BBC викрила російську мережу з тисячами фейкових акаунтів у тіктоку, які поширюють дезінформацію про війну в Україні

BBC викрила російську мережу з тисячами фейкових акаунтів у тіктоку, які поширюють дезінформацію про війну в Україні

15 Грудня 2023
3103
15 Грудня 2023
23:42

BBC викрила російську мережу з тисячами фейкових акаунтів у тіктоку, які поширюють дезінформацію про війну в Україні

3103
Мета кампанії РФ — підірвати підтримку України з боку Заходу, зокрема шляхом дискредитації політичного керівництва української держави.
BBC викрила російську мережу з тисячами фейкових акаунтів у тіктоку, які поширюють дезінформацію про війну в Україні
BBC викрила російську мережу з тисячами фейкових акаунтів у тіктоку, які поширюють дезінформацію про війну в Україні

ВВС розкрила російську пропагандистську кампанію з тисячами фейкових акаунтів у тіктоку, які поширюють дезінформацію про війну в Україні. Відео з пропагандистськими фейками РФ регулярно збирають мільйони переглядів і мають очевидну мету — підірвати підтримку України з боку Заходу. Про це йдеться в розслідуванні ВВС. 

Користувачів кількох європейських країн «годували» неправдивим заявами про те, що українські високопосадовці та їхні родичі купили розкішні автомобілі чи вілли за кордоном після вторгнення Росії в лютому 2022 року, стверджують розслідувачі. 

З липня BBC виявили майже 800 фальшивих акаунтів. Зазначається, що TikTok уже розслідує цю проблему і «стверджує, що видалив понад 12 000 фальшивих облікових записів із Росії». 

У публікації повідомляється, що за словами доньки ексміністра оборони України Олексія Резнікова, Анастасії Штейнгауз, фейкові відеоролики в тіктоку зіграли свою роль у звільненні її батька з посади у вересні. 

Анастасія Штейнгауз розповіла BBC, що дізналася про російську кампанію дезінформації, коли їй несподівано подзвонив її чоловік під час відпустки. 

«Тепер у вас є вілла в Мадриді», — сказав він їй. 

Про «віллу у Мадриді» йшлося у відео на тіктоку, яке було озвучено голосом штучного інтелекту — голос стверджував, що донька Резнікова купила будинок у столиці Іспанії. 

Штейнгауз спочатку не звернула уваги на фейкове відео, але наступного ранку їй надіслали схожий ролик у тіктоку, в якому повідомлялося, що вона купила віллу на Французькій Рив’єрі. Перш ніж потрапити до її чоловіка, відеозаписи поширювалися серед її друзів.  

«Відео в тіктоку неправдиво звинувачували Резнікова та його доньку в купівлі розкішних автомобілів або нерухомості в Європі під час війни в Україні. Сама ж Штейнгауз каже, що вона не володіє нерухомістю в Іспанії чи Франції чи "десь за межами України"», — зазначають журналісти ВВС. 

BBC Verify також відстежила фотографії будинків у Мадриді та Каннах на двох місцевих сайтах нерухомості, при цьому обидва вони перебували на стадії продажу.  

«Відео, які надсилали доньці Резнікова, належать великій російській мережі підроблених облікових записів тіктоку, які видають себе за справжніх користувачів з Німеччини, Франції, Польщі, Ізраїлю та України», — йдеться в розслідуванні. 

Використовуючи пошук за хештегами та власні рекомендації тіктоку, BBC Verify вдалося відстежити сотні подібних відео, націлених на десятки українських чиновників. 

Акаунти, у яких вони були опубліковані, використовували вкрадені фотографії зі справжніх профілів, зокрема фото знаменитостей — наприклад, Скарлетт Йоханссон, Емми Вотсон і Коліна Фаррелла. 

«Вони переважно публікували лише по одному відео. У TikTok кажуть, що ця тактика є новою та спрямована на те, щоб уникнути виявлення та маніпулювати системою платформи для рекомендацій відео користувачам, — інформує ВВС. — Схоже, що зусилля були скоординованими, бо іноді відео публікувалися різними обліковими записами в один день і мали ідентичні або дуже схожі сценарії».  

Під час розслідування BBC Verify виявила послідовні, непрямі докази, які вказують на можливе російське походження мережі: наприклад, помилки, характерні для носіїв російської мови, зокрема, деякі російські фрази, які не перекладаються на інші мови. Крім того, багато відео містили посилання на вебсайт — частину пов’язаної з Росією мережі, що видає себе за законні західні новинні вебсайти. 

Багато відео, проаналізованих BBC Verify, були спрямовані на Олексія Резнікова, Володимира Зеленського та інших українських посадовців — ролики представляли їх одержимими грошима та байдужими до українців чи війни. 

«Автори» відео уникали прямих звинувачень українських високопосадовців у правопорушеннях, але натякали, що політики купують розкішне майно чи товари під час війни — твердження, які після перевірки завжди виявлялися неправдивими. 

Донька Олексія Резнікова заявила ВВС, що такі відео зіграли роль у звільненні її батька з посади міністра оборони. «Одне відео саме по собі, можливо, не мало б жодного ефекту, але коли воно потрапляє на очі п’ять разів з різних куточків світу та зсередини країни, воно починає працювати», — сказала вона. 

«Роман Осадчук з лабораторії цифрових криміналістичних досліджень Атлантичної ради, який досліджував мережу спільно з BBC, сказав, що фейкові акаунти, націлені на українців, намагалися підірвати їхню довіру до керівництва країни», — йдеться на сайті британського мовника. 

«Вони намагаються певним чином зробити Україну менш стійкою і змусити українське суспільство припинити воювати з росіянами», — цитує ВВС Романа Осадчука.  

За словами Рене ДіРеста, менеджера з технічних досліджень Стенфордської інтернет-обсерваторії, метою цих відео було довести саме Заходу наявність корупції «у військових зусиллях України».  

ВВС отримав відповідь від речника TikTok після того, як журналісти повідомили компанію про результати свого розслідування: «Ми постійно й невпинно слідкуємо за тими, хто намагається вплинути на наше співтовариство за допомогою оманливої поведінки, і ми видалили таємну операцію впливу з Росії в рамках розслідування, ініційованого TikTok і до якого долучилася BBC». 

Журналісти ВВС також повідомили: «TikTok заявив, що все ще розслідує, хто стоїть за мережею, і знайшов підроблені відео ще двома мовами — італійською та англійською. Однак, не зважаючи на спроби TikTok вимкнути мережу, за кілька тижнів після того, як BBC Verify повідомила про облікові записи, програма видала нам ще десятки відео, які, здається, є частиною тієї ж мережі. Деякі з них були опубліковані ще наприкінці листопада та висвітлювали останні події». 

Фото: Олексій Резніков з донькою Анастасією Штейнгауз / ВВС

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3103
Читайте також
06.12.2023 17:56
Юлія Поліковська
«Детектор медіа»
660
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду