«Повернення до української мови»: прем’єра документального фільму Ukraїner відбудеться в шести містах України

«Повернення до української мови»: прем’єра документального фільму Ukraїner відбудеться в шести містах України

14 Листопада 2023
1390
14 Листопада 2023
12:50

«Повернення до української мови»: прем’єра документального фільму Ukraїner відбудеться в шести містах України

1390
Стрічка розповідає про усвідомлення українцями своєї ідентичності через мову та перепони, з якими вони стикаються при переході на українську.
«Повернення до української мови»: прем’єра документального фільму Ukraїner відбудеться в шести містах України
«Повернення до української мови»: прем’єра документального фільму Ukraїner відбудеться в шести містах України

Після повномасштабного вторгнення Росії в Україну багато українців та навіть іноземців усвідомили, що мова — це зброя, яка також ефективно вражає ворога. Іноземці хочуть розуміти українців і вчать українську мову. А українці просто зараз трансформують її і вдихають у неї нове життя. 

Про все це йдеться в документальному фільмі «Повернення до української мови», що за сценарієм Юлії Найдиш створив Ukraїner — спільнота та організація, яка з 2016 року досліджує Україну та український контекст, розповідає історії самим українцям, а також транслює їх у світ, перекладаючи десятками мов.

Офлайн покази стрічки пройдуть з 16 по 18 листопада в Києві, Чернігові, Запоріжжі, Харкові, Львові та Одесі.

Автори фільму пропонують глядачам пригадати, який шлях пройшла українська мова й українці: від здобуття незалежності, першого фестивалю української пісні «Червона рута», першої музичної телепередачі про українську музику «Територія А», попри русифікацію за часів проросійської влади, аж до переломного моменту 24 лютого і сьогодення, в якому українці та цілий світ перевідкривають для себе українську мову. Про це «Детектор медіа» дізнався з пресрелізу, наданого Ukraїner.

«Серед тих, хто найбільше відчув на собі вплив русифікації та нав’язування стереотипів про меншовартісність, завжди були представники творчої спільноти, — говорить продюсерка фільму Ксенія Бовкун. — Тому обираючи героїв для фільму, нам було важливо показати досвід людей, які попри всі перешкоди та упередження знайшли свій шлях повернення до української мови».

Своїми історіями у стрічці діляться комікеса Настя Зухвала, музиканти Фагот і Фоззі з гурту ТНМК, популяризатор української мови та блогер Андрій Шимановський, акторка театру та кіно, співачка, ексучасниця соціального рейв-бенду ЦеШо Марічка Штирбулова.

«Повернення до української мови» — це фільм про прийняття свого тимчасового зросійщення. Про усвідомлення своєї ідентичності через мову. Про перепони, з якими стикаються люди при переході на українську мову. Про те, що повернення до української мови звільняє і дозволяє бути самим собою і зрозуміти врешті, хто ти є. 

Онлайн фільм можна буде переглянути на ютуб-каналі Ukraїner.

Розклад показів фільму в різних містах України:

  • 16 листопада — Київ, простір PEN Ukraine за адресою: вул. Лук’янівська, 14-А, 18:00, реєстрація тут.
  • 16 листопада — Запоріжжя, укриття «Незламний Титан», 18:00, реєстрація тут.  
  • 16 листопада — Одеса, кав’ярня «Салют», 19:00, реєстрація тут
  • 16 листопада — Львів, Lviv Media Hub, 16:30, реєстрація тут.
  • 16 листопада — Харків, Центр сучасного мистецтва «ЄрміловЦентр», 17:00, реєстрація тут
  • 18 листопада — Чернігів, Художній музей ім. Галагана, 16:30, реєстрація тут

Раніше «Детектор медіа» повідомляв про те, що 24 листопада о 21:30 в ефірі «1+1 Україна» відбудеться прем'єра циклу документальних фільмів «СБУ. Спецоперації перемоги». 

Також ми писали про те, що до Дня залізничника в Україні презентували промоційний ролик документального фільму «Потяг до життя». Він розповідає про звичайних працівників залізниці, які на початку широкомасштабного вторгнення РФ в Україну в екстремальних умовах робили все можливе й неможливе, щоб урятувати людей та країну.

Фото: Юрій Стефаняк

https://www.youtube.com/watch?v=ujOONDy1dR4

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1390
Читайте також
25.11.2023 14:00
Андрій Кокотюха
для «Детектора медіа»
1 228
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду