NYT: Американські супутники зафіксували вибух на Каховській ГЕС перед її руйнуванням

NYT: Американські супутники зафіксували вибух на Каховській ГЕС перед її руйнуванням

9 Червня 2023
2094
9 Червня 2023
19:29

NYT: Американські супутники зафіксували вибух на Каховській ГЕС перед її руйнуванням

2094
Чиновник Білого дому повідомив, що інфрачервоні датчики на супутниках виявили тепловий слід, характерний для потужного вибуху, безпосередньо перед тим, як гребля зруйнувалася.
NYT: Американські супутники зафіксували вибух на Каховській ГЕС перед її руйнуванням
NYT: Американські супутники зафіксували вибух на Каховській ГЕС перед її руйнуванням

Старший посадовець адміністрації президента США повідомив виданню The New York Times, що американські супутники зафіксували вибух на Каховській ГЕС незадовго до її руйнування.

За словами представника президентської адміністрації, супутники, оснащені інфрачервоними датчиками, виявили тепловий слід, характерний для потужного вибуху, безпосередньо перед тим, як гребля ГЕС зруйнувалася.

Співрозмовник на умовах анонімності розповів, що аналітики американської розвідки схиляються до того, що за руйнуванням стоїть Росія. Водночас він додав, що американські спецслужби все ще не мають переконливих доказів того, хто саме несе відповідальність.

Експерти з техніки та боєприпасів заявили, що навмисний вибух у Каховській дамбі, яка контролюється Росією, швидше за все, спричинив її обвал у вівторок. Вони додали, що структурний збій або атака ззовні дамби є ймовірними, але менш правдоподібними поясненнями.

Представник адміністрації не виключив, що попередні пошкодження дамби або підвищення тиску води могли сприяти руйнуванню, але американські посадовці вважають, що вибух — навмисний або випадковий — був найбільш вірогідною причиною катастрофи.

Раніше видання The New York Times, проконсультувавшись з експертами, інженерно-технічними фахівцями та спеціалістами з боєприпасів, дійшло висновку, що найімовірнішою причиною руйнування дамби Каховської ГЕС був вибух зсередини.

Західні ЗМІ здебільшого дотримуються штучного паритету у висвітленні теми підриву дамби Каховської ГЕС. Так, британське агентство Reuters писало, що «Київ і Москва звинувачують одне одного» у підриві ГЕС. Зі схожими словами спочатку вийшов і німецький таблоїд Bild, який навіть змінив заголовок новини із «Росіяни підірвали величезну дамбу в Україні» на «В Україні підірвали величезну дамбу». 

Читайте також:

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба закликав західні ЗМІ не вдаватися до властивої росіянам гри «не все так однозначно», інформуючи про підрив греблі Каховської ГЕС і наслідки цієї катастрофи.

Нагадаємо, вночі 6 червня російські окупанти підірвали греблю Каховської ГЕС. Прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що внаслідок її підриву загалом затоплення загрожує до 80 населеним пунктам регіону. 

В «Укргідроенерго» повідомили, що Каховську ГЕС повністю зруйновано внаслідок підриву машинної зали зсередини. У розвідці зазначили, що окупанти двічі мінували Каховську ГЕС перед тим, як її підірвати.

Фото: Maxar Technologies

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2094
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду