Головна редакторка херсонського медіа подала скаргу до Комісії з журналістської етики на номер «Кварталу 95» про переселенку зі Скадовська

Головна редакторка херсонського медіа подала скаргу до Комісії з журналістської етики на номер «Кварталу 95» про переселенку зі Скадовська

3 Січня 2024
5150

Головна редакторка херсонського медіа подала скаргу до Комісії з журналістської етики на номер «Кварталу 95» про переселенку зі Скадовська

5150
Євгенія Вірлич вважає, що цей номер «Кварталу» містить пряму й відверту дискримінацію мешканців Південної та Східної України за ознакою мови, а також дискримінацію жінок. Видання назвало гумор номеру «третьосортним, ганебним та низькопробним».
Головна редакторка херсонського медіа подала скаргу до Комісії з журналістської етики на номер «Кварталу 95» про переселенку зі Скадовська
Головна редакторка херсонського медіа подала скаргу до Комісії з журналістської етики на номер «Кварталу 95» про переселенку зі Скадовська

Головна редакторка херсонського онлайн-видання «Кавун.City» та координаторка херсонської мережі «Район.in.ua» Євгенія Вірлич подала скаргу на телеканал «1+1» до Комісії з журналістської етики через номер «Кварталу 95» про переселенку зі Скадовська. Про це повідомляє «Кавун.City».

Видання назвало гумор номеру «третьосортним, ганебним та низькопробним», а перекручування переселенкою українських слів — «принизливими та несмішними формулюваннями, які ображають як мешканців Скадовська, так і жінок в цілому».

Євгенія Вірлич вважає, що цей номер «Кварталу» містить пряму й відверту дискримінацію мешканців Південної та Східної України за ознакою мови, а також дискримінацію жінок.

Вона навела низку прикладів, як на окупованих територіях, зокрема у згаданому в номері Скадовську, росіяни коять страшні злочини, переслідуючи українців за публічні вияви проукраїнської позиції. Зокрема, в окупованому тоді ще Херсоні вбили диригента Юрія Керпатенка, а в окупованому нині Скадовську — медсестру Тетяну Мудренко, яка вигукнула окупантам «Скадовськ — це Україна».

 «Таких історій незламної боротьби українців на окупованих територіях дуже багато, їх поширюють медіа, якщо це припустимо, і це неможливо не знати працівникам телеканалу, які дозволили вихід даного номеру публічно, а також “Студії “Квартал 95”, яка створила цей номер, провела репетиції і зрештою внесла у новорічний концерт», — пише Євгенія Вірлич.

Вона нагадала, що має досвід життя в окупації в Херсоні понад 4 місяці, за які зазнала як переслідувань росіянами (зокрема ФСБ), так і булінгу з боку росіян та їхніх прибічників у публічному полі.

«Я розумію розпач тих, хто змушений був виїхати з окупації і не може повернутись додому, а особливо — тих, хто нині перебуває в окупації і потребує підтримки, а не публічного висміювання та знущання, яким є описаний мною номер “Студії “Квартал 95”», — пише журналістка.

Вірлич також зауважила, що в номері, де спілкуються чоловік і жінка, чоловік представлений більш привабливо, ніж жінка: він стриманий, патріотичний, спілкується українською; вона — російськомовна, з неї сміються через незграбність мови. «Подібне позиціонування в публічному полі (канал “1+1” має велике охоплення) принижує жінку, зокрема жінку, яка виїхала з окупованої території», — написала журналістка.

Відтак Євгенія Вірлич просить Комісію розглянути свою заяву «у формі публічного осуду дій каналу “1+1” та “Студії “Квартал 95” через публічну трансляцію цього номеру, який дискримінує мешканців окупованих територій України, зокрема жінок».

Нагадаємо, напередодні міський голова Скадовська Олександр Яковлєв обурився жартом від студії «Квартал 95» про переселенку з окупованого росіянами міста, яка, переїхавши на Закарпаття, «кумедно» перекручує українські слова, намагаючись розмовляти з місцевими мешканцями.

Епізод, яким обурився Яковлєв, вийшов у рамках «Новорічного вечірнього кварталу» 31 грудня в етері каналу «1+1 Україна». У новорічному шоу переселенка пояснює закарпатцю, що вона «сіСькадовська», тому досі «разговорювала на росіянському язику», українську хіба у школі «вирчала», але всі слова вже «позаблювала». Той лагідно її виправляє, заохочує говорити українською і насилу стримує сміх.

«Не переймайтесь. Головне практикуватися. Помилятися не соромно. Соромно у своїй країні не розмовляти своєю рідною мовою», — каже мешканець Закарпаття чистою літературною мовою.

У відповідь мер міста Олександр Яковлєв заявив, що у Скадовську багато людей були російськомовними, але всі добре розуміють українську і добре говорять українською. «Скадовськ сьогодні в окупації, і дійсно, чого зараз потребують скадовчани, — це підтримки», — сказав міський голова. Він оголосив про старт флешмобу «Скадовськ говорить українською» і запропонував усім скадовцям зачитати щось українською.

Компанія «1+1 media» у відповідь на запит «Детектора медіа» заявила, що номер, у якому висміюється українська мова переселенки зі Скадовська, не буде опублікований на ютуб-каналах «1+1 media». Повний випуск «Новорічного кварталу» перемонтують і оприлюднять на платформах каналу без цього номеру.

Фото: Євгенія Вірлич / «Кавун.City»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5150
Читайте також
07.01.2024 12:00
Борис Бахтєєв
для «Детектора медіа»
19 240
05.01.2024 09:00
Олег Джолос
для «Детектора медіа»
1 395
Коментарі
3
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Любов Василівна з м Нікополя
115 дн. тому
Євгенія ви молодець я вас підтримую мене також турбує те що навіть в Києві молодь та старики розмовляють російською мені здається що ми живемо не в Україні .Навіть молоді батьки розмовляють з дітьми російською.Таке ставлення до нашої української мови для українців образливо .Ви молодець .
БАНДЕРІВЕЦЬ
115 дн. тому
ШО, ЗАСКАВУЛІЛИ????? а як українську мову ображати, Україну обзивати "дєвкою з порнофільмів", сіньйор галадамор, томос-термос, інші висери- то ви тихо сиділи. а тепер такі прокинулись???? пізно, гниди, пнізно
Володимир
115 дн. тому
Чи є шанс на закриття цих передач з мордами, що не влазять в екран, при відповідній подачі Петиції ?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду