На окупованій росіянами території України зникла журналістка-фрилансерка Вікторія Рощина

На окупованій росіянами території України зникла журналістка-фрилансерка Вікторія Рощина

4 Жовтня 2023
7041
4 Жовтня 2023
16:23

На окупованій росіянами території України зникла журналістка-фрилансерка Вікторія Рощина

7041
Востаннє медійниця виходила на зв’язок 3 серпня.
На окупованій росіянами території України зникла журналістка-фрилансерка Вікторія Рощина
На окупованій росіянами території України зникла журналістка-фрилансерка Вікторія Рощина

Міжнародний жіночий медійний фонд IWMF розповсюдив повідомлення про зникнення української журналістки-фрилансерки, позаштатної авторки «Української правди» Вікторії Рощиної, яка, перебуваючи на тимчасово окупованій території, припинила виходити на зв’язок.

«Міжнародний жіночий медійний фонд дізнався, що Вікторія Рощина, українська журналістка-фрилансерка та лауреатка премії “За мужність у журналістиці” 2022 року, зникла безвісти. Ми вкрай стурбовані її безпекою та закликаємо міжнародну спільноту привернути увагу до цієї ситуації», — йдеться у заяві.

Рощина, за словами її колег, зникла 3 серпня 2023 року на окупованій Росією території, звідки вона робила репортаж. Відтоді про неї нічого не відомо.

«Ми просимо наших колег, які займаються питаннями прав людини та свободи преси, приєднатися до нашої вимоги надати інформацію про місцезнаходження Рощиної та підтримати журналістів, які продовжують висвітлювати правду в умовах російського вторгнення», — закликали в IWMF.

Про зникнення своєї позаштатної авторки Вікторії Рощиної повідомило й видання «Українська правда»

За словами головної редакторки «УП» Севгіль Мусаєвої, видання вже тривалий час займалося пошуком зниклої журналістки, але СБУ радило не виносити це питання у публічну площину.

«Пройшло вже багато часу, а ніякої інформації про Вікторію, на жаль, немає. Саме тому залучили міжнародників», — написала Мусаєва в коментарі під одним із дописів про ситуацію у фейсбуку.  

У коментарі Daily Beast Севгіль Мусаєва закликала українську владу зробити все можливе, щоб знайти Вікторію Рощину. «Вона смілива журналістка, вона бере на себе зобов'язання висвітлювати найсуперечливіші теми, які вимагають сміливості. Вона не шпигунка, вона справжній журналіст, їй не байдужа доля людей, які залишилися на окупованих територіях. Для неї важливо розповідати їхні історії.

Я закликаю українську владу зробити все, щоб знайти її, а російську владу — негайно звільнити журналістку Вікторію Рощину», — сказала Мусаєва.

26-річна медійниця з початку повномасштабного вторгнення в лютому 2022 року публікувала матеріали в незалежних українських медіа. В березні 2022 року Рощину захоплювали російські окупанти і десять  днів утримували в Бердянську

Щоб потрапити на окуповану територію цього разу, Рощина вирушила з України до Польщі 27 липня 2023 року. Вона планувала через Росію добратися на окупований схід України через три дні. Коли Рощина виходила на зв'язок востаннє, 3 серпня, журналістка розповіла, що пройшла кілька днів прикордонних перевірок, але не сказала, де саме перебуває.

Читайте також:

Фото: Вікторія Рощина / фейсбук

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7041
Читайте також
12.05.2023 13:00
Андрій Кокотюха
для «Детектора медіа»
2 089
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Ігор
210 дн. тому
Схоже місцеві здали рашистам, дуже шкода молодої дівчини
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду