detector.media
Віра Крайня
«Детектор медіа»
29.12.2023 15:52
ІМІ: В українських онлайн-медіа зменшилась кількість замовних матеріалів
ІМІ: В українських онлайн-медіа зменшилась кількість замовних матеріалів
Узагалі не зафіксовано джинси останнім часом у новинах онлайн-видань «Бабель», Суспільне, Громадське, ZN.ua, «Укрінформ», «Українська правда», Liga.net, «Есперсо», Zaхid.net та NV.

У популярних онлайн-медіа України зменшилася кількість політичної джинси. Такого висновку дійшли аналітики Інституту масової інформації, дослідивши публікації у 22 інтернет-виданнях, які виходили протягом 29 листопада — 1 грудня 2023 року, і порівнявши результат із попередніми дослідженнями.

У цей період, за даними ІМІ, політики розмістили в інтернет-виданнях майже вдвічі менше публікацій з ознаками замовних, ніж у вересні цього року. Крім того, щоквартальний моніторинг ІМІ показав, що скоротилася кількість замовних матеріалів загалом. 

Тоді як попереднє дослідження ІМІ щодо кількості матеріалів з ознаками замовних у рубриках «Новини» українських онлайн-видань зафіксувало 163 випадки розміщення джинси, в результаті нинішнього виявлено 117 таких публікацій. 

«Змінився й розподіл між комерційними та політичними замовниками. Останні наприкінці нинішнього року розмістили майже вдвічі менше публікацій, ніж трьома місяцями раніше, — 15,7% всіх виявлених матеріалів з ознаками замовних. Тим часом комерційні замовники оплатили 84,3% таких публікацій», — кажуть в ІМІ. 

Лідери серед замовників джинси, за твердженням аналітиків Інституту масової інформації, не змінилися. Серед комерційних це бізнесмен Рінат Ахметов разом зі своїми фондами та компаніями, які збільшили свою присутність. Серед політичних — київський мер Віталій Кличко. Лідер партії «Європейська солідарність» Петро Порошенко опинився в цьому рейтингу на третьому місці. На друге піднялась голова партії «Слуга народу» Олена Шуляк.

Інфографіка ІМІ

Водночас в ІМІ відзначають зростання частки так званих «паркетних» матеріалів про президента України Володимира Зеленського: «Найбільше таких публікацій на сайті “Укрінформу”. У рази більше, якщо порівнювати з будь-яким серед досліджених медіа».

Онлайн-медіа України не змінили свого підходу до замовних матеріалів на користь політичних замовників і, як і раніше, ніяк їх не маркують. 

Натомість кількість маркованих рекламних публікацій на замовлення комерційних структур зросла. Щоправда, йдеться про публікації, марковані в не дуже очевидний для більшості аудиторії спосіб. 

«Лідером за кількістю джинси залишається сайт Оbozrevatel. Узагалі не зафіксовано джинси серед новин онлайн-видань “Бабель”, Суспільне, Громадське, ZN.ua, “Укрінформ”, “Українська правда”, “Ліга.net”, “Есперсо”, Zaхid.net та NV. Втім, на деяких з цих сайтів було виявлено матеріали з некоректним маркуванням реклами», — резюмують в ІМІ.

Моніторинг проведено з 29 листопада по 1 грудня 2023 року у 22 популярних інтернет-медіа: «Бабель», Суспільне, Громадське, ZN.ua, «Українська правда», «Еспресо», «Укрінформ», Liga.net, NV, LB.ua, «РБК-Україна», Цензор.Нет, «Інтерфакс-Україна», ТСН, «Кореспондент.net», Zaxid.net, «Фокус», УНІАН, 24 канал, «Гордон», Telegraf, Obozrevatel. Вибірка охоплює всі новини поспіль, що вийшли на сайтах протягом зазначеного періоду.

Раніше ІМІ проводив дослідження, результати якого показали, що більшість новин, які поширюють в онлайн-медіа України з російських джерел, є недостовірними.

Фото: coloradohomerealty.com

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY