Суд ухвалив поновити кримінальну справу про напад на журналістку «Еспресо» в Тернополі

Суд ухвалив поновити кримінальну справу про напад на журналістку «Еспресо» в Тернополі

29 Грудня 2023
3360
29 Грудня 2023
15:42

Суд ухвалив поновити кримінальну справу про напад на журналістку «Еспресо» в Тернополі

3360
На журналістку Марію Івановську, яка виконувала редакційне завдання, напав квартирант тернопільської судді. Поліція раніше закрила цю справу через нібито «відсутність ознак правопорушення».
Суд ухвалив поновити кримінальну справу про напад на журналістку «Еспресо» в Тернополі
Суд ухвалив поновити кримінальну справу про напад на журналістку «Еспресо» в Тернополі

Суд задовольнив скаргу журналістки телеканалу «Еспресо» Марії Івановської у справі нападу на неї в травні цього року. Про це повідомляє пресслужба каналу.

Журналістка подала скаргу на постанову слідчого Тернопільського районного управління поліції про закриття кримінального провадження у справі нападу на неї, який стався 8 травня 2023 року в Тернополі.

Тоді на Марію Івановську під час виконання редакційного завдання напав квартирант судді Північного апеляційного господарського суду Людмили Кропивної: він силоміць вихопив у журналістки телефон та погрожував розправою.

«Вже після того, як я заявила, що я журналістка, він сказав: “Якщо ви ще раз прийдете сюди, то я вас накопаю”», — розповіла Марія Івановська.

Слідчий відділ тернопільської Нацполіції відкрив дві кримінальні справи — за перешкоджання законній професійній діяльності журналіста (ч. 1 ст. 171 ККУ) та за грабіж в умовах війни (ч. 4 ст. 186 ККУ).

Але наприкінці травня слідчий Назаркевич закрив справу нібито через «відсутність складу кримінальних порушень».

«Про це рішення я дізналась зі ЗМІ лише наприкінці листопада: слідчий не надіслав мені постанову ні за адресою роботи, ні за адресою проживання, і тільки після тижня запитів і дзвінків вислав її в телеграм, що взагалі не є офіційним оповіщенням», — розповіла Марія Івановська.

За її словами, під час розгляду скарги з'ясувалося, що нападник надав багато неправдивих свідчень. Також вона наголошує, що його погрози пролунали вже після того, як вона повідомила, що є журналісткою.

Марія Івановська подала скаргу на це рішення слідчого. Серед іншого у скарзі зазначалося, що «орган досудового розслідування не надав належної оцінки встановленим досудовим розслідуванням обставинам, підтвердженим доказами, наявними в матеріалах кримінального провадження».

Міськрайонний суд Тернопільської області задовольнив скаргу 22 грудня і скасував постанову слідчого поліції про закриття провадження.

«Це означає, що досудове розслідування має бути продовжене, слідчий має з'ясувати всі обставини справи, вчинити низку слідчих і процесуальних дій, за результатами яких прийняти рішення згідно із законодавством», — прокоментувала адвокатка юридичної компанії Jurimex Марина Гапонюк.

Ухвала набирає законної сили з моменту її оголошення, є остаточною та оскарженню не підлягає.

Фото: скриншот відео

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3360
Читайте також
23.02.2024 20:01
Марина Баранівська
«Детектор медіа»
2 321
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду