні терміни російської пропаганди «слов`янський світ», «слов`янський всесвіт», об`єднання слов`ян релігійною, мовною і ментальною спільністю. Ці тези співзвучні наративу російської пропаганди про те, що українці, росіяни і білоруси є одним народом, який поширюється російськими політиками для виправдання загарбницької війни і геноциду українського народу. Сьогодні у російській пропаганді ідеологія «панславізму» активно використовується Росією для спроб «об’єднання всіх слов’янських народів», зокрема росіян, українців і білорусів для протидії так званій політичній та ідеологічній експансії Заходу. 

Опис подій фестивалю просуває ідею, що всі слов’яни є православними, що не відповідає дійсності. Наприклад, поляки, сповідують католицизм, а деякі балканські слов’яни є мусульманами. В той же час, інші етноси є православними християнами, не є слов’янами. 

Програма фестивалю зміщує акценти з найбільшої війни на європейському континенті за останні майже 80 років  після другої світової війни і натомість фокусується на нейтральних темах. Фестиваль  просуває і звеличує культуру Росії, яка є країною-агресором, майже не представляючи українську що є абсолютно недоречним і неприйнятним в часи війни. Замість того, щоб підтримати українських артистів, які знайшли притулок в Страсбурзі та Європі загалом, ви запрошуєте зірок російської сцени. Україна і  український народ чинять опір агресору, захищаючи не тільки своє життя і свободу, а й усю Європу, стримуючи Росію від подальшої агресії,  і просить в цей час поставити культуру держави-агресора на паузу

Культура – це людська діяльність у її різних проявах, всі форми і способи людського самовираження і самопізнання, накопичення людиною і соціумом в цілому навичок і умінь. Росія продовжує використати культуру як  зброю.  Будь -які російські митці, які користуються європейськими майданчиками мають публічно артикулювати свою позицію щодо війни, яку розв’язала Росія проти України. Це не політика, це захист наших спільних європейських цінностей

Фестиваль як важлива міжнародна подія міг би бути нагодою для публічного засудження російської агресії і сприяння зупиненню агресії російської федерації. . Росія може припинити збройну агресію будь якої миті, просто припинивши стріляти і вивівши свої війська з України. Не прирівнюйте жертву та агресора, не шукайте між ними спільного, краще шукайте як допомогти Україні вижити та перемогти. Бо перемога України – це спокій та мир в Європі, а перемога Росії це темні часи диктатури та антигуманізму. 

Відповідно до стандрартів і рішень Ради Європи важливо сприяти підтримці української культури і праву українців користуватися культурною спадщиною.

Конвенції Ради Європи про цінність культурної спадщини для суспільства (Конвенція Фаро, 2005 р.), заохочує нас визнати, що об’єкти та місця самі по собі не є важливими для культурної спадщини. Вони важливі через значення та використання, які люди надають їм, і цінності, які вони представляють. Акцент фестивалю на спільній «слов'янській культурі» суперечить цьому принципу, оскільки сприяє штучному єднанню агресорів і жертв агресії. Держави-учасниці Конвенції Фаро визнають, що «кожен, окремо чи колективно, має право користуватися культурною спадщиною та робити внесок у її збагачення» (стаття 4(a)). Через російську агресію культурна спадщина всіх українців, незалежно від їх етнічного, релігійного та мовного походження, знаходиться під щоденною загрозою. Про шкоду, завдану культурній спадщині в Україні внаслідок агресії, є численні дослідження, зокрема у звіті, підготовленому на замовлення Комітету з питань культури та освіти Європарламенту «Захист культурної спадщини від збройних конфліктів в Україні та за її межами», опублікованому у березні 2023 р. У квітні 2022 р. Конференція міністрів культури Ради Європи, яка відбулася в Страсбурзі, рішуче засудила порушення фундаментальних прав людини в наслідок російської агресії, включаючи право на участь у культурному житті, і зобов’язалася «підтримувати ініціативи щодо проведення «Року культури України в Європі», до якого також залучені переміщені особи з України. Ми очікували, що такий відомий культурний заклад Страсбурга візьме до відома цю декларацію Конференції міністрів культури Ради Європи.

Тож підсумовуючи, звертаємось до організаторів фестивалю із таким:

  • Опублікувати цей відкритий лист на сайті в розділі фестивалю як публічну позицію Асоціації PromoUkraїna.
  • На відкритті і заходах фестивалю чітко висловити позицію організаторів фестивалю щодо російської агресії в Україні, принципово засудити російську агресію, звернутися до культурних і мистецьких діячів Росії і Білорусії з вимогою сприяти терміновому завершенню агресії росії. 
  • Опублікувати на веб-сторінці фестивалю інформацію про джерела фінансування, спонсорів та ідеологів фестивалю.
  • Розмістити інформацію про наслідки російського вторгнення в Україну під час всіх заходів фестивалю. 
  • Запланувати на наступний рік фестиваль, з головною ідеєю «Культура проти агресії і війни» для зупинки російської агресії і підтримку української культури. 
  • Запрошувати до виступів професійних українських митців, співаків, артистів, які є біженцями з України через російську агресію і тимчасово перебувають у Франції. 

Реклама фестивалю у Страсбурзі

Довідка:  PromoUkraїna була започаткована у 2014 році як громадський рух громадянського суспільства в Ельзасі на знак солідарності з Євромайданом та громадянським суспільством в Україні.  

Метою громадського руху декларується «просування України через Європу і Європи через Україну, сприяння зближенню українського та французького громадянського суспільства через європейську інтеграцію України, поглиблення знання європейців, зокрема французів, про сучасну Україну, її історію та культуру, сприяння та розвиток людськіх обмінів в усіх сферах життя, зокрема культурно-гуманітарній, між Україною, Францією та ЄС».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
774
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Василь Ластовець
382 дн. тому
Російська федерація не є слав"янською державою. Московія, заснована татаро-монгольським ханством, не має нічого спільного з Київською Руссю. Намагаючись переконати світв тому, що саме росія є центром слав"янизму, московська нацистська клика крала і продовжує красти не тільки історичні речі з музеів України та інших країн, які в свій час входили до складу СРСР, але й докладає всіх зусиль для викривлення справжньої історії московії, як державного утворення, та знищення історії Русі, саме Київської Русі, яка дійсно була і є центром славінізму на теренах згинувшого в бозі срср. Біситься біснуватий кремлівський недомірок, що не здійснилася його мрія стати "імператором всєя русі", проклинає Єльцина за те, що "розвалив" єдиний і могучий союз братерських, нібито, народів. Наскільки це було братерським з боку кремлівських нащадків чингиз-ханської орди - бачимо сьогодні. Тому і бажання стерти з лиця Землі Україну і Український народ настільки розпирає його гниле нутро, що йому глибоко начхати і на свій народ. Кидає їх на забій, як скотину.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду