Владислав Єсипенко зазнає психологічного тиску в колонії, — дружина журналіста

Владислав Єсипенко зазнає психологічного тиску в колонії, — дружина журналіста

10 Травня 2023
1376
10 Травня 2023
17:31

Владислав Єсипенко зазнає психологічного тиску в колонії, — дружина журналіста

1376
Катерина Єсипенко: Ледве не щотижня його викликає до себе адміністрація колонії та попереджає, щоб він не говорив нічого зайвого мені та адвокату.
Владислав Єсипенко зазнає психологічного тиску в колонії, — дружина журналіста
Владислав Єсипенко зазнає психологічного тиску в колонії, — дружина журналіста

Співробітники Керченської виправної колонії №2 слідкують за поведінкою та словами українського журналіста Владислава Єсипенка після російського повномасштабного вторгнення. Про це розповіла дружина журналіста Катерина Єсипенко Об’єднанню родичів політв’язнів Кремля.

«Чоловік казав, що ледве не кожен тиждень його викликає до себе адміністрація колонії та попереджає, щоб він не говорив нічого лишнього мені та адвокату. Управління колонії боїться, що ми звернемося до омбудсмана, до правозахисників, що спричинить перевірку» повідомила Катерина.

Дружина ув'язненого журналіста додає, що рідкісні розмови з чоловіком прослуховуються адміністрацією колонії. Окрім цього. Владиславу здається, що інші в’язні слідкують за ним та намагаються «спіймати на слові».

«Зараз комунікація з Владиславом тільки одностороння. Він телефонує не частіше, ніж раз на місяць. Його розмови з захисником відбуваються у присутності інспектора колонії, що порушує адвокатську таємницю. У зв'язку з російським законом про фейки від 4 березня 2022 р. ми з адвокатом під час розмов з Владиславом намагаємося не називати цю війну війною та уникаємо цієї теми в принципі. Адже розуміємо, що одна невдало сказана фраза може привести до переведення мого чоловіка до більш суворих умов утримання або порушення адміністративної справи» розповіла Катерина Єсипенко.

У березні дружина журналіста повідомила, що російські окупанти не дозволяють ув'язненому Владиславу Єсипенку спілкуватися з рідними. 

Нагадаємо, 16 лютого 2022 року окупаційна «влада» Криму засудила Єсипенка до шести років позбавлення волі в колонії загального режиму та штрафу в розмірі 110 тис. руб. (понад 41 тис. грн).

З вимогою звільнити журналіста виступили МЗС Українинизка правозахисних українських організацій«Репортери без кордонів», Держдеп США та президент «Радіо Вільна Європа»/«Радіо Свобода» (RFE/RL) Джеймі Флай.

Окупанти затримали Єсипенка 10 березня 2021 року після того, як він узяв участь в акції до дня народження Тараса Шевченка в Сімферополі. У Центрі громадських зв'язків ФСБ Росії сказали, що затримали фрилансера нібито за збирання інформації «в інтересах спецслужб України».

6 квітня Єсипенко на «суді» в Сімферополі вперше особисто розповів про жорстокі тортури у в'язниці.  

Також про тортури та знущання ФСБ Єсипенко розповів у своїх листах з неволі, які публікував «Крим.Реалії».

ФСБ звинуватила журналіста в незаконному виготовленні боєприпасів — у «вийманні зі схованки компонентів вибухового пристрою». Російські силовики інкримінували Єсипенку намір забрати з таємного сховища гранату нібито за наказом Служби зовнішньої розвідки України.

Правозахисники впевнені, що справжньою причиною переслідування Владислава Єсипенка є його журналістська діяльність як фрилансера «Крим.Реалії» — проєкту «Радіо Свобода», який висвітлює порушення прав людини російською окупаційною владою в Криму.

Фото: сайт Pen Ukraine

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1376
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду