Ukraїner зняв документальний фільм про святкування Маланки в українських селах

Ukraїner зняв документальний фільм про святкування Маланки в українських селах

9 Січня 2024
920

Ukraїner зняв документальний фільм про святкування Маланки в українських селах

920
Головним героєм стрічки став український музикант, сопілкар гурту Kazka Дмитро Мазуряк, який відродив і 15 років поспіль підтримує традицію маланкування в рідному селі.
Ukraїner зняв документальний фільм про святкування Маланки в українських селах
Ukraїner зняв документальний фільм про святкування Маланки в українських селах

На ютуб-каналі Ukraїner відбулася прем'єра документального фільму про святкування Маланки в селі Іспас на Буковині «Маланка. Зберегти дім». Головним героєм стрічки став український музикант, сопілкар гурту Kazka Дмитро Мазуряк, який відродив свято в рідному селі і 15 років поспіль підтримував традицію святкувати Маланку.

Під час масштабної зимової експедиції (з 2021 на 2022 рік) знімальні команди Ukraїner, як розповіли учасники проєкту на своєму сайті, відвідали низку сіл і міст, щоб зафіксувати, як українці в різних регіонах відзначають Різдво та Маланку. Ці напрацювання стали циклом мультимедійних історій «Зимові свята». У межах тієї ж експедиції одна з команд зафіксувала маланкування в буковинському селі Іспасі. Зйомки лягли в основу фільму «Маланка. Зберегти дім».

«Це були останні наші масштабні зйомки перед початком повномасштабного вторгнення. Ми прагнули зафіксувати традиції там, де вони можуть зникнути. Зрештою, наступного року в багатьох із цих сіл нічого не відбувалося. Війна, — написав на фейсбуці Богдан Логвиненко, засновник і керівник Ukraїner. — Режисер проєкту Ukraїner Микола Носок придумав одну з історій перетворити на документальний фільм. Фільм про Дмитра Мазуряка, який тоді жив на Оболоні, їздив на гастролі з усіма відомими виконавцями хіта “Заплакала і знов фіалка розцвіла”. Але щороку протягом останніх 15 років він повертався до свого села, аби зорганізувати там Маланку. Якби не він — не факт, що та традиція в селі ще б сьогодні жила».

«Маланка — народна назва святкування Нового року, що має дохристиянське коріння. Це непересічне зимове дійство захоплює своїм колоритом, настроєм і сенсами. Персонажі Василь і Маланка, Коза, Дід та Баба, Ірод, Чорт та інші ходять від хати до хати, щоб сповіщати про настання нового року, звеселяти людей та віншувати їм щастя. Маланкарі, які щороку самостійно готуються до цього свята, не лише несуть світло, але й так продовжують давню українську традицію, що за радянських часів була суворо заборонена», — розповідають автори фільму «Маланка. Зберегти дім». 

Вони кажуть, що прагнули показати, як маланкування гуртує українців, мотивує містян повертатися в рідні села та охоче перевтілюватися в чудернацьких персонажів. «Це традиція, яка дає розуміння твоєї унікальної ідентичності, відповідає на питання, хто ти є. Фільм про відчуття дому. Це знайома історія для людей, які залишають своє місто чи село, в якому вони народились, виросли та переїхали в інше далеке місце. Коли нове все ще не твоє, а для старого дому ти чужієш, бо не живеш там постійно. Що тоді стає для тебе домом?» — пояснює режисер стрічки Микола Носок.  

А знімальна продюсерка докфільму ​​Каріна Пілюгіна зізнається, що для неї цей фільм про найважливіше — традицію набутися разом, яка зцілює і дає сили боротись.

Документальну стрічку «Маланка. Зберегти дім» можна переглянути на ютуб-каналі Ukraїner.

Раніше «Детектор медіа» повідомляв про те, що Ukraïner презентував документальний фільм «Жінки на війні».

У квітні 2023 року Ukraїner представив документальний цикл «Підрозділи перемоги» про елітні військові формування в українській армії: їхні звитяги та символіку, історію створення та структуру.

До того Ukraїner випустив 23 документальні серії «Деокупація» з експедицій звільненими у 2022 році регіонами, які можна побачити на ютуб-каналі, а також видало збірку репортажів Богдана Логвиненка у формі книги «Деокупація. Історії опору українців. 2022».

Про роботу команди Ukraїner у перші пів року повномасштабної війни «Детектору медіа» розповів засновник і керівник проєкту Богдан Логвиненко.

Також ми писали про те, що творець Ukraїner Богдан Логвиненко отримав премію імені Георгія Гонгадзе.

На головному фото — Дмитро Мазуряк

Фото: Ukraїner

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
920
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду