Дев’ять країн вийшли з Альянсу незалежних пресрад Європи на знак підтримки України

Дев’ять країн вийшли з Альянсу незалежних пресрад Європи на знак підтримки України

28 Жовтня 2022
2036
28 Жовтня 2022
19:56

Дев’ять країн вийшли з Альянсу незалежних пресрад Європи на знак підтримки України

2036
Вірменія, Данія, Естонія, Фінляндія, Грузія, Ірландія, Молдова, Норвегія і Швеція підтримали протест України проти неспроможності альянсу виключити Росію.
Дев’ять країн вийшли з Альянсу незалежних пресрад Європи на знак підтримки України
Дев’ять країн вийшли з Альянсу незалежних пресрад Європи на знак підтримки України

Дев’ять країн вийшли з Альянсу незалежних пресрад Європи разом із українською Комісією з журналістської етики на знак підтримки України. Вони вимагають негайно видалити згадки про їхні пресради з сайту альянсу та не змінять свого рішення, поки у складі альянсу залишається Росія і поки туди не повернуться Україна. 28 жовтня вони поширили спільну заяву, текст якої «Детектор медіа» отримав від КЖЕ. Нагадаємо, КЖЕ вирішила припинити членство в Альянсі незалежних пресрад Європи після невдалого голосування за виключення російської «Общественной коллегии по жалобам на прессу».

Заяву підписали пресради Вірменії, Данії, Естонії, Фінляндії, Грузії, Ірландії, Молдови, Норвегії і Швеції. «Ми вважаємо, що дискусія з українсько-російського питання була проведена координаційним комітетом у нечесний та недемократичний спосіб, — йдеться у заяві. — Наші українські колеги у квітні 2022 року запропонували, щоб “Общественную коллегию по жалобам на прессу” з Росії виключили з альянсу. Хоча комітет обговорював пропозицію у квітні, відкритої дискусії між членами не було аж до генеральної асамблеї на Кіпрі 21 жовтня. Це свідчить, що комітет не розуміє нагальність цієї проблеми. Повномасштабна війна в Європі та нові закони в Росії, які унеможливлюють роботу чесних та незалежних медіа, — це важлива проблема, якою слід було зайнятись раніше. Про це постійно нагадували кілька членів альянсу».

У квітні 2022 року КЖЕ пропонувала виключити Росію через бездіяльність щодо багаторічної брехні, маніпуляцій та розпалювання мови ворожнечі у російських медіа щодо України.

Російська колегія з преси називає себе незалежною громадянською інституцією, хоча насправді є пропагандиським рупором Кремля. Зокрема, з початку збройної агресії Росії проти України колегія не ухвалила жодного рішення чи заяви щодо дезінформаційних російських наративів. Як зазначає КЖЕ, з 2020 року до складу цієї колегії входять відомі путінські пропагандисти Володимир Познер та Маргарита Симоньян. У заяві дев’яти країн ідеться, що в Росії зараз «немає свободи преси, і зокрема немає належних можливостей для нормальної саморегуляції медіа». «Весь медійний сектор використовується в огидній пропагандистській машині Путіна», — пояснюють автори заяви.

Автори заяви вважають, що обидві спроби голосування за виключення Росії — під час онлайн-зустрічі у квітні та на Кіпрі 21 жовтня — були погано підготовлені, що призвело до «непотрібної конфронтації, якої можна було уникнути». «Коли ми зрозуміли, що Україна не прийме запропоноване пониження статусу Росії до асоційованого члена, ми намагалися знайти швидкий компроміс, пропонуючи м’якший варіант — тимчасове припинення членства Росії. Ми сподівалися, що це розв’яже проблему. Але нашу пропозицію в координаційному комітеті зустріли роздратовано, і це вплинуло на дискусію», — йдеться в заяві. Організації-підписанти вважають, що комітет навмисно діяв так, аби внаслідок голосування пропозиція України була відхилена.

«Комітет мав би зберегти нейтралітет і дбати про єдність альянсу, — йдеться в заяві. — Факт, що Україна вийшла з альянсу, а Росія в ньому залишилася, робить для нас неможливим подальше членство у ньому».  Втім вони зазначають, що хотіли би повернутися в альянс, якщо ситуація зміниться, і розглянуть таку можливість після повернення України до його складу.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2036
Теги:
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду