Стали відомі переможці Національного конкурсу журналістських розслідувань 2023

Стали відомі переможці Національного конкурсу журналістських розслідувань 2023

8 Грудня 2023
740
8 Грудня 2023
09:38

Стали відомі переможці Національного конкурсу журналістських розслідувань 2023

740
Ключовим критерієм відбору фіналістів та визначення переможців цьогорічного конкурсу організатори назвали використання OSINT і винахідливість журналістів разом із дотриманням стандартів та етики.
Стали відомі переможці Національного конкурсу журналістських розслідувань 2023
Стали відомі переможці Національного конкурсу журналістських розслідувань 2023

7 грудня в колишній приватній резиденції президента-втікача Віктора Януковича «Межигір’ї» відбулася церемонія нагородження Національного конкурсу журналістських розслідувань. Організатор конкурсу — Media Development Foundation — визначив переможців у двох номінаціях: головний приз і спеціальна відзнака.

Головний приз — статуетку Proxy Prize та грошову премію в 1000 євро — отримала Олеся Біда із відділу воєнних розслідувань The Kyiv Independent за фільм «Діти для Путіна. Як Росія викрадала дітей з Маріуполя» (режисер — Віталій Гавура, ресерчер — Костянтин Нечипоренко). Стрічка розповідає, як російські загарбники систематично викрадають українських дітей з окупованих територій і вивозять їх до Росії, створивши для цього фактично цілу інфраструктуру. «Детектор медіа» писав про неї в статті «Депортація під виглядом порятунку. Про що фільм “Діти для Путіна”».

Спеціальною відзнакою нагородили Наталю Онисько та Катерину Родак з NGL.media за матеріал «Сліпа довіра. Брудні руки, фальшиві препарати і гроші. Як 22 українці втратили зір через лікарів». Це історія з масовою втратою зору пацієнтами лікарні в містечку Чортків на Тернопільщині внаслідок медичної недбалості і корупції. Лікарі намагалися її приховати, однак журналістки виявили підміну справжніх ліків підробними препаратами.

Катерина Родак (ліворуч), Наталія Онисько (праворуч)

Цьогоріч участь у конкурсі взяли 104 роботи, які стосувалися воєнних злочинів і корупції в тилу. Одним з головним критеріїв відбору фіналістів організатори назвали використання OSINT і винахідливість журналістів разом із дотриманням стандартів та етики. Фіналістів оголосили 21 листопада. Крім двох робіт, що стали переможцями, це:

Минулого року в Конкурсі перемогло розслідування Суспільного «Буча 22» — про військових РФ, які розстріляли сім’ю в Бучі (авторка — Інна Білецька, співавтори — Алла Садовник, Олександр Стратонов, Владислав Васильченко, Світлана Коваль).

Спеціальну відзнаку торік отримав репортаж Reporters «Паша і дідо. Історія однієї рятувальної спецоперації» (авторка — Ольга Омельянчук).

Національний конкурс журналістських розслідувань запровадили 2014 року ініціатива YanukovychLeaks та Media Development Foundation.

Media Development Foundation — центр розвитку незалежних медіа в Україні.

YanukovychLeaks — ініціатива, що займалася вивченням та публікацією документів, покинутих у резиденції «Межигір'я» після втечі з України президента Віктора Януковича. 

На головному фото — переможці Національного конкурсу журналістських розслідувань 2023 Костянтин Нечипоренко (ліворуч), Олеся Біда (посередині)

Фото: Media Development Foundation

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
740
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду