ГУР: Кримський Z-блогер Таліпов розповів, як російські окупанти готувалися підірвати Каховську ГЕС

ГУР: Кримський Z-блогер Таліпов розповів, як російські окупанти готувалися підірвати Каховську ГЕС

11 Червня 2023
13613
11 Червня 2023
14:14

ГУР: Кримський Z-блогер Таліпов розповів, як російські окупанти готувалися підірвати Каховську ГЕС

13613
З інформації, яку він опублікував на своєму телеграм-каналі, випливає, що російські військові знали про майбутній теракт та завчасно оголосили евакуацію.
ГУР: Кримський Z-блогер Таліпов розповів, як російські окупанти готувалися підірвати Каховську ГЕС
ГУР: Кримський Z-блогер Таліпов розповів, як російські окупанти готувалися підірвати Каховську ГЕС

Кримський Z-блогер Олександр Таліпов у повідомленні на своєму телеграм-каналі розкрив подробиці щодо того, як російські окупанти готувалися до підриву греблі Каховської ГЕС. Про це повідомило Головне управління розвідки Міноборони України.

Зокрема, Таліпов обурився дописами російських «військових блогерів», які повідомляли, що особовий склад окупантів кинули на островах і вони «в критичному стані ледь не на дерева залізли».

Насправді, як пояснив Таліпов, це все фейк: «Зв’язався з нашими хлопцями. З островів вийшли всі. О третій ночі вже нікого не було. Втрат жодних немає. Тому вся інформація, яка публікується в цьому ключі, — нахабна брехня».

Слова Таліпова у ГУР розцінили як пряме свідчення того, що російські військові знали про майбутній теракт та завчасно оголосили евакуацію.

«Є висока вірогідність, що після широкого розголосу цієї інформації Таліпова традиційно спробують оголосити “ворогом народу” чи "агентом українських спецслужб”. Втім, кількість подібних свідчень дедалі зростає. Всі вони стануть додатковими доказами на майбутньому трибуналі», — зауважують у ГУР.

За даними центру «Миротворець», Олександр Таліпов народився у 1981 році в Судаку, закінчив Академію прикордонних військ України та служив у Криму. Він активно підтримував російську анексію півострова, а зараз підтримує повномасштабне вторгнення Росії до України. У своїх акаунтах у соцмережах він часто закликає переслідувати проукраїнських жителів Криму.

Так, влітку 2022-го Z-блогер опублікував відео з весілля в Бахчисараї, де гості танцювали під «Червону калину», додавши коментар, що «грає нацистська пісня». Також він погрожував «кожного знайти, кожного запитати» і радив учасникам заходу «відкладати на адвокатів».

Публікація Таліпова потягла за собою покарання шістьох організаторів та учасників весілля. Суд у Бахчисараї притягнув їх до адміністративної відповідальності, призначивши штрафи та арешти. Ресторан, де відбувалося свято, закрили на «перевірку».

У березні цього року Бахчисарайський районний суд, який контролює Росія, оштрафував 20-річну місцеву мешканку на 50 тисяч рублів за те, що вона опублікувала в одній із соцмереж відео з виконанням гімну України. 

У пресслужбі російського суду не називали ім'я дівчини, зазначає «Крим.Реалії». Проте проросійський блогер з Криму Олександр Таліпов у своєму телеграм-каналі «Крымский Смерш» стверджував, що йшлося про мешканку села Фурманівка Бахчисарайського району Евеліну Меметову. Таліпов написав на неї скаргу російським силовикам через це відео.

Фото: скриншот

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
13613
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду