AP виявила, як Росія умисно приховувала справжню кількість жертв підриву ГЕС: тіла викопували, довідки не видавали

AP виявила, як Росія умисно приховувала справжню кількість жертв підриву ГЕС: тіла викопували, довідки не видавали

28 Грудня 2023
2411
28 Грудня 2023
15:28

AP виявила, як Росія умисно приховувала справжню кількість жертв підриву ГЕС: тіла викопували, довідки не видавали

2411
Журналісти AP встановили, що масові поховання утоплених розкопували, а невпізнані тіла забирали. Лікарям заборонили видавати жертвам повені свідоцтва про смерть, довідки могли видавати лише кілька затверджених окупантами лікарень. Без цих папірців поховати загиблого було неможливо, тому люди масово просили лікарів вказувати іншу причину смерті.
AP виявила, як Росія умисно приховувала справжню кількість жертв підриву ГЕС: тіла викопували, довідки не видавали
AP виявила, як Росія умисно приховувала справжню кількість жертв підриву ГЕС: тіла викопували, довідки не видавали

Видання Associated Press у своєму розслідуванні встановило, що російська окупаційна адміністрація навмисно приховала справжню кількість жертв повені на окупованій частині Херсонської області, яка виникла внаслідок підриву Каховської ГЕС, передає «УП».

«За понад пів року після катастрофічного вибуху, який зруйнував Каховську дамбу на півдні Херсонської області, розслідування AP виявило, що російська окупаційна влада значно і навмисно занижувала кількість загиблих», — йдеться у матеріалі.

Агентство поспілкувалося з трьома медичними працівниками, які вели облік загиблих в Олешках, однією волонтеркою, яка ховала тіла, а також з двома інформаторами, які передавали розвідувальні дані з цього району українській Службі безпеки. Крім того, журналісти провели близько десятка інтерв'ю з іншими мешканцями, волонтерами-рятувальниками та людьми, які нещодавно втекли з того району. AP також врахувало інформацію із закритого телеграм-каналу Олешок, у якому жителі міста повідомляли про тіла, що лежать на вулицях, трупи, зібрані поліцією, і зниклих безвісти.

«Їхні розповіді свідчать про цілеспрямовану спробу російської влади приховати справжню ціну обвалу дамби, який, як встановила AP, правдоподібно влаштувала саме Москва», — пише видання.

Агентство стверджує, що російська влада взяла під контроль видачу свідоцтв про смерть, негайно вивозила тіла, які не були затребувані родичами, і не дозволяла місцевим медичним працівникам і волонтерам опікуватися загиблими, погрожуючи їм, коли вони не виконували наказів.

«Росія  заявляла, що 59 людей потонули на території, яку вона контролює. Однак лише в Олешках кількість загиблих обчислюється щонайменше сотнями», — пише AP.

За свідченнями джерел видання, масові поховання були розкопані, а невпізнані тіла забрали, і більше їх ніхто не бачив.

За словами місцевих жителів, протягом перших трьох днів повені представників окупаційної влади ніде не було видно, і вони, очевидно, втекли, хоча спочатку просили людей «не хвилюватись». 

Головна медсестра Олешківської районної багатопрофільної лікарні міського центру первинної медико-санітарної допомоги, яка контролювала процес збору свідоцтв про смерть, розповіла, що гниття тіл призвело до роздуття трупів і «люди плавали по місту, як повітряні кульки». 

AP пише, що працівники окупаційної державної аварійно-рятувальної служби повернулися до Олешок пополудні 9 червня. Лікарям заборонили видавати свідоцтва про смерть жертвам повені, хоча дозволяли видавати свідоцтва про інші причини смерті. За словами працівників лікарні, про нове правило їм повідомили усно.

Їм сказали, що жертв повені доведеться направляти на розтин до медичних закладів в іншій частині Херсонської області (у Каланчаку, Скадовську та Генічеську), де після судово-медичної експертизи довідки видаватимуть затверджені окупаційною владою лікарі, що мають право видавати свідоцтва. Без цього документа родичі не могли поховати своїх рідних.

Медсестра Світлана розповіла, що звернулася до поліції з вимогою надати «офіційний наказ» щодо цього, але поліція його не мала, а на її запит відповіла погрозами. Щодня до лікарні приходили працівники окупаційної поліції, щоб робити копії свідоцтв про смерть, виданих лікарями, та переконатися, що правила дотримуються. «Ви повинні розуміти, в яких умовах ми там працювали — під ФСБ, міліцією, прокуратурою», — сказала Світлана.

Лікарня направила трохи менше 50 тіл загиблих від повені до центрів розтину. Проте, як пише AP, росіяни дали мешканцям спеціальні номери телефонів, за якими вони могли викликати поліцію, яка відправляла працівників забирати виявлені тіла, взагалі оминаючи лікарню. При цьому з членів сімей стягували 10 000 рублів як плату за цю «послугу».

Ті, хто не мав таких грошей, благали лікарів написати іншу причину смерті, наприклад «серцевий напад», щоб їх можна було швидко поховати, розповіли обидві медсестри. Тіла людей, яких не шукали родичі, просто зникали.

«Масштаби цієї трагедії не тільки в Росії, але навіть в Україні не усвідомлюють», — сказала Світлана.

Фото: частина затоплених Олешок, 7 червня 2023 року / Getty Images

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2411
Читайте також
03.07.2023 09:31
Тетяна Кухоцька, для «Української правди»
1 066
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду