Солов’їні трелі про смерть Путіна

Солов’їні трелі про смерть Путіна

8 Листопада 2023
2020
8 Листопада 2023
09:00

Солов’їні трелі про смерть Путіна

Юрій Луканов
вільний журналіст, для «Детектора медіа»
2020
Чому деякі журналісти сприймають росіян як носіїв істини й тягають їх на інтерв’ю, навіть коли вони розповідають, що Путін уже помер.
Солов’їні трелі про смерть Путіна
Солов’їні трелі про смерть Путіна

Днями шукаю щось на ютубі — а він мені підсовує інтерв’ю каналу «Фабрика новин» («Детектор медіа» писав про цей канал тут.«ДМ») із російським професором Валерієм Солов’єм. З тим самим професором, який, розливаючись соловейком, оголосив на весь світ, що Путін помер і його тіло перебуває в холодильнику.

Ви усвідомлюєте, що відбулося? Це після того, як  Путін благополучно засвітився в телевізорі, плів там якісь псевдоісторичні дурниці, зовнішньо виглядав відносно жваво й аж ніяк не був схожий на покійника. Після того, як стало абсолютно очевидним, що Соловей, м’яко кажучи, казав неправду. Після того, як він укотре підтвердив свою репутацію брехуна й маніпулятора. Після всього цього український журналіст бере інтерв’ю в російського «прахвесара Салав’я».

І раніше наших інтерв’юєрів не хвилювало те, що вищезгаданий Соловей, критикуючи Путіна, спокійнісінько живе собі в Росії та нічого не боїться. При тому чи не всіх, хто насмілювався роззявляти рота на російського президента, або посадили, або виштовхали за кордон. І не лише солов’ю, але і коню зрозуміло, що цей діяч поширює тези, які вигідні російській владі. Після брехні про «мертвого» Путіна це стало більш ніж очевидно. Втім, це аж ніяк не бентежить наших медійних діячів і вони продовжують довірливо прислухатися до його трелей.

Росіянка Юлія Латиніна, яка має репутацію інтелектуалки, також покликала Солов’я до себе в ефір. Він там продовжував наполягати, що Путін помер і його тіло перебуває в холодильнику. А в телевізорі з’явився двійник. Як доказ він навів те, що «двійник» верз якусь історичну маячню. Аргумент, звісно, вбиває своєю ваговитістю і переконливістю. Адже ми раніше неодноразово німіли біля телевізора від захоплення, слухаючи неперевершені у своєму глупстві екскурси президента сусідньої держави в історію. Отож, двійник мав би перевершити його в цьому мистецтві, але думаю, що це неможливо. Тому Путін — це Путін.

Чому нібито високий інтелект Латиніної не завадив їй прийняти порцію локшини на вуха? Я боюся щось аналізувати з російського інформаційного поля, бо рівень моєї фантазії все одно не здатен сягнути висот їхнього маразму. Але можу зробити обережне припущення. Серед каламутного потоку свистів Солов’я прозвучала одна важлива для нас теза. Він наполягав, що у США вже готовий план «зливу» України.

Якщо це слухає український глядач, то, ясна річ, це може викликати в нього паніку на рівні «всьо пропало». Ймовірно, задля поширення саме цієї тези російської пропаганди Латиніна і дає Солов’ю висловитися. І не шкодить, що вона ніби лібералка. Російські ліберали не раз ловилися на прихильності до кремлівських бздурів.

Серед росіян, котрих тягають по наших ефірах, цю ідею проповідує і колишній старший офіцер Служби зовнішньої розвідки КДБ СРСР Сергій Жирнов, який нині живе десь за кордоном. Він же коментує подібні речі на телеграм-каналі «Генерал СВР». Канал цей відомий тим, що розповідає про кожен крок Путіна, ледь не в туалет із ним ходить.

Його можна було би сприймати як веселий тролінг. І особа, яка коментує щось на подібному ресурсі, мала би сприйматися як шоумен або клоун. Однак до «авторитетної» думки Жирнова охоче прислухаються наші журналісти і продовжують тягати його на інтерв’ю.

Для чого росіяни поширюють такі бажані для українського вуха вкиди? Маразм тієї країни вже досяг такого рівня, що мені особисто, з одного боку, ліньки над цим замислюватися, а з іншого боку — я боюся, що все одно не вгадаю феєричного повороту думок у сусідній державі. Тому просто запропоную версію представника Головного управління розвідки Міноборони Андрія Юсова, яку він висловив в ефірі радіо NV.

Він сказав, що базова мета вкиду — подивитися на реакцію суспільства в цифрах, у динаміці та на реакцію персоналій, еліт, медіа. «Таким чином імперія, яка будується на роботі спецслужб, вивчає, як далі керувати. Це також інструмент впливу на самого Путіна чи схожу на нього людину. Він змушений реагувати, і Пєсков змушений реагувати й доводити, що це не так. Тобто його ведуть певним коридором. Очевидно, що це не крапка, а певний сценарій», — сказав Юсов.

Днями британська «The Telegraph» також розбирала «смерть Путіна». Вона навела думку британського аналітика, експерта з російських питань Марка Галеотті. Він нагадав про розповіді від Солов’я, який твердить, що Путін п’є кров, прийнявши шаманізм. «Соловей завжди прогнозує, що Путін піде просто сьогодні. Колись він матиме рацію, за тим же принципом, що і зупинений годинник показує точний час двічі на день», — сказав британець.

Наші журналісти продовжують страждати на хворобу малоросійства і сприймають росіян як носіїв істини. Лише цим я можу пояснити їхнє нестримне бажання тягати до себе представників «старшого брата» навіть тоді, коли вони видають захмарні дурниці.

Юрій Луканов, вільний журналіст 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2020
Читайте також
11.03.2024 09:00
Юрій Луканов
для «Детектора медіа»
539
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду