ООН вимагає припинення вогню в Секторі Гази для запобігання геноциду його жителів

ООН вимагає припинення вогню в Секторі Гази для запобігання геноциду його жителів

2 Листопада 2023
1513
2 Листопада 2023
23:08

ООН вимагає припинення вогню в Секторі Гази для запобігання геноциду його жителів

1513
Експерти організації попередили, що в Гази «закінчується час», і наголосили, що союзники Ізраїлю «також несуть відповідальність і повинні діяти просто зараз, щоб запобігти його катастрофічним діям».
ООН вимагає припинення вогню в Секторі Гази для запобігання геноциду його жителів
ООН вимагає припинення вогню в Секторі Гази для запобігання геноциду його жителів

Час для запобігання геноциду та гуманітарної катастрофи в Секторі Гази закінчується, попередили експерти ООН, висловивши глибоке розчарування відмовою Ізраїлю зупинити плани щодо обложеного району. 

«Ми, як і раніше, переконані, що палестинський народ перебуває під серйозною загрозою геноциду. Настав час діяти. Союзники Ізраїлю також несуть відповідальність і повинні діяти просто зараз, щоб запобігти його катастрофічним діям», — наголосили експерти ООН. 

Вони висловили «поглиблення жаху» з приводу ізраїльських авіаударів по табору біженців Джабалія на півночі Сектору Гази, що почалися з ночі 31 жовтня, в результаті яких, як повідомляється, загинули й зазнали поранень сотні палестинців, і назвали це «нахабним порушенням міжнародного права». 

Експерти привітали резолюцію Генеральної Асамблеї ООН «Про захист цивільного населення та виконання правових і гуманітарних зобов’язань», схвалену переважною більшістю держав-членів 27 жовтня. 

«Всі ознаки того, що ми досягли критичної точки», — попередили в ООН, вказуючи на зображення людей, які відчайдушно хапають борошно та інші предмети першої необхідності зі складу ООН, а також на тривожні новини про те, що дітей змушують пити морську воду за відсутності чистої води, на повідомлення про пацієнтів, у тому числі про дітей, які перенесли операції без анестезії, а також про інвалідів і літніх людей, які живуть у наметах через те, що будинки перетворилися на руїни. 

«Ситуація в Газі досягла катастрофічного переломного моменту», — заявили експерти, попереджаючи про гостру потребу в продовольстві, воді, медикаментах, паливі й предметах першої необхідності.  

За словами представників ООН, відсутність палива і руйнування інфраструктури водопостачання через постійні обстріли протягом трьох тижнів позбавили населення Сектора Гази доступу до безпечної питної води. «Сьогодні  2 мільйони людей у Газі з усіх сил намагаються знайти питну воду», — повідомили експерти. 

Вони підтримали зусилля генсека ООН щодо забезпечення доступу гуманітарної допомоги до Сектору Гази. В ООН також закликали до негайного звільнення всіх мирних жителів, які перебувають у полоні після того, як бойовики ХАМАСу атакували ізраїльські поселення 7 жовтня. 

«Всі сторони повинні дотримуватися своїх зобов’язань з міжнародного гуманітарного права і прав людини. Ми вимагаємо гуманітарного припинення вогню, щоб гарантувати, що допомога дійде до тих, хто її найбільше потребує. Припинення вогню також означає, що канали зв'язку можуть бути відкриті для забезпечення звільнення заручників», — заявили в організації.  

За оцінками ООН, 1,4 мільйона людей у Секторі Гази є внутрішньо переміщеними особами, з них близько 629 000 шукають прихистку в 150 притулках Агентства ООН з надання допомоги та організації робіт. 

«Палестинський народ у Секторі Гази, особливо жінки, діти, люди з обмеженими можливостями, молодь і люди похилого віку, десятиліттями терпіли злидні. Ми закликаємо Ізраїль і його союзників погодитися на негайне припинення вогню. У нас закінчується час», — заявили експерти ООН. 

Фото: руйнування в Газі внаслідок бомбардувань армії Ізраїлю / CNN

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1513
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду