Премія «Львів — місто літератури ЮНЕСКО» оголосила переможців

Премія «Львів — місто літератури ЮНЕСКО» оголосила переможців

10 Січня 2024
527
10 Січня 2024
13:50

Премія «Львів — місто літератури ЮНЕСКО» оголосила переможців

527
Лауреатка премії Олена Стяжкіна витратить призові на підтримку літератури, волонтерів, а також на термінові донати для ЗСУ.
Премія «Львів — місто літератури ЮНЕСКО» оголосила переможців
Премія «Львів — місто літератури ЮНЕСКО» оголосила переможців

У Львові відбулося вручення премії «Львів — місто літератури ЮНЕСКО», фіналісти якої отримали дипломи та грошові винагороди. Про це у фейсбуці повідомив міський голова Львова Андрій Садовий.

«Головну премію отримала Олена Стяжкіна з романом "Смерть лева Сесіла мала сенс". Це книга про війну й долі людей, випадково поєднаних у Донецькому пологовому будинку. Призові 150 тисяч гривень авторка витратить на Перемогу, благодійність і літературу», — написав львівський мер.

Міський голова Львова Андрій Садовий на врученні літературної премії

Роман-переможець оповідає про становлення героїв під час війни та їхні долі, випадково поєднані в пологовому будинку на Донеччині. 

«У книжці безліч переходів — стоматолог стає воєнним хірургом, цап — сапером-собакою, боягузливий радянський чиновник набуває рис янгола-охоронця, продавчиня косметики перетворюється на інструктора зі снайперської стрільби... В українському Донбасі. На початку ХХІ століття. Проте час у книжці — доволі умовна величина», — йдеться в анотації книжки.

Олена Стяжкіна

Спеціальну відзнаку за твір про війну розділили між собою Ніна Захоженко за п'єсу «Я, війна і пластикова граната» та Ярина Чорногуз за поетичну збірку «[dasein: оборона присутності]».

Ніна Захоженко

«Львів — місто літератури ЮНЕСКО» є найбільшою літературною премією, яку присуджує міська влада в Україні. Її заснували для вшанування і надання суспільного резонансу творам сучасної літератури, які артикулюють цінності людяності та будують мости порозуміння, підтримують свободу слова та самовираження, міжкультурну комунікацію та виховання толерантності. Вперше літературну премію вручили у 2018 році. 

Ярина Чорногуз

Грошові винагороди цього року профінансувало естонське місто Тарту. Переможець премії «Львів — місто літератури ЮНЕСКО» традиційно отримує 150 тисяч гривень, переможці нової номінації, пов’язаної з темою війни, — 100 тисяч гривень.

До журі премії 2023 року входили

  • Ірина Старовойт — доцентка кафедри культурології УКУ, членкиня українського ПЕН, гостьова дослідниця Оксфордського університету, голова журі Премії Львова — міста літератури ЮНЕСКО;
  • Василь Кметь — історик-медієвіст, архівіст, кандидат історичних наук, директор Львівської муніципальної бібліотеки;
  • Христина Назаркевич — українська перекладачка, доцентка кафедри німецької філології Львівського національного університету ім. І. Франка;
  • Остап Сливинський — письменник, літературознавець, віцепрезидент ПЕН-Україна, кандидат філологічних наук;
  • Анастасія Герасимова — літературознавиця.

Раніше «Детектор медіа» повідомляв про те, що лауреатами премії імені Лесі Українки за 2023 рік стали Андрій Кокотюха, Олександр Продан та Катерина Лук’яненко, а також про те, що UAnimals нагородили переможниць Всеукраїнської премії дитячої літератури «Гуманна книжка».

Також ми писали про те, що медіа про книговидання «Читомо» заснувало власну премію. Відзнаку започаткували за підтримки Франкфуртського книжкового ярмарку та грошової винагороди від Міністерства культури й медіа Німеччини.

На фото — нагорода літературної премії «Львів — місто літератури ЮНЕСКО»

Фото: телеграм-канал Андрія Садового

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
527
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду