WP: Associated Press звільнило журналіста, який повідомив, що Польщу атакувала російська ракета — не перевірив джерело

WP: Associated Press звільнило журналіста, який повідомив, що Польщу атакувала російська ракета — не перевірив джерело

22 Листопада 2022
2777
22 Листопада 2022
13:07

WP: Associated Press звільнило журналіста, який повідомив, що Польщу атакувала російська ракета — не перевірив джерело

2777
Журналіст посилався на джерела у розвідці США. Редакція виявила, що він не перевірив джерело і надав неправдиву інформацію.
WP: Associated Press звільнило журналіста, який повідомив, що Польщу атакувала російська ракета — не перевірив джерело
WP: Associated Press звільнило журналіста, який повідомив, що Польщу атакувала російська ракета — не перевірив джерело

Інформаційне агентство The Associated Press звільнило журналіста Джеймса ЛаПорта після того, як він із посиланням на джерела в розвідці повідомив, що причиною вибуху в Польщі стала ракета, яку випустила Росія.

Ввечері 15 листопада – зранку 16-го на сайті The Associated Press з’явились два взаємозаперечні матеріали щодо інциденту в польському селі Пшеводув, де від ракетного удару загинули двоє людей.

У першій публікації стверджувалося з посиланням на джерела в американській розвідці, що ракети, які у вівторок перетнули повітряний простір Польщі і вбили двох людей, випустили російські війська під час масованого обстрілу території України.

У другому матеріалі йшлося з посиланням на співрозмовників серед американських посадовців, що ракета, яка впала на території Польщі, могла бути ракетою української протиповітряної оборони.

При цьому AP опублікувало спростування першого повідомлення, заявивши, що його анонімне джерело помилялося, а «подальші повідомлення показали, що ракети були російського виробництва і, найімовірніше, випущені Україною для захисту від нападу Росії».

Видання The Washington Post з посиланням на співробітників AP повідомило, що у понеділок після короткого розслідування агентство звільнило репортера, який надав помилкову інформацію про ракетний удар у Польщі минулого тижня.

Ним виявився 35-річний Джеймс ЛаПорта. Це колишній морський піхотинець США, який служив в Афганістані. Він приєднався до AP у квітні 2020 року після кількох років роботи позаштатним репортером. Для AP він висвітлював військову справу та питання національної безпеки. Сам ЛаПорта відмовився від коментарів на запит WP.

The Washington Post також отримало доступ до внутрішньої комунікації в редакції AP, яка свідчить про певну плутанину та непорозуміння під час підготовки помилкової публікації.

Коли ЛаПорта поділився інсайдом від американського чиновника, редактор негайно поцікавився, чи варто одразу публікувати інформацію «або нам знадобиться підтвердження з іншого джерела та/або Польщі?».

Після подальшого обговорення друга редакторка сказала, що «проголосувала б» за опублікування інформації, додавши: «Я не можу уявити, що співробітник розвідки США помилився б у цьому».

Але представник Associated Press, знайомий із розмовами навколо цієї історії того дня, сказав WP, що ЛаПорта повідомив своїм редакторам, що старший менеджер уже схвалив його джерело інформації, чим створив враження, наче інформація перевірена. Хоча згаданий менеджер раніше схвалював історії, використовуючи джерела ЛаПорти, інформацію про ракети він не затверджував.

«Суворі редакційні стандарти та практика Associated Press мають вирішальне значення для місії AP як незалежної новинної організації. Щоб наші звіти були точними, чесними та заснованими на фактах, ми дотримуємося цих стандартів і забезпечуємо їх дотримання, зокрема щодо використання анонімних джерел. Якщо наші стандарти порушуються, ми повинні вжити заходів, необхідних для захисту цілісності новин. Ми не приймаємо ці рішення легковажно, і вони не ґрунтуються на поодиноких інцидентах», — сказала речниця AP Лорен Істон.

Істон повідомила також, що організація не передбачає жодних дисциплінарних заходів для залучених редакторів.

Нагадаємо, 15 листопада Росія здійснила масований ракетний обстріл, випустивши по Україні 96 крилатих ракет. 75 із них збила протиповітряна оборона.

Дві ракети влучили по території Польщі недалеко від кордону з Україною.

Повідомлення про російські ракети у Польщі у своєму зверненні підтвердив президент Володимир Зеленський. «Терор не обмежується нашими державними кордонами. Російські ракети вдарили по Польщі», – сказав він.

У Міноборони РФ цю інформацію заперечили, назвавши повідомлення про російські ракети «провокацією задля ескалації». 

Як стало відомо увечері 15 листопада, прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький терміново скликав комітет Ради міністрів з питань національної безпеки та оборони. 

Згодом у Польщі підтвердили, що на її території впала ракета російського виробництва, але поки що невідомо, хто її запустив. 

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що у Польщі, ймовірно, впала українська ракета, однак відповідальна за це все одно Росія. 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2777
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду