З Альянсу незалежних пресрад Європи не виключили російську колегію

З Альянсу незалежних пресрад Європи не виключили російську колегію

21 Жовтня 2022
2453
21 Жовтня 2022
20:30

З Альянсу незалежних пресрад Європи не виключили російську колегію

2453
Забракло голосів 2/3 учасників Альянсу.
З Альянсу незалежних пресрад Європи не виключили російську колегію
З Альянсу незалежних пресрад Європи не виключили російську колегію

21 жовтня 2022 року Альянс незалежних пресрад Європи розглянув скаргу української Комісіі з журналістської етики щодо виключення з Альянсу російської «Общественной коллегии по жалобам на прессу». Українська Комісія з журналістської етики пропонувала виключити її через бездіяльність щодо багаторічної брехні, маніпуляцій та розпалювання мови ворожнечі у російських медіа про Україну.

За підсумками таємного голосування не набралося необхідних 2/3 голосів. Про це «Детектору медіа» повідомив голова Всеукраїнської громадської організації «Комісія з журналістської етики» Олексій Погорєлов. Під час свого виступу на загальних зборах Альянсу він надав матеріали українських медіа, в тому числі «Детектора медіа», щодо висловлювань російських пропагандистів, серед яких Маргарита Симоньян і Володимир Соловйов.

«Сьогодні були загальні збори АІРСЕ, на яких говорили, що необхідна кількість голосів за виключення має бути, здається, 28. Проголосували ж 14 чи 15 за (а мало бути 18 для ухвалення рішення), 10 проти і один утримався. Виходить 25. Три, можливо, не голосували. На початку квітня, коли КЖЕ подала відповідну заяву, нам сказали, що це компетенція загальних зборів. І тоді не набралося достатньої кількості голосів за те, щоб ухвалити хоч якесь тимчасове рішення. Ми призупинили своє членство», — розповів Олексій Погорєлов.

За його словами, в ході обговорення вимогу КЖЕ змінили на м'якшу — тимчасово призупинити членство Росії до наступних загальних зборів і там ще раз обговорити це питання. Але і за таке рішення не набралося необхідних дві третини голосів. Як повідомив Олексій Погорєлов, КЖЕ вже зараз голосує за повне припинення членства. «Не тимчасове, а повне. Не хочемо мати нічого спільного з організацією, для якої цінності етичної журналістики неважливі», — сказав він, додавши, що російської колегії входить Марагарита Симоньян, з якою він не хоче сидіти за одним столом.

Нагадаємо, виключити російську колегію Комісія з журналістської етики вперше закликала у квітні 2022 року. Як ідеться в заяві КЖЕ, організація з Росії не засудила перетворення більшості російських медіа, зокрема державних, на пропагандистські, шовіністичні, брехливі рупори Путіна, що сприяло скочуванню Росії в диктатуру. «Така бездіяльність призвела до нічим не виправданого широкомасштабного вторгнення армії Росії на територію України і до звірств, які вчиняли та продовжують вчиняти солдати та командири армії Росії в Україні», — заявили в КЖЕ.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2453
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду