Документальний фільм про російську війну проти України «Слава героям» показали у штаб-квартирі ООН

Документальний фільм про російську війну проти України «Слава героям» показали у штаб-квартирі ООН

7 Грудня 2023
1138
7 Грудня 2023
11:58

Документальний фільм про російську війну проти України «Слава героям» показали у штаб-квартирі ООН

1138
Стрічку знято у вигляді репортажів з лінії фронту, зруйнованих будівель прифронтових міст, затоплених після підриву Каховської ГЕС сіл.
Документальний фільм про російську війну проти України «Слава героям» показали у штаб-квартирі ООН
Документальний фільм про російську війну проти України «Слава героям» показали у штаб-квартирі ООН

У штаб-квартирі ООН відбувся допрем’єрний показ документального фільму про російську війну проти України «Слава героям». Його автор — французький філософ, режисер, письменник і драматург Бернар-Анрі Леві

Показ фільму організувало постпредство Франції при ООН, щоб його могли побачити якомога більше представників дипломатичного корпусу різних країн, передає власний кореспондент Укрінформу. Незабаром відбудеться вихід фільму на великий екран у США. 

Це вже третій фільм Леві про повномасштабне російське вторгнення. Півторагодинна стрічка охоплює червень 2023 року, саме тоді автор відвідав Україну, зокрема найгарячіші точки — Торецьк, Краматорськ, Покровськ, села довкола Бахмута, а також Херсон, Миколаїв, Одесу.

Фільм знято у вигляді репортажів, які автор веде з лінії фронту, затоплених населених пунктів після підриву Каховської греблі, колишніх місць утримання українських заручників, зруйнованих будівель прифронтових міст, допиту полонених загарбників тощо. Він також бере інтерв’ю у військових, волонтерів, місцевих жителів і коментує побачене. Всі зйомки у фільмі є оригінальними, їх зробили два оператори, разом із якими режисер їздив різними регіонами України.

Бернар-Анрі Леві

Представляючи фільм у штаб-квартирі ООН, Леві зазначив, що його команда вирішила фіксувати свідчення «того, що відбувається, — страждання і велич». «Ми шукали ознаки національної ідентичності, культури народу, саму сутність цього, з одного боку, і з другого — ті ознаки героїзму, які випливали з цього кошмару, і були так зворушені відвагою, стійкістю, часом радістю військових», — сказав він.

На запитання про те, що саме надихнуло його зняти три фільми про нинішню війну, Бернар-Анрі Леві відповів: «Захоплення відвагою України, відродженням цінностей величі та героїзму, які ми забули в Європі і про які ви нам нагадали. Це ніби частина нашої європейської пам’яті повернулася до нас із ваших окопів і ваших фронтів. Тож я просто сповнений захопленням».

В анотації до фільму зазначено, що майже через два роки після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну Леві продовжує боротися проти втоми громадськості, бюрократичного цинізму і «зараз більше, ніж будь-коли, проти тягаря мовчання, що впав на Україну».

Європейська прем’єра фільму (він демонструвався під назвою «З Україною в серці») відбувся в Парижі в залі кінотеатру «Бальзак». На запрошення Леві показ відвідала дружина президента України Олена Зеленська. Кошти від показу стрічки, як і від двох попередніх робіт, автор перерахує на підтримку проєктів Фундації Олени Зеленської.

Бернар-Анрі Леві — французький філософ, письменник, політичний журналіст. Співзасновник групи «Нові філософи». Регулярно пише огляди для тижневика Le Point, володіє часткою щоденної газети Libération. Співзасновник Агентства модернізації України.

До України приїздив ще у 2014 році, виступив на майдані Незалежності з підтримкою вимог Євромайдану.

Раніше «Детектор медіа» повідомляв про те, що на ютубі відбулась прем’єра третього документального фільму The Kyiv Independent про тих, хто катував українських військовополонених в Оленівці.

Читайте також: 

Фото: Укрінформ, МКІП

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1138
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду