ІМІ: У Вінниці у вайбер-групі поширюють інформацію про продаж журналістських посвідчень за 1000 гривень

ІМІ: У Вінниці у вайбер-групі поширюють інформацію про продаж журналістських посвідчень за 1000 гривень

13 Грудня 2023
1465
13 Грудня 2023
18:40

ІМІ: У Вінниці у вайбер-групі поширюють інформацію про продаж журналістських посвідчень за 1000 гривень

1465
За даними ІМІ, в одній з груп у месенджері пропонують отримати прескарту так званого «незалежного видання» «Максимус Інфо», вказуючи, що «журналіст — це необмежені повноваження».
ІМІ: У Вінниці у вайбер-групі поширюють інформацію про продаж журналістських посвідчень за 1000 гривень
ІМІ: У Вінниці у вайбер-групі поширюють інформацію про продаж журналістських посвідчень за 1000 гривень

У Вінниці у вайбер-групі продають журналістські посвідчення за тисячу гривень. Це помітив представник ІМІ у Вінницькій області.

За його словами, оголошення про продаж журналістських посвідчень розповсюджують, зокрема, у вайбер-групі «Умови ПОСВІДЧЕННЯ ЖУРНАЛІСТА» з номеру Бориса Максимчука. Як пише вікіпедія, він є вінницьким «громадським діячем, юристом, психологом, педагогом і спортивним тренером, доктором педагогічних наук, професором, академіком та президентом Академії науковців України».

Усім охочим пропонують отримати посвідчення так званого «незалежного видання» «Максимус Інфо», вказуючи, що «журналіст — це необмежені повноваження». Серед переваг отримання журналістського статусу в оголошенні називають «здійснення журналістської діяльності без обмежень, створюваних олігархічними ЗМІ» та право на оформлення дозволу на травматичну зброю.

«Сума внеску: 1000 грн на 1 рік з правом подальшого дисконтного подовження за 800 грн/1 рік», — ідеться в повідомленні. Для оплати послуги потрібно відправити лист на вказану електронну адресу та написати свої дані.

Водночас ІМІ пише про те, що в рекламі наголошують, що «журналіст зобов'язаний дотримуватись загальноприйнятних норм журналістської етики; використовувати статус журналіста для розширення та захисту своїх цивільних прав, але не для прикриття злочинної діяльності».

Автори оголошення демонструють фотозразок так званого редакційного посвідчення №0062 кореспондента газети «Максимус Інформ» того ж Бориса Максимчука, яке датоване 1 жовтня 2023 року та дійсне до 1 жовтня 2027 року.  Посвідчення підписав головний редактор І. А. Максимчук.

Скриншот ІМІ

«На посвідченні стоїть печатка друкованого ЗМІ "Максимус Інфо", водночас посвідчення видано від газети "Максимус Інформ". При цьому на фото видно, що чи-то "Максимус Інфо", чи "Максимус Інформ" має свідоцтво №810-168-р від 1 березня 2011 року», — звертає увагу ІМІ.

Наразі перевірити дані в Держреєстрі друкованих засобів масової інформації та інформаційних агентств неможливо, оскільки 31 березня 2023 року він припинив свою роботу у зв’язку з втратою чинності Законів України «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні» та «Про інформаційні агентства».

Скриншот ІМІ

Нагадаємо, у червні Служба безпеки України затримала в Одесі інтернет-провокатора, який продавав фейкові посвідчення журналістів і закликав до зриву мобілізації.

Фігурант ще до початку повномасштабного вторгнення зареєстрував громадську організацію, яка існувала тільки на папері, та однойменний журнал. Втім, друковане видання не мало власної редакції і накладу, а використовувалося лише для прикриття підривної діяльності.

За даними слідства, після 24 лютого 2022 року фігурант поширював у соцмережах кремлівські наративи від імені «редколегії журналу», який нібито висловлює «думку» мешканців Одеси.

Читайте також:

Фото: «СтопКор»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1465
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду