Премія «Читомо» оголосила переможців

Премія «Читомо» оголосила переможців

2 Листопада 2023
791
2 Листопада 2023
21:42

Премія «Читомо» оголосила переможців

791
Спеціальну відзнаку журі Премії (посмертно) отримала письменниця Вікторія Амеліна, яка зазнала тяжкого поранення під час ракетного обстрілу Краматорська 27 червня 2023 року. Її відзначили «за те, що продовжує поєднувати людей і спільноти невидимими містками, за створені можливості та задані напрямки, якими продовжує рухатися українська культурна спільнота».
Премія «Читомо» оголосила переможців
Премія «Читомо» оголосила переможців

Стали відомі переможці Премії «Читомо» — відзнаки за видатні досягнення у книговидавничій справі. 

Як повідомляє «Українська правда. Життя», переможців у трьох номінаціях оголосили під час урочистої церемонії нагородження в Києві. 

«Кожен проєкт унікальний — тут можна знайти як нішеві видавництва, так і великі, молоді ініціативи й давно відомі бренди, компанії зі Львова, Києва, Хмельницького, Харкова. Це показує не лише географію, але й величезні зусилля кожного номінанта. І це приклад, який можна наслідувати», — заявила співзасновниця «Читомо» Ірина Батуревич. 

Лауреати Премії «Читомо»  

Номінація «Трендсетер видавничого ринку»: 

Видавництво Старого Лева — «за високі стандарти організації книжкового бізнесу, за приклад і стійкість, що допомагає вистояти іншим, за налагодження системного продажу прав на українські книжки на закордонну аудиторію». 

Номінація «За книжкову ініціативу, що сприяє промоції читання»: 

ГО Translatorium — «за створення майданчика для комунікації перекладачів, за нанесення Поділля й Хмельниччини на культурну мапу України, а також за повернення до розмови через мовчання». 

Номінація «Амбасадор української книги»: 

Творча студія «Аґрафка» (Романа Романишин та Андрій Лесів) — «за художнє висловлювання, що відкриває людину, її світ і Україну через книгу, нові партнерства та здобуту міжнародну впізнаваність». 

Спеціальну відзнаку журі Премії (посмертно) отримала письменниця Вікторія Амеліна, яка зазнала тяжкого поранення під час ракетного обстрілу Краматорська 27 червня 2023 року. Її відзначили «за те, що продовжує поєднувати людей і спільноти невидимими містками, за створені можливості та задані напрямки, якими продовжує рухатися українська культурна спільнота». 

Також вручили Спеціальну відзнаку Франкфуртського книжкового ярмарку. Крім грошової винагороди, вона передбачає участь у стенді у Франкфурті наступного року. Її отримав видавець Олександр Савчук «за збереження культурної спадщини через локальну історію і книжкові проєкти та повернення видатних імен, явищ та об’єктів у культурний дискурс України».  

Нагадаємо, що короткий список Премії «Читомо» оголосили 18 жовтня під час події на українському національному стенді в межах 75-го Франкфуртського книжкового ярмарку .

Тоді виконавчий директор Німецької асоціації видавців та книгорозповсюджувачів Петер Краус фон Клефф зазначив, що ця премія — знак поваги та вдячності українцям, а також заклик продовжувати видавати книжки, незважаючи на обставини.

Співзасновниця «Читомо» Ірина Батуревич звернула увагу на те, що до короткого списку потрапили як давно відомі бренди, так і молоді ініціативи.

Цього року члени журі конкурсу, за підтримки спонсорів премії та з огляду на сильні заявки, ухвалили рішення про вручення додаткової спецвідзнаки від журі. Грошова винагорода — по 4000 євро в кожній із номінацій.

«Читомо» нагадало, що окрім цього відбудеться вручення Спеціальної відзнаки Франкфуртського книжкового ярмарку, що передбачатиме не лише грошову винагороду, але й стендову участь у Франкфуртському книжковому ярмарку у 2024 році.

Премія «Читомо» була заснована цього року однойменним медіа. Її мета — відзначити видатні досягнення українського книговидання та літературної сфери, їхній внесок у суспільний розвиток та відновлення України. 

Організували цю відзнаку за підтримки Німецької асоціації видавців і книгорозповсюджувачів (Börsenverein des Deutschen Buchhandels), Франкфуртського книжкового ярмарку та Міністерства культури й медіа Німеччини. 

Фото: лауреати першої Премії «Читомо» / «Українська правда. Життя»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
791
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду