Прем’єра документального проєкту «Сковорода. Квіти екстазу» відбудеться 18 листопада на каналі «Дім»

Прем’єра документального проєкту «Сковорода. Квіти екстазу» відбудеться 18 листопада на каналі «Дім»

18 Листопада 2023
824
18 Листопада 2023
10:18

Прем’єра документального проєкту «Сковорода. Квіти екстазу» відбудеться 18 листопада на каналі «Дім»

824
Автором сценарію проєкту про постать українського філософа став письменник Любко Дереш.
Прем’єра документального проєкту «Сковорода. Квіти екстазу» відбудеться 18 листопада на каналі «Дім»
Прем’єра документального проєкту «Сковорода. Квіти екстазу» відбудеться 18 листопада на каналі «Дім»

У суботу, 18 листопада, о 21:00 в ефірі каналу «Дім» відбудеться прем’єра документального проєкту «Сковорода. Квіти екстазу», який розповість про маловідомі факти з біографії Григорія Савича та, зокрема, метафізичну сторону буття філософа. Автором сценарію став український письменник Любко Дереш, повідомила пресслужба телеканалу «Дім».

В інтерв’ю ведучим «Ранку Вдома» на телеканалі «Дім» письменник розповів про власне дослідження постаті Григорія Сковороди, пошук експертів та роботу над фільмом. Він зауважив, що «формула Сковороди» про пошук істини та опори в собі також є формулою стійкості для України.

«Українська культура досить довгий час перебувала під загрозою, не завжди вона була забезпечена державністю, і українська культура вчилася виживати навіть тоді, коли це було робити дуже важко. Григорій Савич жив саме в такі часи, після Козаччини, коли Росія згортала всі українські самочинні інституції.

А Сковорода знайшов секрет того, як залишатися собою, коли навколо немає речей, на які ти можеш опертися. Ця його формула: "Пізнай себе, шукай опору в самому собі, шукай істину в собі" — це є формула стійкості для України. Це те, що мало запит впродовж всієї нашої історії, практично», — сказав Любко Дереш.

Він розповів, наразі важко знаходити перевірену інформацію про життя Сковороди, оскільки залишилось дуже мало документів. Попри це, історики все ж розуміють, що образ Григорія Савича, який створили ще за радянських часів, не зовсім відповідає дійсності.

«Григорій Сковорода був родом із заможної сім'ї. Він був надзвичайно освіченою та елегантною людиною. Він дуже просто жив, але цінував якість речей. Наприклад, в нього був дуже дорогий годинник. Він не цурався якісного одягу, дорогих музичних інструментів. Любив куштувати сир пармезан, але зовсім поруч слідував аскетизм. Коли він їв, наприклад, раз в день після заходу сонця. Дуже рано вставав, мало спав, весь час присвячував письму, творчості, листуванню, молитві», — розповів автор сценарію фільму.

За словами Любка Дереша, окрему увагу творці фільму намагалися приділити майже недослідженій метафізичній стороні філософа.

«Ми знаємо, що в його біографії було кілька цікавих дуже досвідів: видіння, сни, які скерували життя. Ми вирішили зробити дослідження саме цього аспекту. Тобто історія внутрішнього шляху і внутрішніх перетворень Сковороди. Дослідження відбувалося за допомогою цілого кола експертів […] Напевне, найбільше моє здивування і разом з тим якесь підтвердження внутрішнє у цій таємниці Сковороди полягає в тому, що найбільше творів він написав саме після того, як пережив досвід богоспілкування», — зауважив письменник.

Переглянути повне інтерв’ю з Любко Дерешем можна за посиланням

Проєкт «Сковорода. Квіти екстазу» реалізував Premier-Media Films за підтримки Українського культурного фонду.

Раніше в ефірі каналу «Дім» відбулася прем’єра щотижневого проєкту власного виробництва «Код ідентичності». Ведучою нової програми стала Світлана Леонтьєва. 

У «Коді ідентичності» йтиметься про події та постаті української історії та культури, а також про відновлення національної пам’яті українців, яку російська імперія століттями цілеспрямовано спотворювала.

Кожен випуск програми буде присвячений одній постаті, події або одному знаковому явищу української культури.

Ілюстрація: канал «Дім»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
824
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду