The New York Times: Причиною руйнування Каховської ГЕС, найімовірніше, став підрив проходу до машинної зали

The New York Times: Причиною руйнування Каховської ГЕС, найімовірніше, став підрив проходу до машинної зали

17 Червня 2023
37730
17 Червня 2023
21:09

The New York Times: Причиною руйнування Каховської ГЕС, найімовірніше, став підрив проходу до машинної зали

37730
За даними видання, росіяни мали всі інженерні креслення ГЕС і знали її вразливі місця.
The New York Times: Причиною руйнування Каховської ГЕС, найімовірніше, став підрив проходу до машинної зали
The New York Times: Причиною руйнування Каховської ГЕС, найімовірніше, став підрив проходу до машинної зали

Найімовірнішою причиною руйнування Каховської ГЕС став підрив росіянами підводного проходу до машинної зали станції всередині греблі.

Про це йдеться в розслідуванні The New York Times. Експерти з України та США в коментарях виданню запевняють, що глибоко всередині дамби була «ахіллесова п’ята». Вони нагадують, що греблю збудували за радянських часів, тому Москва мала всі її інженерні креслення і знала, де її найвразливіші місця.

Журналісти The New York Times вивчили численні матеріали й провели інтерв’ю з інженерами, які вивчають руйнування дамб та гребель. Ґрунтуючись на цьому, вони дійшли висновку: обвал греблі не був випадковим. Руйнування бетонного фундаменту навряд чи відбулося саме по собі.

На думку двох американських інженерів, враховуючи супутникові та сейсмічні дані про вибухи в цьому районі, найімовірнішою причиною обвалення став вибух заряду, розміщеного в коридорі для обслуговування або тунелі, який проходить крізь бетонне серце конструкції.

«Якщо ваша мета  знищити саму дамбу, знадобиться потужний вибух. Прохід є ідеальним місцем для розміщення цього вибухового заряду», — розповів інженер-геотехнік Майкл Вест, директор компанії «Wiss, Janney, Elstner Associates».

Український інженер Ігор Стрілець, який перебував на Каховській ГЕС до того декілька місяців, теж вважає, що єдине пояснення руйнування бетонної основи греблі — вибух у тунелі. За його словами, вибух знищив частину основи, після чого під тиском води зруйнувалися інші частини греблі, розташовані в ділянці місця вибуху.

Грегорі Бічер, член Національної інженерної академії США, професор Університету Меріленду, наголошує, що секцію дамби не потрібно подрібнювати — вистачить лише підірвати настільки, щоб її зруйнувала вода. «Важко зрозуміти, як щось інше, крім внутрішнього вибуху в проході, може пояснити пошкодження», — каже експерт.

Крім того, йдеться в розслідуванні The New York Times, о 2:35 та 2:54 ночі 6 червня сейсмічні датчики в Україні та Румунії зафіксували ознаки потужних вибухів. Очевидці в цьому районі чули потужні вибухи приблизно між 2:15 і 3:00 ночі. І незадовго до того, як дамба була зруйнована, супутники американської розвідки зафіксували інфрачервоні теплові сигнали, які також вказували на вибух.

Після руйнування першої частини дамби тиск води обвалив решту конструкції.

Коли рівень води знизився, він опустився нижче верхньої межі бетонного фундаменту дамби. Секція, яка була пошкоджена, не була видна над лінією води — це вагомий доказ того, що фундамент зазнав структурних пошкоджень, стверджують інженери.

Читайте також:

Фото: Daniel Berehulak / The New York Times

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
37730
Читайте також
Коментарі
4
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Ігор
315 дн. тому
Висновки зроблені на рівні 2+2=5. Весь світ робить припущення. Ніхто не озвучує чітку позицію щодо того хто підірвав. В мене враження, що дійде до того, що ніхто не визнає офіційно, що дамбу підірвала рашка... Назвуть якусь сукупність причин, загальну відповідальність сторін, які беруть участь у війні, вкажуть на тривалий термін експлуатації дамби і недоліки конструкції, висловлять занепокоєність, нададуть гуманітарну допомогу, яка не буде відповідати реальним потребам, а як завжди тупо сплавлять шо їм не треба... і "замнуть" це питання...
Олег
315 дн. тому
Вибачаюсь, Тим більше не свій народ, а Український народ в Українському Криму.
Олег
315 дн. тому
Ігор, нічого дивного не має. МОСКОВІЯ ні коли не жаліла ні свій народ для досягення своїх цілей. Вчіть історію. Прикладів дуже багато. Корупцію в Україні ми поборемо, чи зможете Ви побороти це ганебне явище в рОсії.
Ігор
315 дн. тому
Хто замовник? Якось дивно залишити весь Крим, який збираєшся захищати, без води. Ми вже знаємо, коли на словах кричали, що Крим наш і там наші громадяни, але залишили без води. Вивезли і забезпечили тільки корупційні установи чиновників, прокурорів, судів ..., іншу ганьбу. А над іншими глузували роками. Дуже дивно нагнітати ситуацію, коли знаєш, що маразм Байден програє і почекати залишилось не довго. Навпаки, коли знаєш, що залишилось не довго, а в історії лишиться тільки пам'ять і зневага про найвеличніше Зло, виникає бажання діяти як Нерон - на останок помститись так, щоб в усіх підручниках історії це згадували століттями.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду