detector.media
14.11.2023 12:50
«Повернення до української мови»: прем’єра документального фільму Ukraїner відбудеться в шести містах України
«Повернення до української мови»: прем’єра документального фільму Ukraїner відбудеться в шести містах України
Стрічка розповідає про усвідомлення українцями своєї ідентичності через мову та перепони, з якими вони стикаються при переході на українську.

Після повномасштабного вторгнення Росії в Україну багато українців та навіть іноземців усвідомили, що мова — це зброя, яка також ефективно вражає ворога. Іноземці хочуть розуміти українців і вчать українську мову. А українці просто зараз трансформують її і вдихають у неї нове життя. 

Про все це йдеться в документальному фільмі «Повернення до української мови», що за сценарієм Юлії Найдиш створив Ukraїner — спільнота та організація, яка з 2016 року досліджує Україну та український контекст, розповідає історії самим українцям, а також транслює їх у світ, перекладаючи десятками мов.

Офлайн покази стрічки пройдуть з 16 по 18 листопада в Києві, Чернігові, Запоріжжі, Харкові, Львові та Одесі.

Автори фільму пропонують глядачам пригадати, який шлях пройшла українська мова й українці: від здобуття незалежності, першого фестивалю української пісні «Червона рута», першої музичної телепередачі про українську музику «Територія А», попри русифікацію за часів проросійської влади, аж до переломного моменту 24 лютого і сьогодення, в якому українці та цілий світ перевідкривають для себе українську мову. Про це «Детектор медіа» дізнався з пресрелізу, наданого Ukraїner.

«Серед тих, хто найбільше відчув на собі вплив русифікації та нав’язування стереотипів про меншовартісність, завжди були представники творчої спільноти, — говорить продюсерка фільму Ксенія Бовкун. — Тому обираючи героїв для фільму, нам було важливо показати досвід людей, які попри всі перешкоди та упередження знайшли свій шлях повернення до української мови».

Своїми історіями у стрічці діляться комікеса Настя Зухвала, музиканти Фагот і Фоззі з гурту ТНМК, популяризатор української мови та блогер Андрій Шимановський, акторка театру та кіно, співачка, ексучасниця соціального рейв-бенду ЦеШо Марічка Штирбулова.

«Повернення до української мови» — це фільм про прийняття свого тимчасового зросійщення. Про усвідомлення своєї ідентичності через мову. Про перепони, з якими стикаються люди при переході на українську мову. Про те, що повернення до української мови звільняє і дозволяє бути самим собою і зрозуміти врешті, хто ти є. 

Онлайн фільм можна буде переглянути на ютуб-каналі Ukraїner.

Розклад показів фільму в різних містах України:

Раніше «Детектор медіа» повідомляв про те, що 24 листопада о 21:30 в ефірі «1+1 Україна» відбудеться прем'єра циклу документальних фільмів «СБУ. Спецоперації перемоги». 

Також ми писали про те, що до Дня залізничника в Україні презентували промоційний ролик документального фільму «Потяг до життя». Він розповідає про звичайних працівників залізниці, які на початку широкомасштабного вторгнення РФ в Україну в екстремальних умовах робили все можливе й неможливе, щоб урятувати людей та країну.

Фото: Юрій Стефаняк

https://www.youtube.com/watch?v=ujOONDy1dR4

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY