У російському полоні перебувають понад 25 українських журналістів, — Ярослав Юрчишин

У російському полоні перебувають понад 25 українських журналістів, — Ярослав Юрчишин

10 Січня 2024
1509
10 Січня 2024
22:11

У російському полоні перебувають понад 25 українських журналістів, — Ярослав Юрчишин

1509
Голова Комітету Верховної Ради з питань свободи слова також зауважує, що «не лише Росія, на жаль, заважає якісній роботі журналістів».
У російському полоні перебувають понад 25 українських журналістів, — Ярослав Юрчишин
У російському полоні перебувають понад 25 українських журналістів, — Ярослав Юрчишин

У російському полоні наразі перебувають понад 25 українських журналістів. Про це повідомив голова Комітету Верховної Ради з питань свободи слова, народний депутат із фракції «Голос» Ярослав Юрчишин під час онлайн-розмови на тему «Комітет ВР зі свободи слова: межі відповідальності і відповідності», організованої Комісією з журналістської етики.  

Юрчишин нагадав, що одним із пріоритетів його роботи як голови комітету є захист прав журналістів. 

«І тут два великих блоки. Перше — це пошук механізмів активізації звільнення полонених журналістів. У нас понад 25 ваших колег зараз знаходяться у полоні за останніми даними. Це не комбатанти, це журналісти, які виконували свою роботу і за цивілізованими правилами ведення війни не мали би бути в полоні в принципі, але факт є факт. Ми розуміємо, наскільки Росія нецивілізована й взагалі потоптала будь-які права людини», — зазначив народний депутат.

За його словами, в цьому питанні, з одного боку, потрібно максимально залучати міжнародну спільноту до звільнення журналістів, а з другого — «готувати спільно з моніторинговими організаціями, спільно з журналістськими асоціаціями компонент про відповідальність у Міжнародному кримінальному суді за злочини щодо свободи слова, за злочини проти журналістів, імовірно, посилення такої відповідальності через уточнення в українському законодавстві ряду понять»

Голова Комітету свободи слова також зауважив, що «не лише Росія, на жаль, заважає якісній роботі журналістів». 

«Ми маємо падіння розслідування злочинів проти журналістів майже на 80% у 2022 році відносно 2021 року. Можна все пояснювати війною, але ми як країна, яка іде в європейську спільноту, для якої цінність свободи слова є одною з основних цінностей, точно не маємо допускати такого. Тому вже були комунікації з Міністерством внутрішніх справ, планується комунікація з Національною поліцією, з Генеральною прокуратурою, будемо робити слухання в комітеті стосовно розслідування справ про перешкоджання журналістській діяльності. Зараз чекаємо даних по 2023 року, щоб уже говорити про власне актуальну інформацію», — повідомив Ярослав Юрчишин. 

Нагадаємо, про те, що одним з ключових пріоритетів у діяльності парламентського Комітету з питань свободи слова найближчим часом буде привернення уваги світу і пошук публічних та юридичних механізмів для звільнення ув’язнених Росією українських журналістів, Ярослав Юрчишин уперше повідомив 21 грудня під час брифінгу, який відбувся невдовзі після його призначення головою комітету

Тоді Юрчишин також повідомляв про 25 полонених медійників.

«По окремих із них, як, наприклад, Вікторії Рощиній з “Української правди”, в нас немає інформації відносно їхнього місцезнаходження», — додав він і поінформував, що в січні 2024 року комітет винесе на ухвалення Верховної Ради проєкт постанови, яка міститиме заклик до міжнародних структур працювати активніше над цим питанням і приділяти більше уваги йому. 

На переконання Ярослава Юрчишина, необхідно більш активно піднімати питання полонених українських журналістів на інформаційних та міжнародних майданчиках: він вважає, що досвід Олега Сенцова доводить: широкі інформаційні кампанії на вимогу звільнення ув’язнених дають свої результати.

Також ми повідомляли, що 17 незаконно заарештованих на тимчасово окупованих територіях українських журналістів, більшість із яких — кримчани, внесено до міжнародного списку ув’язнених медійників, який склала та оприлюднила Європейська федерація журналістів (EFJ).  Загалом Міжнародний список EFJ налічує 108 осіб. Країною, яка ув’язнює найбільше журналістів у Європі, стала Росія (загалом 40 представників ЗМІ, заарештованих у самій РФ та в тимчасово захоплених регіонах України). 

 Фото: Ярослав Юрчишин / пресслужба Верховної Ради

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1509
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду