Український ПЕН оголосив довгий список номінантів на здобуття цьогорічної Премії імені Юрія Шевельова

Український ПЕН оголосив довгий список номінантів на здобуття цьогорічної Премії імені Юрія Шевельова

6 Листопада 2023
615
6 Листопада 2023
18:15

Український ПЕН оголосив довгий список номінантів на здобуття цьогорічної Премії імені Юрія Шевельова

615
На премію номінували 14 видань, зокрема книжку львівського художника та ресторатора Андрія Гудими, який загинув у липні цього року в боях під Бахмутом.
Український ПЕН оголосив довгий список номінантів на здобуття цьогорічної Премії імені Юрія Шевельова
Український ПЕН оголосив довгий список номінантів на здобуття цьогорічної Премії імені Юрія Шевельова

Український ПЕН оголосив довгий список номінантів на здобуття Премії імені Юрія Шевельова за найкращу українську книжку есеїстики 2023 року.

Так, цьогоріч на премію номінували:

  • Віра Агеєва, «Марсіани на Хрещатику. Літературний Київ початку XX століття»;
  • Володимир В'ятрович, «Наша столітня. Короткі нариси про довгу війну»;
  • Іван Гоменюк, «Мурашник. Нотатки на манжетах історії Галичини, Буковини та Закарпаття»;
  • Сергій Громенко, «Чому Україна виграє?»;
  • Андрій Гудима, «69 спецій для Серця»; 
  • Андрій Гуменюк, «Африка»;
  • Катерина Зарембо, «Схід українського сонця»;
  • Євгенія Кузнєцова, «Мова-меч. Як говорила радянська імперія»;
  • Віталій Михайловський, «Наші королі — Reges Nostri. Володарі та династії в історії України (1340–1795)»;
  • Олександр Михед, «Позивний для Йова. Хроніки вторгнення»;
  • Костянтин Москалець, «Спорудження мосту»;
  • Галина Петросаняк, «Наш сусід Альберт Гофман»;
  • Ірина Славінська, «Повітряна й тривожна книжка»; 
  • Андрій Содомора, «Під чужою тінню».

До складу Капітули Премії 2023 року входять президент Українського ПЕН Володимир Єрмоленко, дослідниця, професорка НаУКМА та Варшавського університету Оля Гнатюк, декан Києво-Могилянської Бізнес Школи Олександр Саврук, літературознавець, керівник видавничої програми Українського наукового інституту Гарвардського університету Олег Коцюба, головний редактор видавництва «Дух і Літера» Леонід Фінберг, літературознавиця, членкиня-кореспондентка НАНУ (Інститут Літератури) Тамара Гундорова, літературознавиця, членкиня-кореспондентка НАНУ (Інститут Літератури), літературознавиця Елеонора Соловей, письменник, есеїст, перекладач, лавреат Премії за 2021 рік Андрій Бондар, журналіст, історик, перекладач, лауреат Премії за 2022 рік Андрій Павлишин,  філософ, есеїст, лауреат Премії за 2020 рік Тарас Лютий та журналістка, виконавча директорка Українського ПЕН Тетяна Терен.

Премія була заснована у 2013 році. Нагорода має імʼя Юрія Шевельова, який започаткував модерну українську есеїстику, та відзначає внесок у невіддільні для цього жанру цінності: незалежність думки та витонченість стилю.

Короткий список номінантів на здобуття премії опублікують не пізніше 10 грудня, а церемонія вручення відбудеться в Києві в день народження Юрія Шевельова, 17 грудня.

Нагадаємо, у 2022 році лауреатом Премії імені Юрія Шевельова став журналіст, історик та перекладач Андрій Павлишин. Його відзначили за збірку есеїстики «Нам і далі загрожує вічність» про знакових постатей Львова першої половини ХХ століття.

Володарем Спеціальної відзнаки Капітули цьогоріч став Павло Казарін, а Спеціальну відзнаку радіо «Культура» отримав Маркіян Прохасько.

Лауреатами Премії минулих років стали Тарас Прохасько («Одної і тої самої»), Андрій Портнов («Історії для домашнього вжитку»), Костянтин Москалець («Сполохи»), Олександр Бойченко («Більше/менше»), Вахтанґ Кебуладзе («Чарунки долі»), Андрій Любка («Саудаде»), Володимир Єрмоленко («Плинні ідеології»), Діана Клочко («65 українських шедеврів. Визнані й неявні»), Тарас Лютий («Культура принад і спротиву») та Андрій Бондар («Ласощі для Медора»).

Фото: Український ПЕН

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
615
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду