У телепрограмі російської пропагандистки Марії Бутіної голова британської розвідки закликав росіян ставати шпигунами

У телепрограмі російської пропагандистки Марії Бутіної голова британської розвідки закликав росіян ставати шпигунами

13 Грудня 2023
642
13 Грудня 2023
17:01

У телепрограмі російської пропагандистки Марії Бутіної голова британської розвідки закликав росіян ставати шпигунами

642
Томас Мур закликав росіян шпигувати проти їхньої держави. Пізніше він подякував російському «Первому каналу» за співпрацю.
У телепрограмі російської пропагандистки Марії Бутіної голова британської розвідки закликав росіян ставати шпигунами
У телепрограмі російської пропагандистки Марії Бутіної голова британської розвідки закликав росіян ставати шпигунами

Під час трансляції програми «Ляльки спадкоємця Тутті» з ведучою Марією Бутіною на російському «Першому каналі» показали звернення голови британської таємної розвідки МІ-6 Томаса Мура до росіян. Він закликав мешканців РФ шпигувати проти їхньої держави. Про це написало hromadske з посиланням на повідомлення британського видання The Sun.

Програма Бутіної розпочалася з фрагмента промови Томаса Мура, у якому він запропонував росіянам «приєднатися до нас». Керівник таємної розвідки Великої Британії заявив, що росіяни налякані війною в Україні й тому звертаються до MI-6. Він закликав інших наслідувати цю практику і сказав: «Наші двері завжди відчинені».

Чи навмисно показали звернення, незрозуміло, зауважують у The Sun. Тим часом сам Томас Мур відреагував у твітері на трансляцію свого звернення, подякувавши російським пропагандистам.

«Чесно кажучи, ми сушили собі голову над тим, як донести моє повідомлення до нашої цільової аудиторії в Росії. Ми ніколи не думали, що російське державне телебачення долучиться, щоб допомогти. Дякую, хлопці», — написав очільник МІ-6.

Марія Бутіна — колишня російська розвідниця та шпигунка. 18 липня 2018 року її заарештували у США за підозрою в діяльності як іноземної агентки без необхідної реєстрації, а також у змові з метою роботи на іноземну державу і спробах «розвивати зв'язки з особами в США і проникати в організації, що мають вплив на американську політику». Вона визнала свою провину в участі в змові з метою завдання шкоди США, а також повідомила, що діяла під керівництвом російського чиновника. Після цього у квітні 2019 року її засудили до 18 місяців позбавлення волі з депортацією до РФ після відбуття терміну ув’язнення.

У жовтні 2019 року стало відомо, що Марію Бутіну звільнили з в'язниці в США і передали міграційній службі. Повернувшись до Росії, вона влаштувалась ведучою програми «Прекрасна Росія бу-бу-бу» на каналі RT.

Крім цього, Бутіна ввійшла в експертну раду уповноваженого з прав людини в РФ, стала членкинею Громадської палати РФ, де самопроголосила спеціалізацію із захисту прав ув'язнених за кордоном та в РФ. У 2020-му пропагандистка видала книжку «Тюремний щоденник» про свій досвід перебування в американській в’язниці.

З березня цього року Бутіна почала вести нове пропагандистське токшоу «Ляльки спадкоємця Тутті» на «Первом канале».

У травні 2023-го в одному з інтерв’ю Бутіна розповідала про формат своєї нової телепрограми і про те, які цілі як її авторка і ведуча ставить перед собою.

«Це, як я називаю, компромат-шоу і присвячено воно впливовим особам світу цього, перш за все це західні політики. Але розкрию вам секрет: ми не оминатимемо увагою й деяких зірок Голлівуду, які так чи інакше виявилися втягнутими у політику — чи то з власної волі, чи хтось їм це підказав, хтось натиснув. Ось, власне, у цьому і полягає задача компромат-шоу: у тому, щоб розібратися, хто лялька, а хто — ляльковод. І у яких ролях той чи інший політик виступає у даний конкретний момент», — пояснювала в інтерв’ю Бутіна.

Нагадаємо, у 2020-му ексочільник французької розвідки Ален Жуіє став ведучим програми про геополітику на російському пропагандистському каналі RT France.

У квітні 2023-го спільне розслідування журналістів Фінляндії, Швеції, Норвегії та Данії виявило десятки російських шпигунів серед колишніх та активних співробітників дипломатичних представництв Росії в цих країнах.

У жовтні цього року німецьке видання Spiegel припустило, що керівник представництва Росії при Європейському Союзі Кирил Логвінов, який базується у Брюсселі, ймовірно, є російським шпигуном під дипломатичним прикриттям. 

Фото: скриншот

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
642
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду