Журналісти AP подали у розслідуванні реконструкцію масових зачисток Бучі

Журналісти AP подали у розслідуванні реконструкцію масових зачисток Бучі

5 Листопада 2022
1540
5 Листопада 2022
11:55

Журналісти AP подали у розслідуванні реконструкцію масових зачисток Бучі

1540
У 3D, інтерв’ю та текстовій оповіді постають жахіття, в яких перебували мешканці передмість Києва після початку вторгнення Росії до України.
Журналісти AP подали у розслідуванні реконструкцію масових зачисток Бучі
Журналісти AP подали у розслідуванні реконструкцію масових зачисток Бучі

Росіяни у Бучі полювали на людей за списками їхніж спецслужб, і ходили від дому до дому, щоб «виявити й нейтралізувати потенційні загрози». Про це йдеться розслідуванні звірств у Бучі інформаційного агентства Associated Press. Його підготували Еріка Кінец, Олексаандр Сташевський та Василіса Степаненко. Участь у підготовці матеріалу взяли автори подкасту PBS Frontline та аналітики візуальних даних SITU Research.

Автори подали статистику і опис бійні, яку росіяни влаштували у захопленому ними місті. Деталізують опис подій свідчення очевидців та фото звірств, вчинених російськими загарбниками.

Журналісти цитують дані української прокуратури, за якими відповідальними за насильство, зокрема, у катівні на Яблонській, 144, є військовослужбовці 76-ї гвардійської десантно-штурмової дивізії. Це генерал-майор Сергій Чубарикін та його кеоівник, генерал-полковник Олександра Чайко, відомий жорстокістю на посаді російського воєначальника у Сирії. Нині він командує військами Східного військового округу РФ. Чубарикіна та Чайка звинувачують у воєнних злочинах.

«Результати кримінальних доказів, які ми наразі зібрали, показують, що це були не просто окремі випадки помилок військовослужбовців, а систематична політика, спрямована проти українського народу», — сказав представник прокуратури Тарас Семків.

В той же час, під час розслідування винили складнощі, йдеться в публікації АP. «Таких тяжких тортур у такій кількості у нас ніколи не було, — сказав у своэму коментарі голова Департаменту України з розслідування військових злочинів Юрій Бєлоусов.Тому, на жаль, в Бучі, оскільки це було одне з найперших міст [з такими масштабами вбивств. — ДМ] на першому етапі було допущено багато помилок».

Зараз Україна намагається побудувати систему для реалізації проводити десятків тисяч складних розслідувань військових злочинів, відзначили автори розслідування. Лише в Бучі ведеться понад 3,5 тисяч розслідувань. «У матеріалах справи Яблонської 144 дві дати були упущені, як з'ясували журналсти AP. Прокурори заявили, що вони також ведуть ідентифікацію 13-го тіла, ідентифікованого журналістами AP у квітні», — йдеться в матеріалі. За попередніми даними, лише в катівні на Яблонській виявили понад 40 тіл цивільних мешканців. Російські силовики розстрілювали людей та піддавали їх жорстоким тортурам.

Нагадаємо, BBC випустила фільм «Я звертаюся до нього за іменем» про події, які відбувалися у Бучі у березні 2022 року. У 47-хвилинній стрічці зібрані свідчення про тортури і вбивства, які коїли росіяни у містечку під Києвом. Британські журналісти фокусуються на фактах про вісьмох розстріляних чоловіків із тероборони. Про них розповідають їхні рідні, які майже місяць чекали на звістки про долю своїх чоловіків і синів.

Фото з матеріалу АР

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1540
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду